Ugrás a tartalomra

Rendhagyó körülmények, változó szakképzés

Kujan István
Utoljára módosítva
2020. október 28. szerda 12:32
Online felvételi előkészítő és online nyílt napok, külön a pályaválasztást segítő honlap elindítása – csak néhány azon „eszközök” közül, amikkel az általános iskolás diákok szakmaválasztását segíti a Miskolci Szakképzési Centrum. Rendhagyó megoldások, rendhagyó időkben.

A végzős évben járó általános iskolások és szüleik előtt nagy feladat áll: megtalálni azt a középiskolát, amelyben végül a gyermek azt tanulhatja, ami igazán érdekli. Ez egyébként is nehéz feladat, de az idei év ezt a kihívást tovább nehezíti, hiszen a hagyományos pályaválasztási eseményeket, rendezvényeket a járványhelyzet miatt nem tudják megrendezni.

Rendhagyó megoldásokkal készül tehát a 8. osztályos diákok számára a Miskolci Szakképzési Centrum (MSZC). A részletekről kedden, szűk körben tájékoztatták a sajtó képviselőit a Berzeviczy Gergely Technikum Dísztermében.

Új utakon

A járványhelyzet miatt idén az MSZC hagyományos pályaválasztási eseményei az online térbe költöznek – jelentette be Kiss Gábor kancellár. – A megváltozott élethelyzet új megoldások felé terel minket. Ez nem egy könnyű út, de reméljük, hogy hozzá tudjuk segíteni a gyerekeket az egyébként is nehéz döntés meghozatalához.

Fotó: Mocsári László

A járvány miatt nincs lehetőség a hagyományos pályaválasztási rendezvények megtartására, elmaradnak az iskolai nyílt napok, felvételi előkészítők, a szülők korlátozottan találkozhatnak az osztályfőnökökkel. De így is igyekszik segíteni a választásban az MSZC: a napokban indul az online felvételi előkészítő magyarból és matematikából. Ezekre az előkészítőt hirdető öt iskolában lehet online jelentkezni.

A nyílt napok megtartásáról sem mondanak le. Az iskolába ugyan nem mehetnek be a végzős általános iskolás diákok, de online tartanak ilyen programokat november 12-étől. Mindezek mellett külön pályaorientációs céllal várja az érdeklődőket a www.tervezdakarriered.hu oldal. Itt az aktuális információk mellett játékos teszt várja a gyerekeket, akik megismerkedhetnek a különböző szakmákkal is. Ezzel párhuzamosan a Centrum Karriertervező kiadvánnyal készül, amelyet minden végzős diák megkap Miskolcon és vonzáskörzetében. És online, valamint telefonos ügyfélszolgálatot is működtetnek a pályaválasztási időszak teljes időtartamára. Itt technikai jellegű kérdésekkel is fordulhatnak a szakemberekhez, de pszichológus és pályaválasztási tanácsadó bevonásával is támogatják a pályaválasztás előtt álló diákokat és szüleiket.

Ösztöndíjak, juttatások

A sajtótájékoztatón az átalakuló szakképzés rendszerét is bemutatták. Molnár Péter főigazgató felelevenítette: szeptember óta már ötéves technikum és hároméves szakképző iskola közül választhatnak azok az általános iskolások, akik szakmát szeretnének tanulni. A technikusképzés egyesíti a gimnázium és a szakmatanulás előnyeit. A felsőoktatási felvételinél pedig plusz pontokat is jelent.

– 2020 szeptemberétől mindenki, aki a szakképzésben tanul, állami ösztöndíjat kap. Ez tanulmányaik alatt végig jár, és ha duális képzésben is részt vesznek, akkor még egy tanulói munkaszerződést is kapnak. Ez még magasabb ösztöndíjat jelent.

Az ösztöndíj mértékét a mindenkori minimálbér bizonyos százalékában állapították meg. Idén az ágazati alapképzésben a technikumban 8 ezer forint, a szakképző iskolában 16 ezer forint az ösztöndíj havonta. A következő évek szakirányú oktatásában a jó tanulmányi eredménnyel ez több mint 56 ezer forint is lehet. Azok, akik a vállalatoknál vesznek részt a duális képzési gyakorlaton, akár 128 ezer forint juttatást is kaphatnak. További előny, hogy az eredményes szakmai vizsgát tett tanulók – a szakmai vizsga eredménye alapján – egyszeri, pályakezdési juttatásban részesülnek, amelynek összege közel 300 ezer forint is lehet.

Molnár Péter kiemelte azt is, hogy a technikumi képzés és a szakirányú szakmai oktatás képzési tartalmait szükséges összehangolni, amelynek érdekében a Miskolci Szakképzési Centrum és a Miskolci Egyetem közös pilot program megvalósítását tűzte ki célul. – A szakképzés tehát nem zsákutca – hangsúlyozta.

Az általános iskolások és szüleik januárig dönthetnek, hogy melyik technikumot, vagy szakiskolát választják. A megváltozott szakképzési rendszerben, szeptemberben több mint 1200 diák kezdte meg tanulmányait a miskolci centrum intézményeiben.

További hírek

Olvasnivaló