Ugrás a tartalomra

Nyolcadjára is feltekernek – jövő hétvégén tartják a Bükk Kupát

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2024. szeptember 03. kedd 12:32
Valamennyi biciklis korosztály megtalálja a kedvének és erőnlétének megfelelő távot a Bükk Kupa háromnapos versenykínálatában. Az idei verseny részleteit sajtótájékoztatón ismertették a szervezők hétfő délután.

Szeptember 14-én és 15-én rendezik meg a tradicionális Bükk Kupát és annak kísérőprogramjait.

Mint ismert, Somogyi Józsefnek, az MVSC kerékpáros szakosztályának néhai elnökének régi álma volt, hogy a régről ismert Bükk-kupa (későbbi BIK-kupa) szellemében egy nívós kerékpáros versenyt rendezzen a Bükkben. 2017-ben kezdte el a verseny megszervezését, ám azt befejezni sajnos nem tudta. 

Váratlan halála után fia, Somogyi László úgy döntött, hogy kevesebb, mint három hónap alatt megrendezi a versenyt I. Bükk kupa-Somogyi József emlékverseny néven. Már az első Bükk Kupán több mint százhúszan vettek részt – idézték fel a 2017-ben útjára indított megmérettetés történelmi előzményeit a jövő hétvégén tartandó, a pénteki csapatbemutatóval elrajtoló háromnapos esemény beharangozó sajtótájékoztatóján.

Fotók: Osztie Tibor

A részletes program kapcsán Somogyi László kifejtette: a versenyzők az Ómassai út jávorkúti elágazásánál, a kisvasúti kereszteződésben lévő parkolóból startolnak majd el, hogy a tíz kilométeres távot a jávorkúti turistaház előtt teljesítsék be. Külön értékelik az országúti kerékpárral és a mountain bike-kal indulókat. Sőt, korcsoportonként is díjazzák a vállalkozó kedvűeket. 

Mint hangsúlyozta: a korábbi évekhez képest változást jelent, hogy a versenyt nem vasárnap, hanem szombaton tartják. Hozzátette, a csaknem tíz kilométeres egyenkénti indítású hegyi időfutamra tavaly száznyolcvan felett neveztek, ennek fényében számítanak idén is az évről évre növekvő érdeklődésre.

A program végén rajtol a Mini Bükk Kupa, egy szintúgy egyenkénti indítású gyermek sprintverseny, amit a jávorkúti turistaház előtti százötven méteres szakaszon rendeznek meg. 1-10 éves korig öt kategóriában díjazzák a versenyzőket. A verseny rajtja 12 és 13 óra között várható. A rajtszámokat Jávorkúton a gyerekverseny regisztrációs pultjánál lehet átvenni.

A sajtóeseményen ugyancsak megjelent polgármester szerint ez egy olyan megvalósult álom, amelynek nyomában egy nívós kerékpáros verseny kerekedhetett az elmúlt esztendőkben. Veres Pál úgy tapasztalja, hogy egyre többen vannak a városban a bringások – legyen szó akár versenysportról, akár tömegsportról. Éppen azért van – fektette le – kitüntetett jelentősége az ehhez hasonló versenyeknek, hogy a hazai közvélekedésben Miskolcra mint a Bükk fővárosára tekintsenek.

Vasárnap a túráké a főszerep. Nyirkó Attila, a Miskolci Road Cycling Club (MRCC) beszélt arról a rövidebb és hosszabb túraútvonalról, amit a Bosch parkolójából indítanak majd a szervezők. Eszerint a kikapcsolódni vágyók egy Sajóbábonyt, Sajószentpétert és Edelényt is érintő távot is leírhatnak majd. Ugyanott a befutók után pedig számos attrakció várja majd a kilátogatókat.

Erről és minden egyéb hasznos tudnivalóról, így a pontos útvonalról, a nevezési feltételekről és a jelentkezésről olvashatnak a kupa hivatalos weboldalán.

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!