Ugrás a tartalomra

Piros, fehér, zöld, ez a magyar föld - A legkisebbek is ünnepeltek

Répássy Olívia
Utoljára módosítva
2020. március 15. vasárnap 08:34
Fejből szavalták a Nemzeti dalt azok a gyerekek, akik a Miskolci Eszterlánc Néphagyományőrző Óvodába járnak. Szerda délelőtt ők még megtarthatták az ünnepségüket.
Fotó: Juhász Ákos

– Most ünnepeljük Magyarország szabadságát – mondja az Őzike csoportos Adél. – Kossuth Lajosra emlékezünk – csatlakozott hozzá Csongor. A Katica csoportos Véda és Noémi azt mondta, „Emlékezünk a harcokra, és köszönjük a bácsiknak, hogy megvédték Magyarországot, az otthonunkat.”

Az ovisok ünneplőruhában, kokárdával a mellkasukon színeztek, a kész alkotásokat pedig kiállították az oviban. Munka közben is énekeltek, például a Kossuth-nótát, és elmondták együtt a Nemzeti dalt is. Az óvodai foglalkozások is felkészítették őket az ünnepre, tudják, hogy Petőfi Sándor verseket írt, a magyar zászló színe piros-fehér-zöld és a magyar földet jelképezi.

Az óvoda vezetője úgy nyilatkozott, mivel intézményük – ahogy az a nevében is benne van – néphagyományőrző, kiemelt jelentőséggel kezelik a magyar néppel kapcsolatos ünnepeket. – Szeretnénk megtanítani a gyerekeknek az „ünnepelni tudást”, ennek alapja, hogy ruházatukkal, magatartásukkal tiszteljék hagyományainkat. Próbálunk mindig új és új műsort szervezni nekik: az egyik évben huszárok jönnek, a másikban zenészek. Vannak állandó programjaink is: a kicsik zászlót készítenek, amivel elsétálunk a Kossuth- vagy a Petőfi-szoborhoz – mondta Dőry Péterné, a Miskolci Eszterlánc Néphagyományőrző Óvoda és Tagóvoda vezetője, aki fontosnak tartja az ünnep előtti felkészülést is, így a gyerekek már a múlt héten hallgathattak történeteket erről a korról, és táncolhattak például toborzózenére.

Boncsér Gábor népzenész és társa szórakoztatta a csoportokat. – Játékos formában könnyen magukba szívják az ünnep mondanivalóját már az ilyen kicsi gyerekek is, pedig nem biztos, hogy megértik. Játszani azonban mindenki szeret, így nekik olyan műsort hozunk, amiben aktívan részt vehetnek, táncolhatnak, énekelhetnek – mondta az előadó, aki a tárogató hangját is megmutatta az ünneplő kicsiknek.

 

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!