Ugrás a tartalomra

A rendelő is felépült, a mókusok is megmaradtak az Otthon téren

Bacsó István
Utoljára módosítva
2024. június 04. kedd 15:28
Az elmúlt időszak egyik legjelentősebb beruházása volt a Dél-Kiliánban felépített új egészségház, amelyet több más fejlesztéssel együtt tekintett meg a város polgármestere és a körzet önkormányzati képviselője kedden.
Bejárták az Egészségházat és az Otthon teret. Fotó: Horváth Csongor

- A Kilián Délen időszerű volt egy új orvosi rendelő építése, mivel a régi már erősen elavult, akadálymentesítve sem volt, az időseknek, mozgáskorlátozottaknak egy kisebb hegymászással ért fel bejutni oda. Az új egészségház modern és akadálymentesített, ahol nem csak a felnőtt háziorvosok, hanem a gyermekorvosi rendelő és a védőnők is helyet kaptak. A képviselői alapomból évek óta finanszírozott laboratóriumi vérvétel szintén itt működik – ismertette a területbejáráson Bartha György önkormányzati képviselő. 

Hozzátette, nagyon büszke a vérvételi programra, amelyet már 2008-óta finanszíroz a képviselői alapjából, hiszen éves szinten közel hatezer ember él a lehetőséggel. Ez is mutatja, mekkora igény van rá az itt élők részéről. 

Az önkormányzati képviselő szerint meglehetősen kalandos volt az egészségház építésének története. Régen kezdődött és kezdetben nem mindenki örült neki. Voltak, akik például a kivágott, de természetesen később pótolt fákat vagy a mókusokat féltették. 

Érdekes adalék, hogy miközben erről beszéltünk éppen egy mókus majszolta az egészségház előtt álló hársfa termését, amely egészen közel engedte magához a nézelődő gyerekeket. Láthatóan nem zavarta az emberek jelenléte tízóraizás közben. 

A tervezés már 2017-ben elkezdődött, az akkori városvezetés pályázatos forrást is nyert rá, de nehezen indult a kivitelezés. Voltak problémák a helyszínnel is, sokan ellenezték, hogy éppen itt épüljön meg egy új rendelőkomplexum, azonban a tervek ide szóltak, a pályázati pénzt is erre kapta a város. Végül most márciusban adták át az egészségházat, és – mint Bartha György mondja – azóta mindenki megbékélt vele, sőt, korábbi ellenzők is tetszésüket fejezték ki, a korszerű, akadálymentesített épület iránt. 

- Leginkább azok az idős emberek örülnek, akiknek már nem kell egyfajta csúcstámadást végrehajtaniuk ahhoz, hogy megközelíthessék a háziorvosukat. Most mind az öt háziorvosnak külön rendelője van, ahogy a gyermekorvosnak és a védőnőknek is. Március óta beállt egy normál rend, beindult az élet, sok beteg jár ide a körzetekből. Nagyon örülök, hogy létrejött ez a beruházás, mert nagyon kellett már egy ilyen modern egészségház a Kilián városrészbe – mondta a körzet önkormányzati képviselője. 

Veres Pál azt emelte ki, hogy a városfejlesztés kapcsán alapelv volt, hogy városrészi központokat hozzanak létre. A Kiliánban adott volt ez a belső tér, amely megújulásra várt, hogy még lakhatóbb és élhetőbb legyen a környék. Rámutatott, Bartha György képviselő sokat dolgozott azért, hogy fejlődjön ez a városrész. Az egészségház kezdetben megosztó volt, de ma már senki nem mondaná, hogy nincsen rá szükség, megnyugodtak a kedélyek. A mellette lévő étterem is szépen megújult, az Otthon tér is jelentős zöldítésen esett át. Igazi városrészi központ kezd kialakulni.

- Nekünk az a célunk – és szeretném, ha a következő városvezetés is ezt a logikát követné -, hogy az emberek mindennapjaihoz járuljunk hozzá azokkal a fejlesztésekkel, amelyeket meg tudunk valósítani, akár Európai Uniós, akár hazai forrásokból. Ebben példaértékű ez a városrész, nem kis mértékben Bartha Györgynek köszönhetően – összegzett Veres Pál.

További hírek