Ugrás a tartalomra

Révész János szerint jól alakulnak a megye járványügyi mutatói

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. április 23. péntek 15:44
A Megyei Kórház főigazgatója a Miskolc Tv-ben ismertette a megyére vonatkozó járványügyi adatokat.

A legtöbb városban lassú csökkenést vagy stagnálást mutat a szennyvíz koronavírus-koncentrációja. Miskolc kivétel: az itt mért értékek továbbra is magasak. Többek között ennek jelentőségéről is beszélt járványügyi összefoglalójában dr. Révész János a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója a Miskolc Tv-nek.

oltópont Miskolcon mti Vajda
Fotó: MTI/Vajda János

- Az első hullám alatt 2200-2400 beteget regisztráltunk megközelítőleg – mondta a főigazgató. A második hullám során ez a szám jelentősen emelkedett, nagyjából 16000-en betegedtek meg abban az időszakban. Ha valaki megnézi, az eddig megyénkben regisztrált megbetegedettek száma most 43000 környékén áll. Látható tehát, hogy az első két hullámnál számszakilag erősebben érintette az utóbbi, harmadik B.-A.-Z. megyét – ismertette dr. Révész János az adatokat, de hozzátette, hogy más megközelítésből is érdemes vizsgálni a megyei járványhelyzetet.
- Ha országos összevetésben, más megyékhez hasonlítjuk az adatokat, azt látjuk, hogy a 100.000 főre jutó megbetegedések száma alacsony: aközé a 4 megye közé tartozunk jelenleg, amelyek meglehetősen jó járványügyi mutatókkal rendelkeznek hazánkban. Az, hogy a szennyvízben lévő víruskoncentráció magas Miskolcon, valóban jelezheti, hogy a betegszám emelkedni fog, a mi tapasztalatunk azonban az, hogy ez a mutató nem minden esetben nyújt biztos előrejelzést.

Csökkenő terhelés

A főigazgató szerint, amennyiben a városi kórházak adatait nézzük, látjuk, hogy húsvéttól kezdődően folyamatosan csökken az intézményekre nehezedő terhelés, mind a járóbetegek, mint a bent fekvők tekintetében. Igaz ez az intenzív osztályokon és lélegeztető gépeken lévő betegekre is.

Fotó: MTI/Vajda János

Köszönet ezért az itt élőknek, a borsodi polgároknak, ugyanis ez azt is jelenti, hogy a védekezésben élen jártak és a járványügyi intézkedéseket jól alkalmazták – mondta dr. Révész János. Ennek megfelelően a kórház terheltsége is viszonylag kedvezően alakult. A második hullámban voltak olyan periódusok, amikor a Semmelweis Tagkórház is megtelt koronavírusos betegekkel. A harmadik hullámban két telephelyen gyógyították a pácienseket, a Semmelweis Tagkórházban és a Szent Ferenc Tagkórházban. Egyszer sem adódott olyan kritikus helyzet, amikor nem tudták elhelyezni a betegeket. Az ellátás mindvégig stabil volt. Jelenleg a betegek száma mindkét telephelyen folyamatosan és jelentősen csökken.

A megye oltások tekintetében is jól áll dr. Révész János szerint.

- A beoltható populációnak megközelítőleg az egyharmada kapott már vakcinát a megyében, ami jó adatnak tekinthető. A Központi Kórház oltási kapacitásai nagynak mondhatóak: az intézmény 3500-3600 embert képes egy nap beoltani. A városi kórházak kapacitása ennek a számnak nagyjából a 30 százalékát teszi ki. Mindehhez hozzájönnek a háziorvosok által beadott vakcinák. Napi szinten tehát 8000-9000 ember átoltására vagyunk képesek a megyében jelenleg, de – amennyiben szükségessé válik – ez a szám tovább bővíthető – tájékoztatott a főigazgató.

Fotó: MTI/Vajda János

Oltások és hatásaik

- Jelen pillanatban 24 oltópontot üzemeltetünk az oltóközpontban: mindegyikben jelen kell lennie egy orvosnak, egy adminisztrátornak és egy nővérnek. Ez 72 embert jelent. Emellett vannak olyan munkatársak, akik a betegek útbaigazításával, a tömeg mozgatásával foglalkoznak. Az oltakozók kiszolgálását tehát nagyjából 150 dolgozónk biztosítja – ismertette a vonatkozó számokat dr. Révész János, aki azt is elmondta, minden olyan vakcina elérhető az oltóközpontban, ami hazánkban forgalomba hozatali engedéllyel rendelkezik.

- Értelemszerűen a rövidtávú reakciókról vannak pontos adataink. A Központi Kórházban eddig nagyjából 87000 pácienst oltottunk be, két esetben jelentkezett valamilyen rosszullét formájában a betegeknél. Mindkét esetben pszichés tényezőkre tudtuk ezeket visszavezetni leginkább. Ami a közép- és hosszú távú hatásokat illeti, előfordul, hogy a szúrás helyén izomfájdalmat tapasztal a páciens. Az oltásra adott immunválasz miatt jelentkezhet fáradékonyság, hőemelkedés, láz. Nincs pontos visszajelzésünk, hogy ilyesmi a beoltottak mekkora részénél fordul elő. Általában a kétkomponensű vakcináknál a második oltást követően szoktak jelentkezni ezek a reakciók.  

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!