Ugrás a tartalomra

Oroszország megtámadta Ukrajnát

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2022. február 28. hétfő 11:43
Oroszország magyar idő szerint csütörtök hajnalban megtámadta Ukrajnát.
Fotó: Reuters

Különleges katonai művelet végrehajtását rendelte el Vlagyimir Putyin orosz elnök a Donyec-medencében – írja a CNN. Csütörtök hajnali televíziós beszédében az orosz elnök úgy fogalmazott, Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog a demilitarizálására és „nácimentesítésére”. Putyin szerint a katonai művelet célja a helyi lakosság védelme, amely – mint fogalmazott – az elmúlt nyolc évben bántalmazást és „népirtást szenvedett el a kijevi rezsimtől”.

Az orosz elnök beszédében felszólította a kelet-ukrajnai harci övezetben tartózkodó ukrán katonákat, hogy tegyék le a fegyvert és térjenek vissza otthonaikba.

Az MTI tudósítása szerint Putyin arra is figyelmeztette Ukrajnát, hogy minden vérontásért őket teszi felelőssé. „A mai események nem azzal állnak összefüggésben, hogy meg szándékozzuk sérteni Ukrajna és az ukrán nép érdekeit, hanem azzal, hogy megvédjük magát Oroszországot azoktól, akik túszul ejtették Ukrajnát és megpróbálják felhasználni országunk és népe ellen” – fogalmazott.

Nem sokkal a beszéd után orosz csapatok szálltak partra Odesszában és Mariupolban – írja a Guardian ukrán tisztviselőkre hivatkozva. Hírek szerint az invázió három helyről, Fehéroroszországból, Oroszországból és a Krímből indult

Később Zelenszkij ukrán elnök is megerősítette, hogy rakétatámadás érte Ukrajnát.

Lakóházak is megsérültek

Az ukrán belügyminisztérium a Telegramon azt írta, a rakétatámadások célpontjai ukrán vadászgépek voltak egy Kijev melletti repülőtéren. A hírek szerint az ukrán fővárosban lakóházak is megsérültek a támadásokban.

Az ukrán állami katasztrófavédelmi szolgálat szerint tíz ukrán régió ellen indítottak támadásokat, elsősorban az ország keleti és déli részén. Legalább erős légicsapás érte a Kijev külterületén lévő Vaszilkovszkij repülőteret, ahol az ukrán hadsereg vadászbombázóit tartják, közölte a kijevi parancsnokság. Később azt írták, a légitámadások következtében Kijevben több lakóépületben is keletkeztek károk. Személyi sérülésekről egyelőre nem érkezett hír.

Az MTI az UNIAN hírügynökség jelentésére hivatkozva azt írja: legalább négy robbanás történt a kelet-ukrajnai Kramatorszkban, egy erőteljes robbanás a déli országrészben lévő Odesszában, továbbá a keleti országrészben Harkivban és az Azovi-tenger partján fekvő Bergyanszkban. Közben a Donyec-medencei frontvonalon a szakadárok erőteljes tüzérségi tűz alá vették az ukrán fegyveres erők állásait.
    
A fővárosban, Kijevben a Boriszpil nemzetközi repülőtér felől hallottak szemtanúk robbanást, illetve a Dnyeper folyó balpartján lévő kerületekben.

Ukrajna belügyminiszter-helyettese, Anton Gerascsenko is megerősítette, hogy megkezdődött az orosz invázió. A miniszter a hivatalos Facebook-oldalán közzétett nyilatkozatában azt mondta: „Az invázió megkezdődött. Az imént rakétákat lőttek a katonai parancsnokságokra, repülőterekre, katonai raktárakra, Kijev, Harkiv, Dnyeper közelében.”

Hadiállapotot hirdettek

A külügyminiszter a Guardian tudósítása szerint azt mondta, „Putyin teljes körű inváziót indított Ukrajnában. Békés ukrán városokat támadnak az oroszok. Ukrajna meg fogja védeni magát és győzni fog. A világ megállíthatja és meg kell állítania Putyint. Most jött el a cselekvés ideje.”

Az ukrán külügyminiszter arra szólította fel a világot, hogy azonnal lépjen fel, mert most „Európa és a világ jövője a tét”. Egy ötpontos cselekvési tervet adott elő, ebben többek közt az oroszok elleni azonnali és pusztító erejű szankciók, Oroszország teljes elszigetelése áll, míg Ukrajna fegyvereket, felszereléseket, pénzt és humanitárius segítségnyújtást kér a világtól.

Mindeközben Oroszország lezárta légterét az Ukrajnával és Fehéroroszországgal közös nyugati határa mentén - erről szintén az MTI számolt be. A döntést a polgári repülőgépek repülésbiztonságát fegyverek és katonai felszerelések használata miatt fenyegető nagyfokú veszéllyel indokolták. A légtérzárlat az ukrán és fehérorosz határ mentén minden magasságban érvényes. A tilalom az állami légi járművekre nem vonatkozik.

Az orosz védelmi minisztérium nem sokkal ezelőtt azt közölte: működésképtelenné vált az ukrán fegyveres erők légi bázisainak katonai infrastruktúrája.

A tárca szerint az orosz fegyveres erők nem mérnek tüzérségi vagy légicsapásokat Ukrajna városaira, az ukrán katonai infrastruktúrát nagy pontosságú fegyverek semmisítik meg. A minisztérium az ukrán katonai infrastruktúrát, a légvédelem eszközeit, a katonai reptereket és az ukrán légierőt nevezte meg célpontként. Azt is állította, hogy a polgári lakosságot semmi sem fenyegeti – számolt be az MTI.

Ukrajnában hadiállapotot vezettek be, a tőzsdék pedig a támadás hírére világszerte zuhanni kezdtek.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!