Ugrás a tartalomra

Ősz végére megújul a Miskolc Plaza

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2024. július 20. szombat 12:00
A belső terek korszerűsítése és az energetikai felújítás tavaly ősszel ért véget, idén június és október között pedig a pláza mindhárom épületének külseje is megújul.

Év végére teljesen megújul Miskolc első bevásárlóközpontja, a Miskolc Pláza. A korszerűsítés az elmúlt években a belső terek felújításával kezdődött, az elmúlt hetekben pedig az külső arculat átalakításának is nekiláttak: erről tanúskodnak az egyre több homlokzati részt takaró állványok. A bevásárlóközpontot is üzemeltető Indotek Group senior marketingmenedzsere a Miskolci Napló érdeklődésére elmondta, minden olyan, a tulajdonában lévő plázát rekonstruál, amit a kilencvenes évek második felében vagy a kétezres évek elején építettek. A program 2017-es indulása óta a miskolcival együtt tizenegy bevásárlóközpontot újítottak fel.

– Meglátásunk szerint tíz-tizenöt évente szükséges a bevásárlóközpontokat felújítani a folyamatosan változó vásárlói igények magas színvonalú kielégítése érdekében. A cél az, hogy a szolgáltatások bővítésével és a helyi adottságokat is figyelembe vevő esztétikai átalakításokkal, látvány- és dizájnelemekkel növeljük a plázák vásárlóerő-bevonzó képességét, s erősítsük a bérlői mix összetételét – mondta el Nagy Tibor.

Kívül-belül

A belső terek felújítása tavaly ősszel fejeződött be. A marketingmenedzser elmondása szerint a munkák után nemcsak esztétikusabb lett az épület, de komoly energetikai korszerűsítést is végeztek: megújult a teljes világítási, fűtési-hűtési rendszer, a levegőkeringetési rendszer, szigetelték a tetőt, amire napelemeket is telepítettek. „Ez utóbbival elsőrendű célunk az volt, hogy az üzletközpont környezeti terhelését tovább csökkenthessük” – fűzte hozzá.

A külső felújítás június 24-én kezdődött, és a társaság számításai szerint október utolsó napján fejeződhet be. Nagy Tibor elmondása szerint a munka nem csupán a falak festését jelenti, hanem a belső térben megvalósult letisztult dizájnkoncepciót szeretnék kint is folytatni.

– Az örökségvédelmi szabályokat is szem előtt tartva, korunk vizualitásának megfelelő dinamikus homlokzati elemeket alakítunk ki, olyan szín- és anyagelemekkel, amelyek részint energikusabbá, részint elegánsabbá teszik az épületek megjelenését – részletezte.

Az egyes épületrészeket több ütemben újítják fel, illetve alakítják át, így az állványok időről időre arrébb költöznek majd. Ezeket mobilkerítésekkel határolják el az utaktól, közterületektől, melyekre a biztonság érdekében munkavédelmi tájékoztató táblákat is kihelyeznek. „A felújítás alatt minden bejárat és menekülési útvonal természetesen működni fog, mint ahogyan arra is kiemelten figyelünk, hogy az üzletközpont a munkálatok teljes időszaka alatt zavartalanul álljon a vásárolni, étkezni, nézelődni vagy társasági életet élni szándékozók rendelkezésére – tette hozzá Nagy Tibor.

Negyedszázad

A Miskolc Plázát egyébként 1999-ben kezdte el építtetni a holland tulajdonú Plaza Centers, ez volt Magyarországon a kilencedik plázájuk. Az épületben százhárom üzlet van, és itt működik a város egyetlen multiplex mozija nyolc teremmel (korábban a Szinvaparkban is üzemelt egy ilyen létesítmény, de 2007-ben ez bezárt – a szerző). A pláza 2000. június 13-án nyitotta meg kapuit, ennek jövőre lesz huszonöt éve. Nagy Tibor szerint nem kifejezetten az évfordulóra időzítették a munkálatokat, de „ez kétségtelenül szerencsés egybeesés”.

Osztie Tibor képgalériája

Az Indotek Group egyébként jelenleg tizenhét hazai plázát üzemeltet (tehát az összes korábbi Pláza Centeres létesítményt), és hat retail park (bevásárlópark) is az ő tulajdonukban van.

További hírek

Olvasnivaló