Ugrás a tartalomra

A sertéshús különböző elkészítési módjai

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. május 16. kedd 10:39
A sertéshús a magyar háztartásokban nagyon kedvelt alapanyagnak számít. A csontokon kívül szinte bármelyik porcikáját képesek vagyunk feldolgozni, és valamilyen ízletes fogást kihozni belőle. 

A következő cikkben pedig megnézzük, melyek a legnépszerűbb elkészítési módjai a sertéshúsnak, hogyan dolgozzuk fel azt a remek alapanyagot attól függően, hogy milyen ízvilágot és textúrát szeretnénk elérni.

Sütőben sült sertéshús

A sütőben sütés lehetővé teszi a sertéshús egyenletes megsütését. Először fűszerezzük és pácoljuk be a húst, majd helyezzük egy sütőedénybe vagy tepsibe. Sütőben közepes hőfokon (körülbelül 180-200 Celsius-fok) süssük addig, amíg megfelelően átsül és aranybarna kérget kap.

A sertéshús feldolgozásához és ízletes tálalásához konkrét leírásokat találhatunk a receptneked.hu oldalon is a zökkenőmentes főzés érdekében.

Serpenyőben sült sertéshús

Ez a módszer gyors és egyszerű. Felhevített serpenyőben olajat vagy zsírt használva süssük a sertéshúst mindkét oldalán, amíg aranybarnára sül. Fontos, hogy a megfelelően átsüljön, de ne legyen túlságosan száraz. A legtöbb esetben a fűszereken kívül érdemes egy kevés hagymát is hozzáadni. Az előre dinsztelt hagyma olyan plusz zamatot tud adni a végeredményhez, amit kár lenne kihagyni. 

Grillezett sertéshús

A grillezés intenzív ízt adhat a húsnak. Először fűszerezzük vagy marináddal pároljuk be, majd helyezzük a forró grillrácsra. Süssük mindkét oldalán gyakran fordítva, amíg a hús megfelelően átsül és eléri a kívánt állagot. A grillezett húsok nyáron alapvetően is nagyon nagy népszerűségnek örvendenek. Ez köszönhető egyrészt annak is hogy könyen, gyorsan lehet így ételt készíteni anélkül, hogy be kellene melegítenünk az amúgy sem éppen hűvös tereket a házban. Másrészt a grill a sütés során egy jellegzetes füstös ízt ad a húsoknak, zöldségeknek, amit a legtöbb ember nagyon szeret. Tulajdonképpen olyan, mintha lenne egy plusz fűszerünk a konyhában.

Pörkölt sertéshús

A pörkölés lassú főzési módszer, amely puha és omlós húst eredményez. Kockázzuk fel a sertéshúst és dinszteljük meg a megfelelő zöldségekkel, fűszerekkel. Ezután öntsünk rá annyi folyadékot (pl.: húslevest vagy bort), hogy ellepje, és hagyjuk főni alacsony hőfokon, amíg a hús puhává nem válik és könnyen szétomlik. Ez a magyar konyha egyik jellegzetes alapétele, nem csak mi rajongunk érte, hanem a legtöbb idelátogató külföldi is.

Sült oldalas

Az oldalas egyik klasszikus sertéshús-fajta, amelyet sütés előtt pácolnak vagy fűszereznek. Helyezzük a húst egy sütőedénybe vagy grillrácsra, majd süssük mindkét oldalán, amíg megfelelően át nem sül és eléri a kívánt roppanós textúrát. Ezt a fogást tartják az egyik legnépszerűbb barbecue ételnek is, mivel lassú sütésre is kiválóan alkalmas, a végeredmény pedig sosem száraz, hanem szaftos hús lesz, ami kiválóan átveszi a fűszerek aromáját.
 

További hírek

Olvasnivaló