Ugrás a tartalomra

Öt éven belül újra életre kel az egykori Avas Szálló

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2021. február 26. péntek 17:49
Az adásvétel januárban lezárult, az MCC jelenleg az épület állapotfelmérését végezteti, aztán pedig a tervezés kezdődik meg.
Fotó: Juhász Ákos


Öt éven belül teljesen megújulhat az egykori Avas Szálló épülete. Ahogyan arról korábban a Miskolci Napló is beszámolt, Veres Pál, Miskolc polgármestere még novemberben Facebook-oldalán jelentette be, hogy az emblematikus, a városképet is meghatározó épület új tulajdonoshoz, a Mathias Corvinus Collegiumhoz (MCC) kerül, amely itt alakítja ki miskolci tehetséggondozó központját.

A városvezető akkor azt is elmondta, hogy egy esztendőnyi megfeszített munka van abban, hogy megszülethet a megállapodás, amely méltóképp rendezi az évtizedeken át magára hagyott épület sorsát.

Tavaly december közepén aztán arról írtunk, hogy az adásvétel még idén januárban lezárulhat a város és az MCC között. Nos, a folyamatot valóban lezárult múlt hónap végén, jelenleg az épület állapotának felmérését végezteti el a tehetséggondozó szervezet vezetése – ezt már Constantinovits Milán, az MCC szakmai főigazgató-helyettese mondta el a héten lapunknak.

- Az egészen biztos, hogy ez egy többéves projekt lesz, aminek most még nem is láthatjuk a végét. Biztos ezen felül az is, hogy a műemlékvédelmi előírásokat az építkezés során szigorúan be fogjuk tartani, a munkát transzparensen végezzük, folyamatos lesz a kommunikáció az önkormányzattal és személyesen Veres Pál polgármesterrel – hangsúlyozta.


Méltó helyen

Constantinovits Milán elmondta azt is, a hajdani Avas Szálló megvásárlásával az volt az MCC célja, hogy méltó helyre tudják költöztetni miskolci központjukat.

- Ez az épület pedig tökéletes azokra a feladatokra, melyeket mi végzünk. A Mathias Corvinus Collegium miskolci központjában a 10-14 éves korosztálytól kezdve a középiskolás programon át egészen az egyetemi képzésig nagyon sokféle oktatási programot fogunk megvalósítani. Az egykori szállodaépület nagyon jó kereteket ad az oktatáshoz, viszont döntésünkben közrejátszott az is, hogy megoldjuk Miskolc régi problémáját, vagyis felújítsuk és hasznosítsuk ezt a meghatározó épületet – mondta a főigazgató-helyettes, aki hozzátette azt is, közösségépítő, közösségszervező funkciót is szánnak az épületnek, amit mindenképpen szeretnének megnyitni a miskolciak előtt is.


Fontos és örömteli

A Miskolc Holding Zrt. ingatlangazdálkodási vezetője szerint az egykori szálloda hasznosítása minden miskolcinak fontos és örömteli hír.

- Egy olyan alapítvány vásárolta meg az épületet, amely oktatási célokra fogja használni, szerintem ez egy olyan cél, amire egyrészt szívesen adjuk az épületet, örülünk, hogy egy ilyen befektető érkezett, másodsorban pedig várjuk, hogy Miskolc belvárosának egy újabb ékköve legyen – hangsúlyozta Beke Tibor.

Ahogyan arról több alkalommal beszámoltunk, az Avas Szálló kálváriája több mint két évtizede tart. 1997-ben egy fővárosi cég vásárolta meg az épületet, mely évekkel később megkezdte a felújítást, ezt viszont örökségvédelmi problémák miatt később leállították. Az épület állaga azóta folyamatosan pusztult. 2013-ban végül az önkormányzat kezdte meg az állagmegóvást, és két év múlva meg is vásárolta azt. Ezt követően a jelenlegi városvezetés új lendülettel látott neki az épület hasznosításának, ennek lett eredménye az MCC-vel kötött megállapodás.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!