Ugrás a tartalomra

Nyersanyag-biztonság, energiabiztonság, önellátás - Kétéves kutatási program zárult a Miskolci Egyetemen

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. december 07. szerda 16:21
A hazai, felszín alatti természeti erőforrások hatékony és környezetbarát kihasználását, valamint társadalmi-gazdasági hasznosítását feltérképező kétéves kiválósági program zárult a Miskolci Egyetemen - tájékoztatta szerkesztőségünket szerdán az intézmény. A nyersanyagkutatástól az energiabiztonság kérdéskörén át az önellátás fokozásához szükséges technológiák fejlesztéséig számos témakört felölelő program eredményeit és azok alkalmazási lehetőségeit zárókonferencián mutatták be december 6-án.

A szűkülő nyersanyagkészletek, a nyersanyag-ellátás területén tapasztalható bizonytalanságok kezelése, valamint az energiabiztonság megteremtésének igénye ráirányította a figyelmet a nyersanyagkutatásra és az energetikai technológiák fejlesztésére. A társadalmi, gazdasági és ipari igényekhez kötődő kihívások sikeres kezeléséhez kíván hozzájárulni a Miskolci Egyetem, amely 2020 októberében – „Társadalmi hasznosságnövelő fejlesztések a hazai felszín alatti természeti erőforrások hatékonyabb kiaknázása és hasznosítása területén” címmel - kutatási programot indított a Tématerületi Kiválósági Program Nemzeti Kihívások Alprogramja keretében.

A hat különböző szakmai modulba szervezett, 27 hónapon át tartó program a Miskolci Egyetem kutatóműhelyeinek tevékenységén alapult. Annak az innovatív tudásnak a hasznosítására koncentrált, amelynek eredményeivel az egyetem hozzájárulhat Magyarország fenntartható energiabiztonságának és önellátásának, valamint a korszerű nyersanyag-gazdálkodás megteremtéséhez – fogalmazott a zárórendezvényen a program szakmai vezetője, Prof. Dr. Szűcs Péter általános és tudományos rektorhelyettes.

A kutatási program a geotermikus energia hasznosítására, a szénhidrogén-kitermelés hatékonyságának emelésére, a körforgásos gazdaság támogatására, a kritikus elemek lehetséges forrásaira és a korszerű anyagok, ill. kompozit struktúrák fejlesztésére, valamint az ásványi nyersanyagok értéknövelő technológiai eljárással történő kinyerésére koncentrált. Azokra a területekre, amelyekben a fejlesztések társadalmi hasznossága megkérdőjelezhetetlen – mondta a rektorhelyettes. Hozzátette: a kutatások társadalmi hasznosulását szem előtt tartó program hátterében széles szakmai együttműködés áll, amelyben a Műszaki Földtudományi Kar mellett egyes tématerületi kutatásaival az Anyag- és Vegyészmérnöki, valamint a Gépészmérnöki és Informatikai Kar is részt vállalt. A különböző tudományterületeken zajló K+F tevékenységek egymást kiegészítve tudják a leghatékonyabban támogatni Magyarország és a hazai gazdasági szereplők versenyképességének a javítását – vélekedett Prof. Dr. Szűcs Péter.

A „Társadalmi hasznosság növelő fejlesztések a hazai felszín alatti természeti erőforrások hatékonyabb kiaknázása és hasznosítása területén” című, 2020 októbere és 2022 decembere között zajló átfogó kutatási program megvalósulásához az Innovációs és Technológiai Minisztérium a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által kibocsátott támogatói okirat alapján 800 millió forint támogatást nyújtott.

A kutatási programról további információk a tkp2020-nka.uni-miskolc.hu oldalon érhetőek el, ahol a program záró konferenciájához kapcsolódóan megjelent szakmai publikációk is elérhetők.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!