Ugrás a tartalomra

Nyilatkozatot adott ki az Európai Tanács a háború egyéves évfordulójára

portfolio.hu / minap.hu
Utoljára módosítva
2023. február 24. péntek 07:46
Oroszország Ukrajna elleni agressziója sérti az emberiség értékeit és a béke elleni bűncselekménynek számít, amellyel szemben nem lehet és nem szabad tétlennek maradni - írták az Európai Tanács tagjai abban a nyilatkozatban, amelyet az ukrajnai háború tavaly február 24-i kitörésének egyéves évfordulójához igazítva, csütörtökön tettek közzé.

Az európai uniós tagországok vezetői nyilatkozatukban aláhúzták: egyetlen országnak sincs joga inváziót indítani a szomszédja ellen, vagy megsérteni annak önállóságát és területi egységét. Azt írták, hogy Oroszország módszeresen választott célpontjául polgári személyeket, városokat döntött romba, és támadást intézett az ukrán identitás ellen - írja a portfolio.hu.

Kiemelték: az ukrán nép megmutatta a világnak, hogy hazájuk jövőjéről az ukránoknak kell dönteniük. Az ukrán nép "hihetetlen erőt tanúsított hazájának és a nemzetközi jog alapelveinek az orosz agresszióval szembeni védelmezésében. Elszántságot tanúsított a demokrácia és a szabadság védelme során, ellenálló képességet a megpróbáltatásokkal és méltóságot Oroszország bűncselekményeivel szembetalálkozva. 

Hangsúlyozták továbbá: az Európai Unió továbbra is támogatni fogja Ukrajnát politikai, gazdasági, humanitárius, pénzügyi és katonai tekintetben, egyebek között az európai ipartól való gyors, koordinált beszerzések révén. Az EU támogatni fogja Ukrajna újjáépítését is, amelynek során törekedni fog a befagyasztott orosz vagyoni eszközök felhasználására az uniós és a nemzetközi joggal összhangban. Közölték azt is, hogy az EU tovább fokozza az Oroszországra annak érdekében gyakorolt nyomást, hogy véget vessen a háborúnak.

Az Európai Tanács tagjai leszögezték: támogatják Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervét. Nemzetközi partnereikkel együtt pedig gondoskodni fognak arról, hogy Ukrajna felülkerekedjen, valamint a nemzetközi jog tiszteletben tartásáról, a békének és Ukrajna nemzetközileg elismert határain belüli területi egységének a helyreállításáról, Ukrajna újjáépítéséről és az igazságszolgáltatásról - olvasható a portálon. 

További hírek

Olvasnivaló