Ugrás a tartalomra

Medencékben, párakapu alatt hűsölnek az állatkerti állatok

Detzky Anna
Utoljára módosítva
2024. július 31. szerda 13:31
Bár a Miskolci Állatkert árnyas területen fekszik, de néhány extrával is könnyítik az állatok életét nyáron.
Az emuk örömmel fogadják, hogy slaggal locsolja őket gondozójuk / Fotók: Mocsári László

A kánikulától és a klímaváltozástól az állatok is szenvednek, de a Miskolci Állatkert olyan előnyös adottságokkal rendelkezik, hogy az ott élő vadállatok a lehető legkevesebbet érzékeljenek ebből. Nyáron természetesen a látogatókra is gondolnak. 

Videó: Detzky Anna

- Mivel a Miskolci Állatkert hegyvidéken, erdőben, a bükki Csanyikban található, ezért az átlaghőmérséklet egy picit alacsonyabb, mint a városban, különösen a betonnal borított területekhez képest. Így a látogatók még nyáron is szívesen eljönnek hozzánk. Állataink nagy része pedig már eleve állatkertben született, ezért valamelyest alkalmazkodtak az európai éghajlathoz – nyilatkozta lapunknak Drapcsikné Farkas Zsuzsanna zoopedagógus, aki az állatkert nyári gyermektábora mellől szabadult el a kedvünkért a riporthoz. 

Gyakran kapnak vizet

- Állatgondozóink odafigyelnek rá, hogy az itatókat mindig árnyékos részre helyezzék el. Lakóink ivóvizét naponta többször cserélik, vagy pótolják, hiszen a melegben az állatok is több vizet fogyasztanak. A takarmányozásban nincs jelentős változás. Amelyik állatnál indokolt, ott lédús gyümölcsökkel egészítik ki az étrendjét. A medvék pedig időnként kapnak macifagyit lefagyasztott húsból, halból, zöldségből és gyümölcsből jégtömbként – sorolta. 

A bivalyok dagonyában hűsölnek

- A vizes pancsolókban szintén rendszeresen cserélik a vizet, illetve újratöltik azokat. A medvék és az örvös mangábék különösen kedvelik ezeket a medencéket. Utóbbiak az emberekhez hasonlóan szívesen ugrálnak be a vízbe a magaslatokról. A házi bivalyoknak és a vaddisznóra emlékeztető örvös pekariknak nyáron vizes dagonyát alakítunk ki. A vízimadarak, halak és teknősök tavában csobogó biztosítja a víz cserélődését. Az emukat igény szerint locsolni szoktuk. Az északi vidékeken őshonos rénszarvasnak pedig külön párakaput szereltünk fel a kifutója sarkában, hogy el tudja viselni a hőséget – fejtette ki a zoopedagógus.

Jut nekik búvóhely

Elmondta, hogy bizonyos, sivatagi és szavannai állatok jobban bírják a kánikulát, mint társaik. Ilyenek például a tevék és az oroszlánok, akik gyakran a tűző napon heverésznek. Búvóhelyet azonban, ahogy az állatkert minden lakója számára, úgy nekik is biztosítanak. Emellett a fák miatt mindenhol találhatóak árnyékos területek is. A hóbagoly röpdéje például annyira árnyas a növényesítés miatt, hogy ő nyáron is védve van a káros napsugárzástól. 

Az oroszlánok jól bírják a hőséget, a tűző napon pihennek

Továbbá több olyan állat – például gyűrűsfarkú maki, Liszt-majmocska - is van, akik a külső és a belső kifutójukat egyaránt használhatják. A terráriumban élő állatoknál nyáron arra kell odafigyelni, hogy az infralámpák mely időszakokban működnek. A Miskolci Állatkert növényzetét pedig, mint egy parkban folyamatosan locsolják. 

Ivókutak állnak a látogatók rendelkezésére

- A látogatóknak több ponton helyeztünk el párakaput. Ezeket munkatársaink reggelente indítják be és délután elzárják. A kicsit hűvösebb napokon a kapuk nem működnek, mert nem szeretnénk pazarolni a vizet. Ivókutak, mosdó és büfé áll még rendelkezésre. A nyári táborozó gyerekeknek pedig siltes sapkát adunk ajándékba és figyelmeztetjük őket arra, hogy igyanak eleget – tette hozzá. 

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!