Ugrás a tartalomra

Rákapcsoltak a rendészek az őszre

minap.hu / Miskolc Televízió
Utoljára módosítva
2024. szeptember 05. csütörtök 12:16
Szeptembertől számos változás lép életbe a Miskolci Önkormányzati Rendészetnél (MIÖR). Ezekről Szabó Ferenc igazgatóval beszélgettünk a Miskolc Televízió Kilátó című műsorában.
Mocsári László tavaly júliusi felvétele a MIÖR-igazgatóról

Stúdióvendégünk tavaly június óta látja el mostani pozícióját. Két esztendővel ezelőtt még mint járőrszolgálati vezető tevékenykedett az önkormányzati cégnél. A járőrszolgálaton belül akkoriban indult útjára az úgynevezett csapatszolgálat, melynek köszönhetően a város legkülönfélébb területein mutatkozó közrendvédelmi igényeket is fel tudták mérni.

Ennek nyomán – emlékeztetett az igazgató – pontosan egy éve, tavaly szeptemberben az Avason elindult az az állandó gyalogos szolgálatuk, ami különböző időpontokban, így hétvégén is feltűnt a köztereken. Az innovációt aztán további öt városrészben vezették be.

Sőt, Szabó Ferenc elárulta: most a következő fázisba léptek, vagyis immár a város teljes területén fellelhetők lesznek majd az önkormányzati rendészek e specifikus alakulatai. Tizennégy övezetre bontották ugyanis Miskolcot, amit a későbbiekben szeretnének akár húszra is növelni, ezzel is lecsökkentve az egy-egy járőrre eső terület nagyságát.

Közelebb a lakosokhoz

Tevékenységi és hatáskörük nem változik: legfőképp a közösségi együttélési szabályokra, a KRESZ betartására, a közterület-használatra, az ingatlantulajdonosi kötelezettségekre fókuszálnak – illetve minden olyan jelenségre, amelyet a közterület-felügyelésre vonatkozó jogszabályok kijelölnek a MIÖR számára.

A szembeötlő újdonságot az jelenti, hogy a város polgárai ugyanazzal a járőrpárossal találkoznak majd szűkebb-tágabb lakókörnyezetükben. A cél – fogalmazta meg a rendészeti vezető –, hogy közelebb kerüljenek a lakossághoz, és az emberek azt érezzék, hogy bármikor megszólíthatóak munkatársai.

– Bármi olyasmivel bizalommal fordulhatnak hozzájuk, ami egy állampolgár ingerküszöbét sérti. Ha szükséges, akkor az illetékes szakhatóságoknak jelzik a kollégák – húzta alá stúdiónk vendége.



Figyelmeztethetnek, helyszíni bírságot szabhatnak ki, eljárást kezdeményezhetnek – ez a három legfőbb „fegyver”, amivel élhetnek az önkormányzat rendészei. Munkájukat pedig egy olyan, az okostelefonnal megegyező nagyságú készülék segíti, amely rengeteg papírköteget kivált, s amin – a kiszabott bírság minél hamarabbi rendezését segítve – a csekket azonnal ki tudják nyomtatni.

A beszélgetésből megtudtuk: az ezen futó szoftver a vállalatirányítási rendszer része, azaz a háttérben dolgozó kollégák az intézkedéssel egyidejűleg láthatják, melyek azok az adatok, amelyek alapján a netán a továbbiakban szükséges intézkedéséket a központban azonnal meg tudják tenni.

Bővülnének

Szabó Ferenc beszélt ezenkívül azokról az újfajta láthatósági mellényekről, melyeket a közelmúltban szereztek be. Mint felidézte: a korábbi ruházat sok kollégája számára kényelmetlennek bizonyult, sokan panaszkodtak, hogy kevés a zseb rajta. A most bevezetendő, Nyugat-Európában is használatos uniformis kiválóan igazítható, sőt, a tépőzár segítségével az évszakhoz is remekül alakítható.

Juhász Ákos tavaly szeptemberi felvétele

A MIÖR első embere szót ejtett az egyik legfőbb szezonális kihívásról: az ingatlanokon belül elszaporodó parlagfűről, melyről akár járőrszolgálataik során, akár lakossági bejelentés révén, de mindenképp tudomást szereznek. Technikai és adminisztratív eszközeik révén pontosan be tudnak határolni valamennyi ingatlant, felkutatni annak tulajdonosát – legyen az akár Miskolc legelbújtatottabb pontján is.

Szabó Ferenc végezetül hangsúlyozta: a jelenleg száztizenöt fővel dolgozó MIÖR szeretné, ha létszámuk bővülne, azonban az előrelépés lehetőségét legalább ennyire abban is látja, hogy a lakosság valódi partnerként kezelje őket, és a lehető legnagyobb bizalommal forduljon hozzájuk, ha valamilyen közrendvédelmi problémát észlel.

További hírek

Olvasnivaló