Ugrás a tartalomra

Reszket, remeg, rezeg – Miskolcon pedig pislog is a kocsonya

Létrehozva
A kocsonya egy tradicionális téli étel, a magyar konyha egyik legnagyobb remekműve. Karácsony, illetve szilveszter közeledtével pedig gyakrabban előkerül nagyanyáink receptje. A miskolciaknak pedig nem kell bemutatnunk a kocsonyát: ha valaki, akkor mi tudjuk, milyen az igazán jó kocsonya. Több formában fennmaradt az a legenda, mely felírta Miskolcot a kocsonyatérképre, és amely nyomán elterjedt a mondás: „Pislog, mint a miskolci kocsonyában a béka”.
Kép

A kocsonya egy hagyományos, minden európai nép konyhájában fellelhető hideg étel, amely sajátos „kocsonyás” állagát a megdermedt, zselatint tartalmazó levének köszönheti. Első írott receptje Franciaországban maradt fenn. Guillaume Tirel (Taillevent) Viandier című receptkönyvében – ami Európa legrégebbi, 1395-re datált gyűjteménye – már szerepel a kocsonya receptje. Az első, kocsonyával kapcsolatos magyar írásos emlék 1544-ből való.
A házisertés kevésbé nemes, zsíros, porcos, csontos részeit (fej, farok, bőrke, köröm) zöldségekkel, fűszerekkel főzik meg nagyon lassú tűzön. A zselatin alapjául szolgáló kollagén eközben kioldódik a szaruképletekből. Miután elkészült hűlni hagyják, leszűrik, a húsokat tányérokba adagolják, zsírtalanított levét rámerik. Hideg helyre teszik, így kihűlés után zselésedik, megszilárdul. Hidegen fogyasztható. Borjúból vagy halból is készülhet.

Kép

Néhány jó tanács a miskolci séfektől

„Türelem, türelem, türelem” – hangzik Komáromi József, a Népkerti Vigadó és Söröző üzletvezetőjének, séfjének kocsonyafőzési tanácsa a háziasszonyoknak. Mint mondja, igazából az előkészítéssel van munka, majd miután feltettük főni, órákig nincs vele dolgunk: – A körmöt meg kell perzselni, le kell sikálni hófehérre, elő kell készíteni, de ezt a munkát inkább a ház urára kell bízni, mert ez férfiasabb meló. Hozzáteszi: a lényeg, hogy kristálytiszta legyen, miután leszűrtük. „Van, aki főz bele tojást, van, aki csemegeuborkát kockáz bele, és van, aki tormát is tesz a kocsonyájába.” Mint mondja, ő személy szerint sertésből, vagy borjúból szereti elkészíteni ezt a téli ételt.

„Sokan azért nem eszik, mert nem szeretik a sertést, de ugyanúgy marhainakból és marhabőrből is lehet kocsonyát készíteni, csak arra kell figyelni, hogy elég kollagént tartalmazzon” – tanácsolja Albók Gyula, az Avalon Ristorante executive chefje. Vagy lehet kombinálni úgy, hogy „félúton” csirkét is tesz bele, és tálaláskor a sertést kihagyja belőle – folytatja. „Az emberek mindig túlizgulják a kocsonyát, pedig szinte ugyanúgy készül, mint egy húsleves, csak dupla hozzávalóval. A lényeg, hogy elég ideig pihentessük, nem szabad vele rohanni, lehet várni vele 1 órát is főzés után, úgyis másnapra dermed ki szépen a kocsonya.” A miskolci kocsonya legendájából okulva olyan helyre tegyük hűlni, ahol nem ólálkodik sem háziállat, sem béka – teszi hozzá nevetve. „Én a fűszerezésnél is teszek bele köménymagot, és egy pici fűszerpaprikát is teszek bele. A legfontosabb, hogy főzzük kedvünk szerint, ne úgy, ahogy a szomszéd elvárja.”
 

„Én úgy készítem, ahogy azt édesapámtól tanultam: mi felraktuk a kocsonyát reggel, és este, amikor mentünk aludni, akkor tálaltuk ki, szűrtük le” – fogalmaz Laczkó József, az Öreg Miskolcz Hotel & Étterem konyhafőnöke, majd hozzáteszi: de úgy tanítják, 5-6 órát kell főzni. Véleménye szerint az igazán jó kocsonya titka a sok vegyes hús.– Én teszek még bele füstölt húst, bőrt, fület, csirkelábat is – sorolja. „Van, aki szokott bele rakni egy kis paradicsomlevet is a színe miatt, de én inkább a sáfrányos, sárga színű kocsonyát szeretem.”

Kép

„Pislog, mint a miskolci kocsonyában a béka”

Egyes források szerint a miskolci kocsonya legendájának eredetét a 18-19. században kell keresnünk. Akkoriban a piacokon és vásárokon házi készítésű ételként eladásra is kínálták. Az első írásos emlék róla egy 1790-es tanúkihallgatási jegyzőkönyv részlete: ,,Hallotta másoktúl, hogy midőn Kőmíves József lármázott házának feltöréséért, akkor Víg Mária odahaza nem volt, hanem a piaczon árult kocsonyát." (Dobrossy István: A miskolci vendéglátás és vendégfogadók története 1745-1945, 129. oldal)

A miskolci közmondások közül országosan ismertté vált a „Pislog, mint a miskolci kocsonyában a béka”, vagy a „Reszket, remeg, rezeg, mint a miskolci kocsonyában a béka” – melyek eredetét a következő legenda adja: "Egy felső gömöri tót furmányos is a "Magyar Huszárba" tévedt be napszálltakor. Vacsorát kért a kocsmárosnétől, mégpedig kocsonyát. Az asszonyka, kit a népnyelv fantáziája bizonyos szemmel látható tekintetekkel fogva „Potyka Kati" becéző névvel ruházott fel, mindjárt sarkon fordult és a ház alatti pincéből felhozott egy tányérral. Elibe tette a vendégnek. A tót atyafi takarékos étvággyal neki lát a vacsorának és először is a tányér közepéből kikandikáló húst akarja konzulmálni. De egyszer csak ijedten ejti el a villát és így kiált: - Jáj, jáj Kocsmárosné, annak a kocsonyának szeme is van, s csak úgy hunyorgat felim! Potyka Kati asszony odabokázott és elhűlve konstatálta, hogy igazat szólt a vendég. Az izmos termetű béka, mely majdnem derékig a kocsonyába volt fagyva, esdeklő pillantásokat vetett feléjük a szabadításáért. – Na ennek pechje volt - mondá Kati és a tűzhelynél kiengesztelte a jószágot." (Dobrossy István: A miskolci vendéglátás és vendégfogadók története 1745-1945, 130. oldal)

A hagyomány szerint többször is megtörtént az eset Miskolc kocsmáiban, fogadóiban és nemcsak fuvarosokkal, hanem országgyűlési képviselőkkel is. A 20. században a híres Korona Szállóban és a Három Rózsa vendéglőben is. Emlékét őrzi a porcelánból készített kocsonyás tál, amit a vásárokon árulnak.
"1848-ban egy itthon járt képviselőnek az egyik avasi pince előterében kocsonyát tálalt vendéglátója. A hideg ételre jobban csúszik a bor – mondta valaki. A kocsonyát a hordók mellől egy tégláról vette fel, annakelőtte ott fagyasztotta azt. Az alkony félhomályban a képviselő evőeszközével megbökte a húsdarabot (cupákot) s rémülten, undorral látta, hogy egy kocsonyába fagyott béka, mert a húsdarab pislogni kezdett." (Dobrossy István: A miskolci vendéglátás és vendégfogadók története 1745-1945, 132. oldal)

Kép


2000 óta Miskolc minden év februárjában Kocsonyafesztivált rendez: idén február 14-étől 16-áig töltik meg a főutcát a finom illatok, a hömpölygő tömeg, a fergeteges hangulat, a fabódék sokasága és a színpadok felől dübörgő ritmusok. Érdekesség: Badacsonytördemicen rendszeres kocsonya-szépségversenyt tartanak vegetáriánus, halas és hagyományos kocsonyakategóriákban.

Ez is érdekelhet

Képgaléria
Avasi Kvaterka
Tömegek kvaterkáztak a történelmi Avason (képgalériával)
MiskolcKultúraGasztroSzabadidő
Szombaton ismét Avasi Kvaterkát tartottak a jó borok és a finom ételek égisze alatt. A kulináris kalandok mellett közös mozgásra, vidám programokra is invitáltak mindenkit a szervezők.
Zivatarveszély miatt elsőfokú figyelmeztetést adtak ki
Miskolc
Egy nyugat felől érkező hullámzó hidegfront előterében a nap első felében még kicsi eséllyel, majd elsősorban délután és kora este már nagyobb területen, nagyobb eséllyel alakulhatnak ki zivatarok, akár hevesebbek is.
Képgaléria
I. Miskolci Tartalékosok Családi Napja
"Vigyázz! Pihenj!" - családi napon kapcsolódtak ki a város tartalékosai
MiskolcBorsod-Abaúj-Zemplén
A Miskolci Rendvédelmi Technikum Stromfeld Kollégiumának zöldterülete adott otthont a miskolci tartalékosok első családi napjának.
Magyarország legnagyobb curlingcsarnoka készülhet el Miskolcon
MiskolcSportSzabadidő
A város alpolgármestere közösségi oldalán osztott meg képeket a készülő beruházásról.