Ugrás a tartalomra

Rekordméretű májuskosár tesz valakit boldoggá Sajószentpéteren

Király Csaba
Utoljára módosítva
2022. április 27. szerda 13:06
Országos rekordot érő méretekkel büszkélkedik az a májuskosár, ami Sajószentpéteren készült el: közel 30 cserép virágot használt fel alkotója, hogy a két méternél is magasabb és körülbelül másfél méter széles virágcsoda elkészüljön.

A rekordot hivatalosan hitelesítették, így jelenleg ez Magyarország legnagyobb méretű májuskosara. Készítője, Kakszi Alexandra elmondta, hogy 2019-ben készítette el az első extrém májuskosarat, az pedig nagyobb volt, mint a mostani, azonban akkor elmaradt a hitelesítés.

A 2019-es májuskosár. Fotó: Magánarchívum

Kiderült, hogy megrendelésre készült el a „műalkotás”, amiben a legnagyobb kihívást nem is a virágok jelentik, hanem maga a kosár, hiszen ekkora méretben ritkán készítenek. A körülbelül két méter magas és másfél méter széles májuskosarat egyébként főként cserepes növények alkotják – mind szoba, mind kiültetős fajták.

„Elég sok előkészületet igényelt. Amit lehetett – például a masnikat – azokat előkészítettük, de így is olyan 8 óra volt elkészíteni” – emlékezett vissza Alexandra.

A májuskosár és készítője munka közben. Fotó: Magánarchívum

A májuskosár uralkodó színe a rózsaszín. „Az volt a megrendelő kérése, hogy vidám, színes kosár készüljön el. A színeknek nincsen külön jelentése, mint a hagyományokban” – magyarázta a készítő.

A 2022-es rekordméretű májuskosár. Fotó: Horváth Csongor

Az említett hagyomány egyébként főleg Észak-Magyarországon ismert és a párkapcsolatok fontos szimbóluma. A fehér színű virágok arra utaltak, hogy közeleg a házasság, míg a rózsaszín a már beérett szerelemre. Régen még annak is komoly „szabályai” voltak, hogy a májuskosarat ki adta-vette át és milyen rítusok közepette, mára azonban ezek megváltoztak.

El azonban nem tűntek. Kakszi Alexandra legalábbis azt tapasztalja, hogy újra egyre népszerűbb a hagyomány ápolása. „Évről-évre rengeteg kosarat készítünk a picitől a nagyig” – mesélte a virágkötő, aki azt is hozzáfűzte, hogy már az ország más részéből is keresik kollégák tanácsokért. „A fiatalok elviszik innen a szokás hírét” – mint mondta.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!