Ugrás a tartalomra

Pozitívak a komposztálók tapasztalatai

Király Csaba
Utoljára módosítva
2022. augusztus 05. péntek 17:44
Az önkormányzat komposztálási programja részeként ingyenes kereteket vehetnek magukhoz az állampolgárok, miután meghallgattak egy módszertani segítő előadást. Felkerestük néhányukat, hogy megosszák velünk tapasztalataikat. Összegezve: komposztálni jó!

„Több mint 900 keretet osztottunk már ki, idén pedig eddig 600 legyártására szerződtünk” – mondta korábban lapunknak a komposztálási program kapcsán Nagy Dezső, az önkormányzat környezetvédelmi referense.

Komposztálás az Avasi Arborétumban; Fotó: Mocsári László

A szemléletformáló projekt részeként vett át komposztkeretet Szolnoki Zoltán (59). Elmondta, hogy körülbelül egy éve vágott bele, akkor még egy műanyag láda segítségével. A szomszédjainál látta, hogy ők fakeretet használnak – amit az önkormányzattól kaptak –, ezt követően jelentkezett a városházi programba.

Körülményes volt, hogy a zöldhulladékot – amiből elég sok van neki – be kell zsákolni és kikészíteni az elszállításhoz. Sokkal egyszerűbb számára, hogy a komposztkeretben gyűjti össze. Arról nem is beszélve, hogy a lakhelyénél nem túl jó a föld minősége, így pedig javítani tud rajta.

Arra is kitért, hogy a keretátvételt megelőző előadásból megtanulta: tavasszal, az ültetés során kell a kész komposztanyagot a földbe helyezni. „Ezek nagyon hasznos tanácsok voltak” – fűzte hozzá, majd megjegyezte, hogy másoknak is ajánlja a módszert.

Ingyenes komposztkeretet vesznek át állampolgárok a Polgármesteri Hivatalban; Fotó: Juhász Ákos

Nagyjából 15 éves komposztálási múlt áll a nyugdíjas Török István mögött. „Teljesen logikus számomra, hogy a kertben keletkező zöldhulladékot lebomlás után visszaadjuk a talajnak” – magyarázta, miért kezdte el.

Ráadásul annyira bejött neki az önkormányzat programja, hogy a mostani a harmadik komposztkeret, amit ingyenesen átvett. Még az első kettőt is használja, bár azok kezdik megadni magukat, úgyhogy azt tervezi, összeépíti a még használható részeiket egy „újjá”.

Veres Pál polgármester is belevágott a komposztálásba; Fotó: Juhász Ákos

Gégény Róbert (49) sem mai komposztáló, hiszen nagyjából 10 éve kezdte el. A telkén nagy füves terület található, és amikor anno nem tudott mit kezdeni a levágott zöldhulladékkal, úgy döntött, hogy elkezd vele komposztálni.

Az elkészült anyaggal megtámogatja a kisebb fák, a szőlő, a paprika, az eper és a málna növekedését. Azt mondja, érződik is a jótékony hatás.

Az önkormányzati programhoz azért csatlakozott, mert nem volt a célra használt kerete. Korábban nemes egyszerűséggel a telek sarkában zajlottak a folyamatok. „Az nem volt az igazi, így sokkal jobb” – utalt a fakeretre, illetve azt is megosztotta, hogy így esztétikusabb a komposztálás.

Másoknak azért ajánlja, mert így nem kell a zöldhulladékkal bajlódni, ráadásul maga a komposztálás sem egy nehéz feladat.

Fotó: Mocsári László

A komposztálás számos előnnyel jár: csökkennek a környezeti terhek. Kevesebb zöld hulladékot kell elszállítani, alacsonyabb mértékű lesz a légszennyezés, a városi cégek is kevésbé lesznek terheltek, illetve a lakosság is felelősségteljesebben gondolkodhat a saját általa megtermelt hulladékról.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!