Ugrás a tartalomra

Nyitnak a bölcsik, ovik, az iskolákban marad a digitális oktatás

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. május 21. csütörtök 16:16
Jövő hétfőtől, azaz május 25-étől a veszélyhelyzet előtti szokásos rendben nyitnak újra és működnek majd a miskolci óvodák, bölcsődék, mini, családi és munkahelyi bölcsődék – tájékoztatott közleményben a miskolci városháza.

Mint írták, a gyermekeket az óvodai nevelésben, illetve a bölcsődei ellátásban való részvétel jogszabályi feltételei szerint, további feltételek előírása nélkül fogadják.

Ez azonban csak lehetőség a szülőknek, nem jelenti azt, hogy kötelező bölcsődébe, óvodába járniuk a gyerekeknek. A gyerekeket mindenféle külön igazolás nélkül be kell fogadniuk az intézményeknek.

Minap-archív fotó: Juhász Ákos

A miskolci önkormányzat a veszélyhelyzet idején is biztosítja a gyermekétkeztetést

A bölcsődék és óvodák esetében az étkezések igénylése a nevelési évben megszokott módon történik, ezért felhívják a szülők figyelmét, hogy aki május 25-én, hétfőn szeretné a gyermekét bölcsődébe, óvodába vinni és ezt még nem jelezte az intézményben, legkésőbb május 22-én, pénteken reggel 9 óráig tegye meg.

Továbbra is lehetőség van az iskoláskorú gyermekek számára is igényelni étkezést, ezt az előző munkanap 9 óráig a saját iskoláján keresztül, illetve a Miskolci Közintézmény-működtető Központban (MKMK) kérheti a szülő, az mkmk.menza@gmail.com címen, vagy a 46/500-068-as telefonszámon.

Online fejezik be a tanévet

Az újranyitás előtt az önkormányzat minden miskolci óvoda és bölcsőde alapos takarítását és fertőtlenítését kérte az intézményektől.

Az óvodák és a bölcsődék 2020. augusztus 31-éig legfeljebb két hétre zárhatnak be.

A tantermen kívüli digitális munkarend a tanév végéig, június 15-ig érvényben marad az iskolákban, tehát az iskoláskorú gyermekek ezt az iskolai évet már online távoktatás keretében fejezik be és a tanév hossza sem változik.

Június 2-től engedélyezik az iskolákban a pedagógusok és tanulók oktatási célú találkozását, a kiscsoportos konzultációkat, illetve egyéni felkészítések megtartását. Ezeknek célja az elmúlt hónapok tudásának megerősítése, vagy az esetlegesen lemaradó tanulók felzárkóztatása. A pedagógiai szakszolgálati feladatok ellátása is engedélyezett.

Gyermekfelügyelet: valamennyi iskolában

Ugyancsak június 2-től megváltozik a gyermekfelügyelet rendje is: már nem csak egyes kijelölt intézményekben, hanem valamennyi iskolában meg kell szervezni az adott intézménybe járó gyermekek felügyeletét. Az iskolai gyermekfelügyeletet és ezzel párhuzamosan az étkeztetés lehetőségét június 26-ig kell biztosítania az intézményeknek.

A gyermekfelügyeletben résztvevők számára június 2-15. között elsősorban felzárkóztató, a tanulásukat támogató tevékenységeket lehet szervezni. Június 16-26. között már a következő tanévre való felkészülésre is sor kerülhet.

Tömeges rendezvényeket, ballagásokat és tanévzáró ünnepségeket nem lehet szervezni, de a hagyományostól eltérő módon, kisebb létszám mellett, kisebb csoportokban, akár osztályonként megengedett.

A bizonyítványok kiadását is hasonlóképpen lehet megszervezni.

Szintén a kormányzati döntés szerint június 16-tól a gyermek- és ifjúsági táborok – napközi és ottalvós szervezésben egyaránt – megtarthatóak.

További hírek

Olvasnivaló