Ugrás a tartalomra

Robert Fico pártja, az Irány győzött a hivatalos végeredmények szerint, az államfő megbízza a kormányalakítással

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. október 01. vasárnap 17:46
Az eredmények szerint összesen hét párt jutott be az új pozsonyi törvényhozásba, magyar párt nincs közöttük.
Fotó: MTI

Legfrissebb: 

Robert Fico pártja, az Irány (Smer-SD) nyerte a szombaton tartott előre hozott szlovákiai parlamenti választásokat a leadott szavazatok 22,9 százalékát megszerezve, ami 42 mandátumot jelent számukra a 150 fős pozsonyi törvényhozásban - közölte a központi választási bizottság vasárnapi pozsonyi sajtótájékoztatóján. Zuzana Caputová államfő a közösségi médiában bejelentette, hogy hétfőn az Iránynak ad kormányalakítási megbízást.

A választások hivatalos végeredménye szerint összesen 7 párt jut be az új pozsonyi törvényhozásba.
Második helyen a Michal Simecka által vezetett, eddig parlamenten kívüli, liberális Progresszív Szlovákia (PS) végzett 17,9 százalékos eredménnyel (32 parlamenti mandátum), a harmadik helyet pedig az Irányból kilépett Peter Pellegrini volt miniszterelnök vezette Hang (Hlas-SD) szerezte meg 14,7 százalékos eredménnyel, ami 27 parlamenti képviselői helyet jelent.

Bejutott még a pozsonyi parlamentbe az előző legerősebb kormánypárt, az Igor Matovic volt miniszterelnök vezette Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) mozgalom és társai által alkotott koalíció (8,8 százalékkal) 16 mandátumot szerezve, valamint az utóbbi választási időszakokban parlamenten kívüli Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) Milan Majerskyval az élén 6,8 százalékot szerezve, ami 12 mandátumot jelent a számukra. Bekerült még Richard Sulík liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) mozgalma 6,3 százalékkal (11 mandátum), illetve az Andrej Danko vezette Szlovák Nemzeti Párt (SNS) 5,6 százalékkal, nekik 10 képviselőjük lesz a törvényhozásban.

A választási részvételi arány a hivatalos végeredmény szerint országosan 68,5 százalékos volt, ami a legmagasabb adat az utóbbi időszak parlamenti választásain.

A választások hivatalos végeredményeire reagálva az Irány elnöke, Robert Fico azokat "nagyon jóknak" nevezte, és kijelentette: ha megbízatást kapnak a kormányalakításra, elkezdik az egyeztetéseket a többi párttal, s ezek során prioritás lesz számukra a V4 működőképessége és az, hogy stabil, négy éven át működő kormányt tudjanak alakítani.

A második helyen a parlamentbe bejutó PS elnöke, Michal Simecka az eredményekre reagálva azt mondta: mindent megtesznek majd annak érdekében, hogy az Irány ne tudjon kormányt alakítani.
Peter Pellegrini a harmadik helyet elért pártja, a Hang nevében azt közölte: mindenkivel leülnek tárgyalni, akitől megbízatást kapnak.
A negyedik helyet megszerző OLaNO elnöke, Igor Matovic bejelentette: mindenképpen ellenzékbe vonulnak.
A kereszténydemokraták kizárták a Robert Ficóval közös kormányzást, a Szlovák Nemzeti Párt későbbre ígért tájékoztatást elképzeléseiről.

A felvidéki magyar párt, a Szövetség a szavazatok 4,3 százalékát szerezte meg. A Szövetség elnöke, Forró Krisztián közösségi oldalán úgy reagált: bár történelmileg a legtöbb voksot kapták, ez mégsem volt elég a bejutáshoz, mert a magyarok lakta járásokban alacsonyabb volt a részvételi arány, mint az északi járásokban.

Az új összetételű parlamentnek 30 napon belül kell összeülnie.
 

Korábban: 

A szombati szlovákiai parlamenti választások után vasárnap reggel már a külföldről levélben leadott szavazatok eredményeit is kihirdették, így a feldolgozottság szinte teljes, 99,91 százalékos, és bár a külföldön leadott szavazatok közel kétharmadát a Progresszív Szlovákia (PS) szerezte meg, (61,7 százalék), a második helyen az SaS végzett 10,8 százalékkal, a harmadik pedig a Smer lett 6,1-gyel és a negyedik legtöbb levélszavazatot az OĽaNO és barátok kapta (3,81 százalék), őket követi a sorban az SNS (3,79 százalék), a KDH (3,31 százalék), a Republika (3,2 százalék), a Demokraták (2,5 százalék), a Hlas (2,46 százalék) és a Sme rodina (0,55 százalék), ez az Újszó.com tudósítása alapján a végeredményt alig befolyásolja.

Robert Fico Smer pártja nyerte az előre hozott választást a voksok majdnem egynegyedével, a Szövetség nevű magyar formáció pedig nem lesz tagja az új törvényhozásnak, mert nem szerezte meg a voksok 5 százalékát.

Az új szlovák parlamentben 7 párt lesz majd:

Smer
Progresszív Szlovákia
Hlas
OĽaNO, KÚ és Za ľudí koalíció
KDH
SaS
SNS.

A parlament kapuin kívül rekedt a Republika 4,8 százalékkal, a Szövetség 4 és fél százalékkal, a Demokraták 3 és a Sme rodina bő 2 százalékkal.

A Smer a győzelmével 42 mandátumot szerzett, míg a PS-nek 31 hely jutott a plénumban. A Hlas 27, az OĽaNO koalíciója 16, a KDH 13, az SaS 11, az SNS pedig 10 képviselőt ültethet a parlament padsoraiba.

Hogy milyen "színezetű", irányú lesz Szlovákia következő kormánya, egyelőre nem tudni, a következő napok, hetek tárgyalásainak függvénye, az új kormány megalakulásáig Ódor Lajos ügyvezető kormánya áll Szlovákia élén.

A választási részvételi arány előzetes adatok szerint országosan 67,8 százalékon alakult, ami némileg magasabb szám, mint amilyet a három évvel ezelőtti parlamenti választásokon mértek. A csaknem végleges eredményekre a nyertes Irány egyelőre érdemben nem reagált, a párt vezető képviselői a TASR szlovák közszolgálati hírügynökségnek azt nyilatkozták: reagálni csak a hivatalos végeredményekre fognak, amelyeket vasárnap délben jelentenek be.

Forró Krisztián, a Szövetség elnöke későbbre ígért megszólalást. Mózes Szabolcs, a párt alelnöke annyit mondott, hogy az érdemi reagálásra az eredmények részleteinek ismeretében kerítenek majd sort. Megjegyezte: az eredmény akár az etnikai alapú politizálás végét is jelentheti. (MTI-infostart)

Frissítés: 

Robert Fico: fontos a V4 működőképessége és egy stabil kormány létrehozása

"Fontos számomra a V4 működőképessége és az, hogy ha megbízatást kapunk, akkor egy stabil, négy éven át működő kormányt tudjunk létrehozni" - jelentette ki Robert Fico, az előrehozott szlovákiai parlamenti választásokon győztes párt, az Irány (Smer-SD) elnöke vasárnapi pozsonyi sajtótájékoztatóján a választás nem hivatalos végeredményeire reagálva.

A politikus minderről egy, a várható koalíciós tárgyalások során szem előtt tartott prioritásaikat tudakoló újságírói kérdésre adott válaszában beszélt. Az Irány elnöke, aki "nagyon jónak" nevezte a pártja által a választáson elért, közel 23 százalékos eredményt, többször is hangsúlyozta: egyelőre arra várnak "hogy csörögjön a telefon", és megbízatást kapjanak Zuzana Caputová államfőtől a kormányalakításra. Hozzátette: amíg ez nem történik meg, semmilyen tárgyalásba nem kezdenek a parlamentbe bejutott pártokkal.

Úgy vélte, amennyiben megkapják az esélyt a kormányalakítási tárgyalások megkezdésére, azok bizonyára heteket vesznek majd igénybe.
Robert Fico kitért arra, hogy Ukrajnával kapcsolatban a választások előtt tett kijelentéseik változatlanok, pártja azon az állásponton van, hogy Ukrajnának humanitárius segítséget kell nyújtani, de ellene vannak a fegyverszállításnak, békepártiak és mindent megtesznek azért, hogy az Ukrajnában zajló tragédia lezárása érdekében minél hamarabb megkezdődjenek a tárgyalások.

Elmondta: kormányra kerülésük esetén az ország külpolitikai irányultsága változatlan marad, de ez nem jelenti azt, hogy nem fogják hallatni a hangjukat azokban a például az Európai Uniót érintő kérdésekben, amelyekben a jelenlegi folyamatokkal nem értenek egyet.
Egy, az illegális migrációs helyzettel és a határellenőrzésekkel kapcsolatos újságírói kérdésre válaszolva Fico megerősítette: amennyiben ők alakítanak kormányt, annak egyik első lépése egy olyan határozat elfogadása lesz, hogy az illegális migráció megfékezésére ideiglenesen határellenőrzést vezessenek be a szlovák-magyar határon.

Szijjártó Péter: az emberek egyértelmű döntést hoztak Szlovákiában

Örömét fejezte ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vasárnap, hogy Szlovákiában "egy megkérdőjelezhetetlenül demokratikus választáson az emberek egyértelmű döntést hoztak".

A miniszter Facebook-bejegyzésében kiemelte: a választások eredménye esélyt ad arra, hogy Szlovákiában újra stabil kormány alakuljon és a szlovák-magyar kapcsolatok tovább fejlődjenek. Az elmúlt években minden olyan eredmény, amely segítette a két ország kapcsolatait - mint a hídépítés vagy a határátkelőhelyek megnyitása - mind a Robert Fico korábbi kormányával kötött megállapodások eredménye - hangsúlyozta a külügyminiszter.
Robert Fico emellett ugyanúgy gondolkodik a háborúról, a migrációról és a genderügyről, mint Magyarország. Győzelme komoly esélyt kínál a V4-szövetség megerősödésére - tette hozzá. "Blahoľeláme a prajeme veµa úspechov!" (Gratulálunk és sok sikert!) - írta Szijjártó Péter. (MTI)

Korábban: 

A Szövetség sajtótájékoztatója Pozsony, 2023. október 1. Forró Krisztián, a felvidéki magyar párt, a Szövetség elnöke (k) beszél az előrehozott szlovákiai parlamenti választások után, az eredményváró végén a párt pozsonyi központjában 2023. október 1-jén hajnalban. Robert Fico pártja az Irány (Smer-SD) a megszerzett voksok 23,6 százalékával nyerte az előrehozott szlovák parlamenti választást a leadott szavazatok 94,6 százalékos feldolgozottságánál. A második legtöbb eddig összeszámolt voksot, a szavazatok 16,2 százalékát a liberális Progresszív Szlovákia szerezte meg, a harmadik helyet pedig az Irányból kilépett Peter Pellegrini volt miniszterelnök vezette Hang (Hlas-SD) szerezte meg 15,3 százalékos eredményt produkálva. A Szövetség eredménye 4,4 százalék, vagyis a felvidéki magyar párt nem jut be a pozsonyi törvényhozásba. MTI/Illyés Tibor

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!