Ugrás a tartalomra

Rendőrök vigyázzák az iskolák környékét szeptemberben

Tajthy Ákos 
Utoljára módosítva
2021. szeptember 01. szerda 13:24
A rendőrség célja az, hogy a gyerekek biztonságban legyenek a gyalogátkelőkön és a közterületeken is.
Fotó: Horváth Csongor

Idén is fokozottan ellenőrzik a tanévkezdéshez kapcsolódóan az óvodák és iskolák környékét a rendőrök – ezt sajtótájékoztatón jelentette be a megyei rendőr-főkapitányság kommunikációs és megelőzési osztályának közlekedési referense szerdán.

Domokos Tibor elmondta, ahogyan minden év szeptemberében, ezúttal az iskolák környéki gyalogátkelőhelyeknél, iskoláknál iskolarendőrök fogják segíteni a gyerekek, a pedagógusok és a szülők közlekedését. 

– A 2021/22-es tanévben néggyel nőtt azon megyei intézmények száma, ahol iskolarendőr lát el szolgálatot, így összesen 258 oktatási intézményben 206 iskolarendőr dolgozik majd. Munkájuk eredményesnek mondható, hiszen tavaly szeptemberben egyáltalán nem volt baleset az iskolák környékén. Az a tapasztalatunk, hogy a gyalogosok általában tudatosabban kelnek át olyan kereszteződéseken, ahol rendőr is van, jobban odafigyelnek, szétnéznek, mielőtt az úttestre lépnek – mondta Domokos Tibor. 


A rendőrök jelenlétére szükség is lesz, hiszen a kapitányság tapasztalata az, hogy a világjárvány miatti lezárásokat követően megnőtt a balesetek száma. „Mi úgy látjuk, hogy a bezártság megviselte az embereket, talán ez lehet az oka annak is, hogy az újranyitást követően figyelmetlenebbül vezetnek, aminek az lett az oka, hogy a balesetek száma is megnőtt. Ha csak az augusztust nézzük, duplázódott a megyei közlekedési balesetek száma: míg 2020-ban 10, ebben az évben 20 ilyen esetről tudunk beszámolni” – mondta a kommunikációs és megelőzési osztály közlekedési referense.

A diákok biztonságát célozza az az új, K+R parkoló is, amit kísérleti jelleggel alakítanak ki a Dayka Gábor utcán, a Kossuth Lajos Evangélikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Pedagógiai Szakgimnázium előtt. Domokos Tibor elmondta, amennyiben ez beválik, a Kassai utcán is kialakítanak egy hasonlót az ottani általános iskola előtt. 

Épül a K+R parkoló. Fotó: Horváth Csongor

Na, de mi az a K+R parkoló?
A Kiss and ride, magyarul csókolj és utazz nevű parkolók olyan közlekedési csomópontokon kialakított létesítmények, ahol a gépjárművek félreállhatnak arra az időre, amíg a tömegközlekedési eszközhöz tartó vagy onnan érkező utasukat kirakják vagy felveszik – írja a Wikipédia. A P+R parkolóval ellentétben – ahol huzamosabb ideig várakozhatnak (parkolhatnak) a gépjárművek – a K+R létesítmények csak a megállás és az utasra való várakozás idejére vehetők igénybe, így nem minősülnek a hagyományos értelemben vett parkolóknak. 

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!