Ugrás a tartalomra

Robbanószerkezet volt a drónon, ami lezuhant Zágrábban

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. március 13. vasárnap 17:56
Hivatalosan is megerősítették azokat a lapértesüléseket, amelyek szerint robbanószerkezet is volt a csütörtökön Zágrábban lezuhant drónon – írja a Népszava.
Illusztráció (Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

Azon a drónon, 40 percig repült a magyar légtérben csütörtökön este, majd Horvátországba repült át, ahol hét perc után lezuhant. A horvát védelmi miniszter közlése szerint ugyanis a drónra egy bomba volt rögzítve. Mario Banozic horvát védelmi miniszter elmondta, a vizsgálat végső fázisba érkezett, de megállapították, hogy bizonyos maradványokon robbanóanyag-elemeket fedeztek fel. 

„Megtaláltak egy fekete dobozt, ennek alapján várható a repülési adatok megállapítása. Ezt összehasonlítjuk a vizsgálat másik ágával, amelyen a NATO-tagokkal együtt dolgozunk, és rekonstruáljuk a drón útját"

– állítja Banožić. A robotrepülő keletről nyugatra, vagyis a magyar légtérből lépett be a horvát légtérbe, 700 kilométeres óránkénti sebességgel, 1300 méteres magasságban, csütörtökön valamivel éjfél előtt. Nem csak a drón, hanem a rajta lévő robbanószerkezet is szovjet gyártmányú volt. Vagyis egyértelműen megállapítható, hogy nem felderítő gépről volt szó. Banozic közölte, továbbra sem tudni, oroszoké vagy ukránoké volt-e - írja a Népszava.

A horvát védelmi miniszter rámutatott, szerdán rendkívüli, miniszteri szintű NATO-ülést tartanak, ahol arról is szó lesz, hogy milyen mulasztást követett el Magyarország és Románia a drónnal kapcsolatban, bár utóbbi légterében csak rövid időt töltött a gép.

"Ha ezt a helyzetet időben észlelték és megoldották volna a szomszédos országokban, ma nem" tartanánk itt

jelentette ki Banozic.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!