Ugrás a tartalomra

November végén zárul a nagy mezőgazdasági összeírás

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2020. szeptember 23. szerda 14:10
A mostanihoz hasonló részletes agrárcenzust tízévente hajtanak végre a világ minden táján. A művelet itthon még június 5-én kezdődött, alapvetően és november 22-én ér véget.
Bognár Gergely és Tóth Péter. Fotó: Juhász Ákos

Megkezdődött a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) mezőgazdasági összeírása, azaz az Agrárcenzus 2020. A tízévenként esedékes folyamatról szerdán sajtótájékoztatón számoltak be a hivatal miskolci központjában. 

„A hazai mezőgazdasági termelés aktuális helyzetét felmérő, teljes körű, országos felvételből nyert adatok a következő évek döntéseit, forrásfelhasználását alapjaiban befolyásolják, ezért a pontos válaszadás a mezőgazdaságban dolgozók kiemelt érdeke” – mondta a tájékoztatón a Mezőgazdasági statisztikai osztály statisztikai tanácsadója. 

Agrárcenzust egyébként tízévente hajtanak végre a világ minden táján, az Európai Unió tagállamaiban erre 2019 ősze és 2021 tavasza között kerül sor. A KSH az idei összeírás során megkeres minden olyan egyéni gazdaságot, amelyek a korábbi felmérések, illetve az adminisztratív nyilvántartások alapján értékesítési céllal végezhetnek termelést, továbbá valamennyi mezőgazdasági tevékenységet végző gazdasági szervezetet. 

Két ütemben

Tóth Péter kiemelte: a felmérés két ütemben zajlik, június 5. és 30 között az érintettek egy részének online volt lehetőség kitölteni a kérdőívet.

- Szeptember 19. és november 22. között az agrárcenzus kérdéseire összeírók segítségével válaszolhatnak azok, akik nem vettek részt a felvétel nyári szakaszában. A maszkot viselő összeírók szigorúan ügyelnek a közösségi távolságtartás szabályainak betartására, a rendszeres kézfertőtlenítő használatára és az érintésmentes kommunikációra – tette hozzá a tanácsadó.

A népszámlálások után a második legtöbb embert érintő felmérés hazánkban, összesen mintegy 750 ezer címen valósul meg. Online mintegy 83 ezren válaszoltak a kérdésekre, a következő két hónapban pedig az ország 3155 településén körülbelül 677 ezer címen nagyságrendileg 215 ezer gazdaságot fog felkeresni több mint négyezer összeíró. „Borsod-Abaúj-Zemplénben megközelítőleg 56 ezer címet tartunk nyilván, 4500-an online töltötték ki a kérdőívünket, míg körülbelül 51 ezer címet 303 összeíró fog felkeresni november végéig” – emelte ki Tóth Péter.

 

Kötelező a válaszadás

Bognár Gergely, a KSH szóvivője hozzátette, az adatszolgáltatást kormányrendelet írja elő, így az érintettek számára a válaszadás kötelező. Az adatokat a KSH statisztikai célra gyűjti, azokat csak összesítve, név nélkül publikálja.

- Az elektronikus adatgyűjtés és a pontos adatszolgáltatás lehetőséget nyújt arra, hogy az agrárcenzus előzetes adatait már 2021 tavaszán megjelentesse a KSH. A részletes, településszintű adatok 2021 végén válnak hozzáférhetővé – hangsúlyozta.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!