Ugrás a tartalomra

A pálya mindenkié – futóklubot alapítanak Miskolcon

Kujan István
Utoljára módosítva
2020. október 14. szerda 16:26
Hobbifutók számára tartanak irányított szakmai edzéseket, egy országos hálózat részeként, Miskolcon először csütörtökön. A Miskolci Atlétikai Centrum ad majd otthont a sportolni, kikapcsolódni vágyóknak – azoknak, akik közösségben szeretnék növelni tempójukat, erősíteni állóképességüket.

Rohamosan nő a hobbifutók száma hazánkban, de edzésük egy külön terület a szakmán belül. Sokan azzal kezdik, hogy az interneten próbálnak tájékozódni, de sokszor ellentmondásos információkat olvashatnak, az információtömeg pedig össze is zavarhatja az embert. A klasszikus edzésirányelvekre továbbra is szükség van – vallják az Irunmore hobbifutó országos sportegyesületnél. Az évtizedek óta aktívan sportoló elnökük, Kozák-Ignáth Éva azt mondja, sok kezdő futó esik abba a hibába, hogy túl sokat, túl hamar, túl intenzíven vagy strukturálatlanul edz, megfelelő regeneráció nélkül.

Kozák-Ignáth Éva (jobbra): a futók ösztönözhetik egymást a jobb teljesítményre

– A hozzánk csatlakozó hobbisták szakmai vezetéssel futhatnak. Folyamatosan figyelemmel követjük a mozgásukat, a futótechnikájukat csiszoljuk, de például azt is megtanulhatják, mi a helyes kartempó. Növeli a motivációt, hogy itt hozzá hasonló emberekkel futhat; ösztönözhetik egymást is a kezdő, középhaladó és haladó csoportjainkban.

2020 januárjától 8 városban és 2 budapesti kerületben tartunk pályaedzést, városonként egy vagy két edző (Alfa és Ómega) vezetésével.

– Szeretnénk, ha tudatosulna a hobbifutókban, hogy a pályaedzést nem csak az elit atléták számára találták ki. Viszonylag kevés, de stabil amatőr futómúlttal a gyorsaság már nagyon jól fejleszthető az atlétikai pályán tartott résztávos és futótechnikai edzésekkel. Az ilyen típusú edzéseket pedig csapatban és személyes szakmai felügyelet mellett sokkal könnyebb és hatékonyabb elvégezni.

Egy adott héten minden városban azonos tematikájú edzéssel várják a futókat. Az egyes edzések nem épülnek feltétlenül egymásra, azonban folyamatos fejlődést biztosítanak és minden második hónapban felmérő futásokat végeznek.

Azokat a futókat igyekeznek megszólítani, aki maguktól kezdtek el futni, de nem tudnak továbblépni, és fejlődni szeretnének. De azok is jelentkezhetnek, akik a triatlon felé kacsintgatnak. Vagy „csak” simán ilyenformán akarják megőrizni az egészségüket, átélni a sikereket, feltöltődnének, szeretnének egy hasonló érdeklődésű közösség tagjai lenni.

Az egyetemi atlétikai pályán Drótos Szandra és Kulcsár Zsuzsanna koordinálja majd a pályaedzéseket, minden csütörtökön este 6-tól.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!