Ugrás a tartalomra

Összefogással mentenék a Barlangfürdőt

Bacsó István
Utoljára módosítva
2022. október 18. kedd 11:42
Egy legalább részleges újranyitás közös érdeke a városnak és szolgáltatóknak is – derült ki azon a fórumon, amelyet Miskolc önkormányzata nevében hívott össze hétfő délutánra Veres Pál polgármester. A Barlangfürdő a város kiemelt turisztikai vonzereje, amelyhez számos helyi vállalkozás szervesen kapcsolódik, üzleti sikerességük, sőt fennmaradásuk függ tőle, ezért az önkormányzat és az érintett turisztikai szolgáltatók közösen keresik a megoldást arra, hogyan működhetne ebben a válságos helyzetben is tovább Miskolcnak ez a nemzetközileg is ismert fürdője.
Fotók: Horváth Csongor

A BOKIK közreműködésével létrejött egyeztetést – a polgármester betegsége miatt - Szopkó Tibor alpolgármester koordinálta, ahol a Miskolc Holding Zrt. szakemberei és a miskolctapolcai turisztikai vállalkozások képviselői egy nyílt és őszinte megbeszélést folytattak a fennálló helyzetről és a lehetséges megoldásokról.

Mint ahogy arról korábban beszámoltunk, az egyre súlyosbodó energiaválság, a drasztikusan emelkedő költségek miatt Miskolc számos takarékossági intézkedés megtételére kényszerült az elmúlt hetekben. Közöttük volt a Miskolci Fürdők Kft. üzemeltetésében lévő fürdők október elején történt gyors bezárása is, amely érintette a miskolctapolcai Barlangfürdőt, a Selyemréti Strandfürdőt és az Ellipsum Élményfürdőt is. Jelenleg egyedül a Kemény Dénes Városi Sportuszoda működését tartják fenn, az érintett sportszövetségek társfinanszírozásával.

A hétfőn megtartott fórumon Szopkó Tibor alpolgármester bevezetőjében ismertette a bezárásokhoz vezető okokat és döntési folyamatokat. Mint megtudtuk, 2021-ben a város rezsi jellegű kiadása mintegy 2,8 milliárd forint volt, ez 2022-ben már 7,5 milliárdra rúg, de a 2023-as előzetes kalkuláció az igazán mellbevágó, a prognózis szerint – ha nem lesznek komolyabb változások, negatív vagy pozitív irányba -, akár elérheti a 20 milliárd forintot is. Összevetésül: Miskolc teljes éves költségvetése 40 milliárd forint.

Az alpolgármester kiemelte, fájdalmas, de szükséges döntést hoztak, a remélt forgatókönyvek közül sajnos a legrosszabb valósult meg. Sajnálatát fejezte ki a megjelent vállalkozók felé, amiért nem egyeztettek korábban, de a gyors és drasztikus lépéseket a gyorsan romló körülmények indokolták. A növekvő veszteségeket azonnal csökkenteni kellett.

„A döntéseinkért vállaljuk a felelősséget” – mondta, hozzátéve: „nem mutogatunk senkire, azért vagyunk most itt, hogy közösen gondolkodva megoldásokat keressünk. Az önkormányzat nyitott a megvalósítható javaslatokra.”

A szolgáltatók nevében többen is felszólaltak, köztük Szendrei Mihály, az Aranykorona Történelmi Étterem-Hotel és Látványpince tulajdonosa, Miskolc és Térsége Turisztikai Egyesület elnöke, aki más érintett vállalkozókat is képviselve elmondta, hogy a vállalkozásaik nagymértékben függnek a turizmustól, a turizmus pedig a Barlangfürdőtől, különösen Miskolctapolcán, de az egész városban is. Ezért a Barlangfürdő nyitva tartása számukra életbevágóan fontos, sok szolgáltató üzleti modellje erre épül.

„Ha a Barlangfürdő nem működik, az sok helyi vállalkozásnak katasztrófa! Üzleti és marketing szempontból is többet visz, mint amennyit az elérhető megtakarítás hozna. Kalkulációnk szerint az utolsó három hónapban a veszteségünk akár 470 millió forint is lehet. Álláspontunk szerint nincs olyan veszteség, amely indokolná ezt a teljes bezárást. A javaslatunk az, hogy nyissuk ki a Barlangfürdőt, legalább részlegesen, egyes energiaigényes szolgáltatások nélkül, vagy korlátozott nyitva tartással” – mondta Szendrei Mihály.

Álláspontjához, amelyet több vállalkozás nevében ismertetett, más felszólalók is csatlakoztak. Általános véleményként fogalmazták meg, hogy értik a veszteségek miatti kényszerintézkedéseket, csak azt szeretnék, hogy ne vonatkozzon minden létesítményre. Legalább az egyik legfőbb turisztikai vonzerőt jelentő Barlangfürdő működhessen tovább. Ez számukra és a városnak is létfontosságú. Egy teljes zárás és a csődhelyzet kihirdetése önmagában is egy marketing katasztrófa. Mindenkinek érdeke, hogy ne ilyen képet közvetítsünk a világ felé. A Miskolcról most kieső turistákat máris más városok, más versenytársak csábították el. A visszacsábításuk drágább lesz, mint amit most megspórolhat a város.

„Nézzék a nagyobb képet!” – szólította fel az önkormányzatot Angyal Enikő cégalapító tulajdonos, a Globus Travel szakmai tevékenységéért felelős vezetője, aki szerint „a város számára a turizmus a kitörési pont. Ezt az önkormányzat is számtalanszor hangsúlyozta eddig, ami csak egy szlogen marad, ha nem tesznek semmit a gyakorlatban. A turisták jönnének, és amit keresnek, az a termál, wellness és a SPA. Miskolc kasztrálja magát, ha bezárja a Barlangfürdőt”.

A hozzászólásokból egyértelművé vált, a helyi vállalkozók is tudják, hogy egy csónakban eveznek a jelen helyzetben az önkormányzattal. Mindenkit brutálisan érintenek az elszabadult energiaárak és az infláció. Nem kérdés, hogy meg kell hozni számos gyors és fájdalmas takarékossági intézkedést, a kérdés az, hogy mit és hogyan? Hogy a fürdővízzel együtt a gyereket is ne öntsék ki, mert az több kárt okoz, mint hasznot.

A fórum hangulata egyértelműen konstruktív volt, és nem ellenséges, mivel mindenki tisztában volt azzal, hogy vagy együttműködve tudnak javítani a helyzeten, menteni a menthetőt, vagy sehogy.

A vállalkozások ezért jelezték, akár anyagi szerepvállalásra is készek a fürdő működtetésének érdekében, és számos javaslattal is szolgálnak az olcsóbb, hatékonyabb működtetés érdekében.

A részleteket egy nappal később, kedd délután egyeztetik Szopkó Tibor alpolgármester irodájában a turisztikai vállalkozások képviselőivel, ahol a város vezetői mellett jelen lesznek a Miskolc Holding és a Miskolci Fürdők Kft. vezetői és szakemberei is.

A cél – ahogy Bihall Tamás, a BOKIK elnöke fogalmazott -, hogy napokon belül döntés szülessen, mert minden késlekedés visszafordíthatatlan károkat okoz. Beleérve számos vállalkozás várható csődjét is. Erre nincsenek hetek vagy hónapok, mielőbb dönteni kell. A marketing szempontú károk, amelyeket a teljes bezárás bejelentésének negatív kommunikációja okozott, már most is jelentősek. Ezt pozitívra kell gyorsan fordítani azzal a hírrel, hogy mégis működni fog Miskolc nemzetközileg is számon tartott, híres fürdője.

A hétfő délutáni fórumon tapasztalt kölcsönös együttműködési készség jó alapot adhat egy kompromisszumos megállapodásra, amely egyaránt elfogadható lehet az önkormányzat és a szolgáltatók számára is.

További hírek

Olvasnivaló