Ugrás a tartalomra

Önkiszolgáló bicikliszervizeket telepítenek Miskolcon

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2022. február 22. kedd 10:15
Ebben az évben tíz ilyen szervizpont jöhet létre, a pontos helyszínekre csütörtökig szavazhatnak az érintettek a Kerékpáros Miskolc Egyesület honlapján.

Hasonló önkiszolgáló kerékpáros szervizpontok telepítését tervezi Miskolc. Fotó: ujbuda.hu

Tíz önkiszolgáló kerékpáros szervizpont létesítését tervezi Miskolc önkormányzata a városban. Ezekhez hasonló egységből jelenleg kettő működik a városban: az elsőt körülbelül tíz éve létesítette Szinvapark a Kerékpáros Miskolc Egyesület javára, a második pedig az újmassai Vendéglő a pisztrángoshoz nevű étteremnél működik.

Az ötletgazda Bartha György önkormányzati képviselő, aki a minap.hu-nak elmondta: korábban Tiszaújvárosban látott hasonló szerkezetet, és azt tapasztalta, a helyiek szeretik és használják azt. „Úgy gondolom, hogy a jó kezdeményezéseket érdemes átvenni. Azt látni, hogy Miskolcon is egyre többen kerékpároznak, éppen azért voltam biztos benne, hogy a szervizpontok telepítése szükséges, mint ahogyan abban is, hogy Miskolcnak kell kezdeményeznie ezt” – tette hozzá.

A képviselő javaslatát az önkormányzat is támogatja, ráadásul forrást is találtak a beruházás megvalósításához. Bartha György elmondta, fontos volt számára az ügy társadalmasítása is, vagyis szerette volna, ha a szervizpontok helyszínét a miskolci kerékpáros közösség dönti el. Éppen ezért fordult a Kerékpáros Miskolc Egyesülethez, akik azonnal támogatták a kezdeményezést.

- A városi kerékpározás fejlesztésének három alappillére van: az úthálózat fejlesztése, a kommunikáció és a szemléletformálás, valamint a szolgáltatások javítása, bővítése. Ez utóbbi egy olyan szolgáltatás, ami sok bringásnak könnyíti majd meg az életét, és még többeket vehet rá arra, hogy akár az autóval szemben is a kerékpárt válasszák – mondta el Kunhalmi Zoltán, az egyesület elnöke, aki hozzátette azt is: ez a kezdeményezés természetesen nem váltja ki a kerékpáros úthálózat fejlesztését és nem fedi el a jelenleg meglévő utak hiányosságait sem.

- Az ötlet ettől függetlenül támogatandó, ezért Bartha György megkeresésére egyesületünk huszonkét lehetséges szervizpont helyszínre tett javaslatot. Hasonló listát az önkormányzat is készített. Végül abban sikerült megegyezni, hogy a város és a KME helyszínjavaslatainak összegyúrásából készül egy tizenöt helyszínes lista, ezt bocsáthatjuk szavazásra, és a város vállalja, hogy közülük a legtöbb szavazatot kapó első 10-et valósítja meg – részletezte Kunhalmi Zoltán.

Szavazni február 24-én, vagyis csütörtökön éjfélig lehet, a szavazó űrlapot itt érik el.

Az önkiszolgáló kerékpáros szervizpontok a tervek szerint még az első negyedévben megjelenhetnek a legtöbb szavazó által javasolt tíz helyszínen.

További hírek

Olvasnivaló