Ugrás a tartalomra

Október végéig változatlanul, utána viszont csak a rászorulóknak marad a hitelmoratórium

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2021. szeptember 13. hétfő 11:42
A bennmaradás nem automatikus, az igényről nyilatkozni kell.

A jelenlegi formájában október 31-ig marad a törlesztési moratórium, utána pedig csak a rászorulók vehetik majd igénybe 2022. június 30-ig a könnyítést, jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter Facebook-oldalán.

A hétfői bejelentésből kiderült, hogy a rászorulók közé az alábbi csoportok tartoznak: a nyugdíjasok, a gyermeket várók, illetve nevelők, a közfoglalkoztatottak, és azok a magánszemélyek, akiknek az előző évhez képest csökkent a jövedelmük, tehát ők kérhetik a hosszabbítást. A vállalkozások esetében azok kérhetik, amelyeknek az árbevétele legalább 25 százalékkal esett az előző évhez képest.

Fontos változás, hogy akik hosszabbítani szeretnék a moratóriumot 2022 június végéig, erről a jogosultsági feltételek fennállása esetén nyilatkozniuk kell majd a bankjuknak.

- A bent maradás tehát nem automatikus - mondta hozzátéve: az október 31-éig történő hosszabbítás azt a célt szolgálja, hogy  az érintetteknek legyen kellő ideje nyilatkozni a hitelmoratóriumban maradásról-
   
Varga Mihály a döntést azzal indokolta, hogy  a nemzeti konzultációban a magyar emberek világos választ adtak, a válaszadók 91 százaléka támogatta a hitelmoratórium meghosszabbítását a rászorulók részére. "A hitelmoratórium valós segítséget nyújtott a válság során, a munkahelyek és a családok életszínvonalának megvédésében. A mostani döntés célja, hogy a gazdaság újraindításakor a rászorulók részére továbbra is megőrizzék ezt a védőhálót - mondta, hozzátéve: aki viszont már képes és van lehetősége a törlesztő részletek fizetésének folytatására, annak érdemes mérlegelnie a visszafizetés megkezdésének előnyeit is" - tette hozzá.

További hírek

Olvasnivaló