Ugrás a tartalomra

A salaköntés pillanatát idézi meg a kohászat emlékműve

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2020. október 09. péntek 15:52
Kraitz Gusztáv alkotása vörösen világítja majd meg az Újgyőri főteret, megidézve azt, ahogy a salaköntés festette meg az eget a Vasgyárban.
Az Újgyőri főtéren állhat majd Kraitz Gusztáv kohászemlékműve (Látványterv)

Az Újgyőri főtéren, vagyis az eredetileg tervezett helyen állhat majd Kraitz Gusztáv szobrászművész kohászemlékműve. A megvalósítással kapcsolatban a miskolci városvezetés és az alkotást a városnak felajánló művész is elkötelezett, a koronavírus-világjárvány miatt azonban jelenleg még senki sem tudja, mikor kerülhet sor az emlékmű átadására.

A kohászemlékmű felállítása egyébként már meglehetősen régóta húzódik: a Miskolci Napló legelőször 2017-ben írt arról, hogy egy tizenhat tonnás emlékmű kerülhet az Újgyőri főtérre. Később azonban a helyszín kérdésessé vált, az előző városvezetés idején ugyanis felmerült: az alkotás zavarná a forgalmat, ezért új helyszínt javasoltak.

A történet látszólag egy helyben állt egészen 2019 végéig, a tavaly felállt új városvezetés álláspontja ugyanis az volt: a szobor jó helyen lesz ott, ahová Kraitz Gusztáv megálmodta. „A világhírű művész ajánlata nagylelkű. Meggyőződésem, hogy Miskolcnak kötelessége szívesen fogadni ezt a felajánlást és mindent megtenni azért, hogy a művész akarata teljesüljön” – nyilatkozta akkor Szunyogh László városi főépítész, aki azt is hozzátette: a polgármesteri hivatal újra megvizsgálta a helyszínt, és arra jutott: az alkotás Újgyőri főtéren való elhelyezése szimbolikus, hiszen anno a Miskolcot és Diósgyőrt összekötő országúton innen nyílott a Vasgyárba vezető út. Ráadásul igazából sem az autós forgalmat, sem a tömegközlekedést nem zavarja majd.

Sosem szakadt el Miskolctól

Kraitz Gusztáv Diósgyőr, Vasgyár, Miskolc szülötte, a Svédországban élő világhírű szobrászművész tervezte a New-York-i ENSZ Székház előtt álló Wallenberg-emlékművet is (ez egyébként a tervezett kohászemlékműhöz hasonlóan szintén egy körforgalom közepén van – a szerző). A város által 2008-ban Pro Urbe díjjal elismert képzőművész 2006-ban már tett egy nagyvonalú gesztust Miskolc felé: az ő ajándéka a Szinva teraszon található két almaszobor is. Az alkotó lapunknak azt mondta, bár már hosszú évtizedek óta Svédországban él és alkot, szülővárosától, Miskolctól teljesen sosem szakadt el: ma is élő kapcsolatok kötik Magyarországhoz.

Az emlékmű madártávlatból (Látványterv)


- Én a Második utcán születtem és nevelkedtem fel, így nekem sok emlékem van a Vasgyárról, ott dolgozott édesapám is. Ilyen például az is, hogy éjszakánként vörösre festette az eget az, amikor a salakot öntötték. Ennek állít emléket az alkotásom – mondta. Az, hogy emléket kellene állítani a diósgyőri vasgyártásnak, először úgy tíz-tizenkét évvel ezelőtt merült fel. „Az ötlettel akkor Fedor Vilmos, korábbi alpolgármester keresett meg, utána született meg a fejemben az alkotás képe” – idézte a művész.

Monumentális méretek

A majdani kohászemlékmű egyébként monumentális méretekkel rendelkezik: az alapját egy két-három méter magas, és körülbelül tizennyolc tonnás eredeti, egykori acél salaküst adja, a művész ebbe szerelne bele egy világítást, ez este hattól éjjel egyig minden órában bekapcsolna, és fényével húsz percen át festené vörösre az eget. Akárcsak annak idején a salaköntés. Az alkotás mellett pedig két táblán idéznék fel a vasgyártás történetét.

A kohászemlékmű makettje. Fotó: Juhász Ákos


Május 1-jén a majdani emlékmű alapkövét a járványhelyzet miatti korlátozások idején rakták le, Szunyogh László szerint a gesztussal Miskolc azt szerette volna kifejezni: a város valóban elkötelezett az alkotás mielőbbi megvalósítását illetően. Jelenleg a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. zsűrijétől várják vissza a hivatalos véleményt, a véleményező művészek szóban azonban elismerően nyilatkoztak úgy az alkotásról, mint a helyszínről – tette hozzá a főépítész.

- A tényleges munkálatokat csak Kraitz Gusztáv felügyeletével szeretnénk elkezdeni, ehhez érthető okokból a művész is ragaszkodik. Éppen ezért a város úgy döntött, a járványhelyzet alatt mindent előkészítünk, és várjuk, hogy ismét lehetővé váljék a biztonságos utazás számára – hangsúlyozta a főépítész.

 

Ön is segítheti az ügyet
Az emlékmű felállításának egy részét a művész ajánlotta fel, a fennmaradó összeget pedig közadakozásból finanszírozná a Miskolc Város Közoktatásáért Közalapítvány. A szervezet a „Kohászati Emlékműért” néven elkülönített bankszámlaszámra várja az adományokat: 11734004-25959499 (OTP Bank). Szükség esetén adományigazolást is adnak.
 

További hírek

Olvasnivaló