Ugrás a tartalomra

Örökbefogadóinak kedveskedett az állatkert

Detzky Anna / Miskolc Televízió
Utoljára módosítva
2024. szeptember 23. hétfő 15:06
Tematikus sétán vehettek részt az elmúlt félév örökbefogadói és választott állataikról tudhattak meg érdekességeket.
Mocsári László képgalériája

Hazánkban is elterjedt mód az állatkert lakóinak támogatására az örökbefogadás, amely a Miskolci Állatkertben is évek óta népszerű. Az elmúlt fél esztendő örökbefogadóinak kedveskedtek, szeptember 21-én, szombaton az Örökbefogadók Napjával, amit kimondottan számukra rendeztek a Miskolci Állatkertben. 

Az állatok örökbefogadása persze csak jelképes a Miskolci Állatkertben, nem vihetjük haza az oroszlánt vagy a többi vadat. Viszont az erre vállalkozók egy éven át mégiscsak a virtuális gazdái lehetnek a kiszemelt kedvencnek, és erről még egy oklevél is tanúskodik. Állatbarátok, óvodai csoportok, iskolai osztályok, gyerekek, felnőttek és cégek is örökbefogadják az állatkerti állatokat. Évről évre többen élnek ezzel a lehetőséggel. Sőt, az is előfordul, hogy ajándékként ezt kapja szülinapra, névnapra, vagy házassági évfordulóra egy állatbarát.

Évente száz örökbefogadó

 - Az Örökbefogadók Napját egy évben kétszer rendezzük meg. Évente körülbelül száz örökbefogadónk van és szeretnénk megköszönni ezt a támogatást, amivel hozzájárulnak az állatok jóllétéhez. Viszont olyan nagy a létszám, hogy ezért az első és a második félévben is tartunk egy ilyen napot – nyilatkozta stábunknak Drapcsikné Farkas Zsuzsanna, a Miskolc Állatkert zoopedagógusa. 

Drapcsikné Farkas Zsuzsanna zoopedagógus

- Ezekre az alkalmakra meghívunk minden örökbefogadót, akik az elmúlt félévben támogatták állatainkat. Egy tematikus sétával készülünk a számukra. Végigjárjuk azokat az állatokat, akiknek ellátogatnak hozzánk az örökbefogadói. Beszélünk róluk általánosságban, és ha sikerül, a gondozójuk is odajön. Akár akkor eteti az állatot és lehet tőle kérdezni egészen személyes dolgokat is az állatkert lakójáról. Például, hogy mi a neve, mi a kedvenc ennivalója és napközben mit csinál – sorolta. 

Elmondta, hogy tíz állatot terveztek be a szombati sétára. Meglátogatták a sisakos kaméleont, érintették az aranysakált, a királypitont és a csíkos szkunkot, vagyis a bűzös borzot. Néhány állatnak több örökbefogadóját is fogadták. 

Kedvelik a furcsa állatokat is

Kifejtette, hogy mostanában nagy divat, hogy az emberek nem valamilyen ajándékot kérnek maguknak születésnapjukra, hanem szeretnének valami jót cselekedni. Megtudtuk, hogy az örökbefogadók által egy adott állat részére befizetett pénzadományt jóllétükre, ellátásukra, illetve környezetük gazdagítására fordítják. A leggyakrabban örökbefogadottak a cukorfalat állatok: a szurikáták, a kenguruk és a szibériai tigris, de újabban a különleges koi ponty, a madagaszkári bütykös csótány, a cigányréce és a magyar tyúk is. 

A mosómedve is népszerű az örökbefogadók körében

- A Miskolci Állatkertben közel 120 állatfaj él és mindegyikük örökbefogadható, akár több jelentkező által is. Közel 70-80 faj képviselőit szokták örökbefogadni. Az örökbefogadókra ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint más látogatókra, nincsenek speciális kiváltságaik. A minimum adomány ötezer forint, amiért fényképes oklevelet adunk cserébe és felkerül az adományozó neve a honlapunkra. 15 ezer forint felett az állatkert támogatói falára is felkerül. 30 ezer forint felett pedig a nevét az állat kifutójához is kiírjuk. Az örökbefogadás egy évre szól, de bármikor meghosszabbítható és felső határa nincs a támogatásnak. A programhoz az év bármely napján lehet csatlakozni és akár online, a honlapon keresztül is el lehet intézni az utalást – részletezte a zoopedagógus. 

Elárulta azt is, hogy legközelebb október 5-én az állatok világnapját ünneplik majd, amely a veszélyeztetett állatokról és az állatvédelemről fog szólni csoportok számára. Ezáltal csatlakoznak a szeptember 30. és október 13. közötti országos Állatvédelmi Témahéthez. 

Állatbarátok az állatvédelemért

Néhány örökbefogadó is vállalta a helyszínen, hogy megosztja tapasztalatait kollégáinkkal. 
- Korábban a feleségem a gyűrűsfarkú makikat, most pedig közösen a szurikátákat fogadtuk örökbe. Azért választottuk ezt a fajt, mert mindketten biztonsági őrök vagyunk és a szurikáták családi életéből sok ember tanulhatna  – számolt be Bodnár László.

- Ez az első alkalom, hogy eljöttünk a tematikus sétára, de az állatkertben persze már többször jártunk. Szeretjük, mert kulturált és látszik, hogy a gondozók jól bánnak az állatokkal. Bár a szurikáták életviteléről már korábban tájékozódtunk, de most sok érdekességet hallottunk más állatokról, például a kaméleonról. Támogatásunkkal szeretnénk az állatvédelemhez is hozzájárulni, hogy megmaradjon az utókornak az a csodás állatvilág, aminek mi a részesei lehetünk - fogalmazta meg. 

Tematikus sétán az örökbefogadók

- A miskolci Vörösmarty Mihály Katolikus Általános Iskola és Óvoda mindig fontos feladatának tekintette, hogy a gyerekeket arra nevelje, hogy a természetet, a környezet értékeit fenntartsák, védjék. Nagyon sok programot szoktunk e köré a téma köré fölsorakoztatni. A tavaszi teremtésvédelmi hét keretében az volt az ötlete a munkaközösségünknek, hogy fogadjunk örökbe a Miskolci Állatkertből egy állatkát – osztotta meg Szűcs Zsuzsanna az intézmény pedagógusa. 

- Három állatot választottunk és a gyerekek szavazással eldöntötték, hogy a lisztmajmocskát fogadjuk örökbe egy tanévre. Aztán egy kis szomorúság is kapcsolódott ehhez, mert az alsó tagozatos gyerekek azt hitték, hogy be fogjuk vinni a majmocskákat az osztályba, ahol meg lehet őket simogatni. Aztán elmagyaráztuk nekik, hogy enélkül is nagyon sokat segítünk ezeknek az aranyos állatoknak – fűzte hozzá. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!