Ugrás a tartalomra

Ódon kastélyban modern könyvtár

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. június 08. szombat 12:40
Elegáns környezetben, felújított kastélyban működik az alacskai könyvtár – és most már maga is tetszetős, modern berendezéssel várja a látogatókat.

A helytörténeti gyűjteménynek, az alsó tagozatos iskolásoknak és a könyvtárnak is helyet adó, Miklósvári Miklós Gyula által 1850-ben épített kastély épülete az elmúlt évben kívül-belül megújult. Most újabb felújítást ünnepelhettek Alacskán: a könyvtárat a közmunkaprogram keretében, a bútorzatot a Könyvtárellátási és Szolgáltató Rendszer (KSZR) támogatásával újították meg.

Az ablakcserén és a tisztasági festésen túl a fűtés- és villamoshálózat korszerűsítésre is sor került. A KSZR pedig lehetővé tette az elavult bútorok cseréjét: új polcokat, könyvtárosi asztalt, foteleket vásárolt ide az ellátó II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár. A korszerű térben a közel négyezer kötet mellett két internetes számítógép és gyerekkuckó is várja az olvasókat.

A június 7-ei, pénteki átadóünnepségen Ujlaki Béla polgármester azt emelte ki, milyen nagy szerepük van az életünkben a könyveknek. Megbecsülésüket erősítheti, hogy külön világnapja van a könyveknek és a szerzői jogoknak. A legfontosabb azonban, hogy a tartalmukat, a bennük rejlő élményeket és információkat is megfelelően értékeljük.

Dr. Prokai Margit, a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár igazgatója – erre is reflektálva – azt emelte ki, hogy meg kell becsülni minden olyan településvezetőt is, aki fontosnak tartja a kultúrát, a könyveket. A könyvtár szolgáltatásainak fejlesztése ugyanis egyet jelent az itt élők életminőségének javításával. Jobb esélyt kapnak jövőjük megalapozására a fiatalabb generációk, a praktikus információk megszerzésére az aktív korosztályok és a közösségi életre az elmagányosodás által leginkább fenyegetett idősek is.

A legkisebbek már az avatón birtokba vették az új gyermeksarok könyveit és játékait. A többfunkciós közösségi tér lehetőséget ad irodalmi beszélgetések rendezésére éppúgy, mint kézműves-foglalkozások vagy akár hímzőköri összejövetelek, színjátszópróbák megatartására is.

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!