Ugrás a tartalomra

Perecesen a rock közösségmegtartó erő

Miskolc Televízió / Detzky Anna
Utoljára módosítva
2024. augusztus 24. szombat 23:45
A régi motoros szervező együttes mellett az idei rockfesztiválon fellépett a B.M.V., a KP. Project, az L.K.M. és a Longhorn zenekar is.
Osztie Tibor képgalériája

Hatodik alkalommal rendezték meg augusztus 24-én a Perecesi Rockfesztivált a városrész szabadtéri színpadán. A rendezvény amellett, hogy autentikus élőzenei élményt nyújt a műfajban, egy nagy közösségi találkozó is a Pereceshez szorosabban kötődőknek. Néhány éve pedig már a szervezők törekszenek rá, hogy a tehetséges, új zenekaroknak is fellépési lehetőséget biztosítsanak itt. A Miskolc Televízió stábja a helyszínen járt. 

- Hat évvel ezelőtt beszélgettem egy ismerősömmel a színpad mellett. Ő ajánlott nekem egy zenekart, hogy milyen jó lenne, ha eljönnének Perecesre fellépni. Így indult el a fesztivál, bár ez az ismerősöm később kiszállt a szervezésből – nyilatkozta stábunknak Sziszák Benedekné, a Perecesi Rockfesztivál társszervezője és az Új Bányamécs Baráti Kör elnöke. 

Hozzáfűzte, hogy a színpad állapota egészen lepusztulttá vált, de Pereces jó adottságai miatt nem akarta veszni hagyni a kezdeményezést. Emellett szerette volna felrázni a városrész kulturális életét és fellépési lehetőséget biztosítani zenészeknek. 

Baráti szálakon szerveződött

- Először Kiss Csabát és barátait hívtam meg, akikkel együtt nőttem fel a perecesi bányásztelepen. Tizenhat éves koromban a kohóipari általános iskolában hallottam őket először játszani, mint vendégzenekart. Abban állapodtunk meg, hogy én leszek a fesztivál szervezője, ők pedig a technikát adják hozzá – egészítette ki. 

Ismerős arcok a közönség soraiban

Megosztotta, hogy a Perecesi Rockfesztiválnak különleges hangulata van. Ez egy örömünnep, ahol önfeledt szórakozásra nyílik lehetőség. Mindenki beszélget a másikkal és felidézik az emlékeket. A rendezvényre sokan visszatérnek, akik érzelmileg kötődnek a régi bányásztelephez, így az eseménynek közösségépítő és -megtartó ereje is van. 

Az élőzene felértékelődött

- A mi együttesünk mellett, amely szintén fellép, megkerülhetetlen volt a legendás miskolci Excelsior Zenekar is. A gitárosuk, Andervald György itt lakik Perecesen. Viszont sajnos ők idén már nem tudták vállalni a szereplést – árulta el Kurucz Attila, a Perecesi Rockfesztivál programszervezője és főtechnikusa, a Kiss Csaba és barátai zenekar gitárosa.

- Végül arra jutottunk, hogy olyan miskolci zenekarokat hívunk meg, akiket máshol nem nagyon lehet hallani. Szeretnénk, hogy egyszer mindenki idejuthasson és színpadra állhasson. Mostanra már válogathatunk a zenekarok között. Az előadók annak ellenére is szívesen jönnek, hogy ez nonprofit rendezvény és gázsit nem tudunk fizetni a koncertekért – fűzte hozzá. 

A playback kizárt

Kifejtette, hogy bár ma már sem a hanglemezeknek, sem a CD-knek nincs keletje, de felértékelődött az élőzene. A rockzenével pedig a playback összeegyeztethetetlen. Éppen ezért sokan évről évre visszatérnek és folyamatosan nő a vendégek száma. 

Saját pályafutásáról pedig elmondta, hogy fiatalkori elindulása után húsz évet kihagyott a zenélésből. Aztán körülbelül tizenöt éve kezdett újra zenélni, mint rock és blues zenész. A fotózáson keresztül csöppent bele újra a zenei életbe. 

Az életük a rockzene

- Nagyon pici gyerekkorom óta rockot hallgatok, és több évtizede zenélek különféle zenekarokban. A KP. Project viszont egy friss dolog. A Perecesi Rockfesztivál szerintem nagyon jó kezdeményezés. Játszottam itt már két éve egy másik zenekarral is. Több ilyen rendezvényre lenne szükség, mivel van igény a rockzenére minden korosztályból – nyilatkozta a Miskolc Televízió riporterének Kocsis Péter, a KP. Project zenekar gitárosa. 

A szórakozni vágyók minden korosztályból érkeznek

Ezt követően TV-stábunk több visszatérő résztvevővel is beszélgetett, akik a rock iránti szeretetükről vallottak: 

- Ez a második, vagy a harmadik év, amikor kijöttünk. Szeretjük ezeket a zenéket, szinte minden rockkoncertre járunk. A Perecesi Rockfesztiválnak már hagyománya van, ilyenkor mindig összejövünk a barátokkal, úgyhogy jó hely szerintem. Mindenkinek el kell jönni, aki szereti az ilyen zenét. Személy szerint én már kölyökkorom óta hallgatok rockot és járok fesztiválokra. Nekem mindenem a rockzene – lelkesedett Tátrai Attila

- Több éve meglátogatom a fesztivált. Korábban is tetszett és kíváncsi vagyok az új fellépőkre. Viszont ez az első alkalom, hogy a párom velem tartott. Valamikor magam is zenéltem, úgyhogy a rock iránti szeretetem már törvényszerűen megmarad – fejtette ki Kertész István.
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!