Ugrás a tartalomra

Részvételi költségvetés: tizenöt millió forint felhasználása a tét

Bacsó István
Utoljára módosítva
2023. október 26. csütörtök 10:54
A részvételi költségvetés kapcsán ült össze a nagyrészt civilekből álló Részvételi Tanács szerdán délután, hogy elvégezzék a felhívásra beérkezett fejlesztési ötletek értékelését és kiválasszák azt a negyvenötöt, amelyek megvalósítására minden miskolci szavazhat.
Fotó: Kézdy Ákos

Kovács Kamilla civil részvételi referens elmondta, idén másodszor van Miskolcnak részvételi költségvetése, amely arról szól, hogy Miskolc lakossága közvetlenül dönthet egy 15 millió forintos keret felhasználásáról. Szeptember végén lezárult az ötletbeküldési szakasz, a Részvételi Tanácson a sor, hogy a legígéretesebbek közül kiválassza azokat, amelyekre végül szavazhatnak a miskolciak. A javaslatok között szerepel például közvilágítási hálózat bővítés, dohányzásellenes kampány, kamapálya építés, játszótér felújítás, hulladékedények kihelyezése vagy KRESZ-park létrehozása gyerekeknek, és még sok más támogatható kezdeményezés.

"Először összegyűjtöttük az ötleteket, miképpen lehetne elkölteni a leghasznosabban ezt a pénzt. Ezeket a javaslatokat a Polgármesteri Hivatal szakosztályai megszűrték, a rostán túljutott mintegy hetven fejlesztési javaslatból a tanács most kiválasztja a leginkább megvalósíthatónak látszó negyvenötöt. Ezeket az ötleteket feltesszük a részvételi költségvetés honlapjára, ahol december közepéig szavazhatnak rájuk a miskolciak” – ismertette Kovács Kamilla. Hozzátette, az emberek megjelölhetnek egy általuk kiválasztott célt vagy rangsorolva akár több beruházást is. A beérkezett voksokat összesítik és az így kialakuló sorrend alapján dől majd el, a javaslatok közül mi valósulhat meg. A határ a rendelkezésre álló 15 millió forint, annyi ötlet válhat valóra, amennyi belefér ebbe a keretbe. Ez lehet akár egy nagy fejlesztés is, vagy több kisebb. Teljes egészében a miskolciak döntenek erről. 

A Részvételi Tanács egy civil állampolgárokból álló testület, amelybe bárki jelentkezhet tagnak és véletlenszerűen döntik el, ki lesz az a húsz ember, aki bekerül a tanácsba. Ők rangsorolják aztán - ha szükséges, akkor több fordulóban -, a szakmai szűrésen túljutott ötleteket, és adott szempontok alapján kiválasztják azt a negyvenötöt, amit méltónak találnak arra, hogy szavazásra kerüljenek. 

„A folyamat azért ilyen hosszú, mert nem az önkormányzat akarja eldönteni, hogy ebből a költségvetésből mi valósuljon meg, hanem azt szeretnénk, hogy valóban az állampolgárok kezében legyen a döntés. A most kiválasztott negyvenöt javaslatról november másodikától december közepéig szavazhatnak az emberek. Utána lesz az eredményhirdetés, és jövőre kezdődhet a nyertes ötletek megvalósítása” – közölte a civil részvételi referens. 

November másodikától indul a szavazás a https://tervezzukmiskolcot.hu/reszveteli-koltsegvetes weboldalon, ahol december közepéig várják a voksokat.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!