Ugrás a tartalomra

„Olyan ez, mint egy hosszúra nyúlt nyaralás”

Muntyán Bernadett
Utoljára módosítva
2019. június 02. vasárnap 15:52
Erdei halsütöde, Vendéglő a Pisztrángoshoz, Pisztráng Ötös Napok, sebes pisztráng génbank, aranypisztráng törzsállomány – csak néhány dolog, ami Hoitsy György szakmai elhivatottságát és a turizmusban eltöltött 37 évét bizonyítja. Munkáját idén „Miskolc Város Turizmusáért” díjjal jutalmazták.
Fotó: Mocsári László

A Lillafüredi Pisztrángtelep Vásárhelyi István, a pisztrángtelep egykori tudós vezetőjének halála után rohamosan leromlott. A ’80-as évek elejére a tavak nagy része beomlott, eliszaposodott, a halállomány alig érte el a 1,5 tonnát. 1982. július 15-én Hoitsy György személyében ismét olyan vezetőt kapott a gazdaság, akinek szakmája és hivatása a haltenyésztés. Feleségével, Hoitsyné Rieger Ágnessel családi vállalkozásként működtetik a telepet. – Olyan ez a munka, mint egy hosszúra nyúlt nyaralás, itt a Bükk szívében, csak közben napi 14-16 órát dolgozik az ember – mondja nevetve és a természet iránti csodálattal Hoitsy György.

A telep termelése mára csaknem negyvenszeresére növekedett, ami mögött rengeteg munka van. A vállalkozás mellett a tudomány és az ökológia felé is nyitott. Hoitsy György létrehozott és fenntart egy sebes pisztráng génbankot, amelynek keretében komoly kutatást, keresztezést végez. „Minden anyahal microchippel ellátott és DNS-re bevizsgált. Néhány éven belül pedig – Európában egyedülálló módon – egy tiszta dunai vérvonalú sebes pisztráng törzsállomány lesz fellelhető” – sorolja. 2014-ben létrehozta a Lillafüredi Pisztrángtelepen a Nemzeti Halász Panteont, ahol az itt megforduló halászati szakembereknek, kutatóknak, nagy halász elődöknek egy-egy kopjafával állított emléket. Hoitsy György 12 könyv és csaknem 100 ismeretterjesztő és tudományos publikáció szerzője, társszerzője. 

Magyarországon először, illetve Közép-Európában egyedülálló módon, víztakarékos, környezetkímélő, hidegvizes recirkulációs rendszert alakítottak ki. Továbbá itt található Magyarországon egyedül aranypisztráng-törzsállomány – jelenleg 3 pisztrángfajt tenyésztünk: sebest, szivárványost és pataki szajblingot – részletezi. 

2018-ban nyílt meg a „Vendéglő a Pisztrángoshoz” étterem, ahol csak szálkátlanított friss halakat, biozöldségeket, saját termesztésű fűszernövényeket használnak. 

Hoitsy György az elmúlt évtizedekben végzett munkájával jelentősen hozzájárult Lillafüred és Miskolc népszerűsítéséhez. A Pisztrángtelep és a nemrég megnyílt étterem vonzó turisztikai célpont is egyben, amely egy különleges színfolt Miskolc turisztikai palettáján.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!