Ugrás a tartalomra

Öttusa Eb - Részben elégedett kapitányok: kvóta van, érem nincs

MTI
Utoljára módosítva
2019. augusztus 12. hétfő 10:57
A hagyományos versenyben nem sikerült az éremszerzés, de összejött a tervezett egy-egy olimpiai kvóta az angliai öttusa Európa-bajnokságon, ez utóbbi miatt lehetett mindkét szövetségi kapitány - némi hiányérzettel - elégedett. Már csak azért is, mert fő célként ezt fogalmazták meg előzetesen.

"Csapatban ötödikek lettek a fiúk, egyéniben pedig csak Demeter Bence nyújtott olyan teljesítményt, amivel kvótát tudott szerezni - emlékeztetett rá Martinek János, a férfiak szakvezetője. - Itt nem is számolhattam volna több kvótával, hiszen országonként csak egyet osztottak - tette hozzá, majd rátért a szeptemberi budapesti világbajnokságra, melyen a mezőny három tokiói kvalifikációért küzdhet.

"A mostani teljesítményt nézve azt gondolom, hogy a vn-n nem fog sikerülni kvótát szerezni, de inkább tévedjek. A jövő évi ranglistáról viszont szerintem kettőt-hármat még biztosan be tudunk majd gyűjteni. Aztán majd kiderül, ki lesz az, aki az olimpián képviselheti a magyar színeket" - mondta.

Egyúttal utalt arra, hogy már leírta a válogatási elveket, kijelölt versenyeken nyújtott teljesítmények alapján alakul majd ki egy rangsor.    "Szeretném objektíven eldönteni, hogy ki indul az olimpián. Az idei magyar világkupa, az Európa- és a világbajnokság, a jövő évi magyar világkupa és a világbajnokság számít bele az összesítésbe" - sorolta.

 Az Eb-teljesítményekre rátérve kiemelte, hogy a vívás és a kombinált versenyszám a legfontosabb, és előbbiben "eklektikus volt a társaság".

"Marosi Ádám nagyon nehezen tudott kizökkenni a rossz kezdésből, és igazából nem is tudott föltámadni annyira, hogy harcba szálljon az érmekért. Kasza Robert nagyon jól kezdett, szinte verhetetlennek tűnt, de a felénél volt egy 0-8-as sorozata, ami ráült a végeredményére is. Regős Gergely pedig még csak másodéves felnőtt, neki kell még a rutin" - elemezte a versenyt. 

"Még azt láttam, hogy lovaglásban most követtünk el elég sok hibát, olyan hibákat, melyeket a magyarok nem nagyon szoktak. Súlyos pontokat hullajtottunk el, ami a kombinált versenyszámra hátrányt jelentett. Ott viszont abszolút helytálltak a fiúk, és azt gondolom, hogy becsületesen végigcsinálták a versenyt" - vélekedett.

 Martinek János sajnálja, hogy a keddi nyitónapon a vegyesváltó úszásában rossz váltásra hivatkozva kizárták a magyar párost.    "Kikockáztam a felvételt, lehetett látni, hogy nagyon elkapták a váltást, de nem volt szabálytalan. Tehát ott egy rossz döntés miatt kerültünk olyan helyzetbe, hogy nem tudtunk már az éremkért harcolni. Az viszont meglepetés volt számomra, amit a férfi váltóban nyújtott a magyar páros, Málits István és Bereczki Richárd. Nagyon jól vívtak, a kombinált számban pedig a hetedik helyről fölfutottak a harmadikra. Azt gondolom, hogy ez egy szenzációs eredmény a részükről" - összegzett.

Kállai Ákos, a női válogatott kapitánya emlékeztetett rá, hogy eredetileg olyan csapata volt, melyből "nem egyszer, akár ketten is pontszerző helyen végeztek világversenyen az elmúlt két évben". Csakhogy ebből kiesett Alekszejev Tamara, aki kézközépcsont-törés miatt nem vehetett részt az Eb-n, majd pedig a májusban lábműtéten átesett Földházi Zsófia, aki nem volt megfelelő állapotban és nem tudott bejutni a döntőbe. Így rizikós volt a hagyományos verseny döntője, mert a két fiatal, Gulyás Michelle és Guzi Blanka mellett egyedüli tapasztalt versenyzőként Kovács Sarolta volt ott.

"Az ő rutinját tekintve, úgy indultunk neki a versenynek, hogy kvótát kell szereznie. Ha így vesszük, akkor az alapcélt teljesítette. Az én fejemben Saci úgy van benne az elmúlt év eredményeit figyelembe véve, hogy képes dobogóra állni. Ha innen közelítem meg a kérdést, nem nagy dolog neki megcsinálni a kvótát. Csak sajnos a nap folyamán úgy alakultak az események, hogy néha úgy volt, akár dobogóért is futhat, aztán ezek a lehetőségek mindig el-elcsúsztak" - elevenítette fel a vasárnapi versenyt. Utalt a vívásban elhullajtott egy két pontra, meg a vártnál gyengébbre sikerült lovaglásra. "Ezek miatt gyakorlatilag olyan helyzetbe került, hogy nemhogy az éremért nem harcolhatott, hanem a kvótáért is ki-ki helyzetben volt" - mondta.

A kapitány úgy fogalmazott, hogy a minimumot nagy szívvel végül megcsinálta, és ez a lényeg. "Innentől kezdve viszont jön az építkezés, mert a cél ki van jelölve, hiszen van kvótája. Az persze más kérdés, hogy hány lánynak lesz még rajta kívül. Ha kijelöli a célt, hogy mit akar futni, és azt eléri, akkor attól nem kell tartania, hogy valaki veszélyezteti az ő olimpiai indulását" - jelezte a kapitány, aki szerint Kovácsnak futásban előre kell lépnie, és ezt mindjárt a verseny után el is mondta neki.

  A csapat fiatalabb tagjait dicsérte, ugyanakkor hozzátette, hogy egy felnőtt Eb döntős mezőnye még erős nekik. Úgy vélekedett, hogy a 18 éves Gulyás Michelle "nagyon hasznos versenyt csinált", a húszesztendős Guzi Blanka pedig, aki még csak négy éve öttusázik, "nagyon jól helytállt", noha vívásban és lovaglásban még nem tart ott, ahol a többiek.

A szerdán bronzérmes női váltóról, a Barta Luca, Réti Kamilla párosról annyit jegyzett meg, hogy jól teljesítettek csapatként, és bár nem volt nagy a mezőny, "de ettől még a dobogóért mindig meg kell küzdeni".

Az öttusaidény az ugyancsak olimpiai kvalifikációs világbajnoksággal folytatódik, melyet szeptember 2. és 8. között rendeznek Budapesten.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!