Ugrás a tartalomra

Papíron is megpecsételték együttműködésüket

Balogh Csilla
Utoljára módosítva
2024. március 13. szerda 13:19
Stratégiai együttműködési megállapodást írt alá a BorsodChem Zrt. és a Miskolci Szakképzési Centrum kedden délután a Miskolci Szakképzési Centrum Képzési Információs és Élményközpontban.
Fotók: Osztie Tibor

Az együttműködés célja a BorsodChem Zrt. tevékenységéhez szükséges munkaerő-utánpótlás nevelése, megfelelő minőségű és mennyiségű, jól képzett munkaerő biztosítása, illetve a Miskolci Szakképzési Centrumban folyó középfokú oktatási-, felnőttoktatási- és felnőttképzési tevékenység feltételeinek támogatása. 

Az idén 75 éves BorsodChem Zrt. legintenzívebb fejlesztési programját hajtja végre fennállása óta az utóbbi tíz évben, melynek következtében a társaság több mint 3200 főre bővült, s mivel a vegyipar egy nagyon gyorsan fejlődő, rendkívül innovatív és tudásintenzív iparág, folyamatosan igényli a magasan képzett munkaerő-utánpótlást. Ennek köszönhetően a cég és a Miskolci Szakképzési Centrum közötti együttműködésnek már komoly hagyományai vannak. – A közös munka sikeres és gyümölcsöző – nyilatkozta Varga Béla, a BorsodChem Zrt. HR- és kommunikációs igazgatója. Emlékeztetett, hogy a centrum tagintézményeivel már számos közös pályaorientációs rendezvényt is tartottak, illetve a Kós Károly Építőipari, Kreatív Technikum és Szakképző Iskolával több sikeres vegyipari rendszerkezelő felnőttképző tanfolyamot folytattak. 

– Ünnepi alkalom ez a Kós Károly Építőipari, Kreatív Technikum és Szakképző Iskola, valamint az Andrássy Gyula Gépipari Technikum életében, hiszen a most megkötött szerződés ezt a két iskolát érinti – fogalmazott beszédében Molnár Péter, a Miskolci Szakképzési Centrum főigazgatója. Mint mondta, a stratégiai együttműködések keret-megállapodások, amelyekben a szerződő felek lefektetik a közös alapokat. Azért fontosak ezek a megállapodások – mutatott rá –, mert ahhoz hogy a diákok egy bizonyos szakirányt válasszanak, szükséges egy cég által támogatott és felmutatott pályaív is. A felek a stratégiai együttműködésben arról is megállapodnak, hogy a pályaorientációban is együttműködnek. A főigazgató szerint ez akkor lehet eredményes, ha a diákok és szüleik ismerik azt, hogy a szakképzési centrum milyen cégekkel áll partnerségben. Az együttműködés nem csupán a diákoknak előnyös, hanem a cégeknek is, amelyek úgy tekinthetnek a diákokra, mint leendő és szakképzett munkavállalóikra. 

Ezt a gondolatot nyilatkozatában Varga Béla is megerősítette. Mint kifejtette, a társaság olyan gyakorlati feltételeket tud biztosítani a tanulóknak, amelyek az iskolai oktatás keretein belül nem állnak rendelkezésre, legyen szó gyártási eljárásokról, vagy termelőeszközökről, illetve gépekről, ugyanakkor a Miskolci Szakképzési Centrum a tagintézményeivel komoly potenciális bázisa lehet a cég magasan képzett munkaerő-utánpótlásának a biztosításához.

A stratégiai megállapodás kitér arra is, hogy a szakképzési centrum vegyésztechnikusi osztályt indít a jövőben és hosszú távon. Miskolcon ugyanis nincs hagyománya a vegyipari képzésnek, ám a vármegyében igény van a szakképzett vegyipari munkaerőre. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!