Ugrás a tartalomra

Sikeres munkavállalók tudnak sikeres várost építeni

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. március 28. csütörtök 08:15
Hatvan munkáltató. Több mint ezer álláslehetőség. Százhúsz munkakörben. Idén is megtartotta állásbörzéjét a B.-A.-Z. Megyei Kormányhivatal. Az ITC-ben szerdán a helyes önéletrajzok elkészítésében is segítettek a munkát keresőknek, és a középiskolás diákoknak, de előadásokkal is várták a börze résztvevőit, például a nők munkaerőpiaci helyzetéről.
Képgaléria! Fotó: Végh Csaba

Összhangot kell teremteni a munkaerőpiaci kereslet és az úgynevezett kínálati oldal között. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal kiemelt feladata a cégek munkaerőigényének hatékony, gyors kielégítése – erről beszélt Demeter Ervin az immár hagyományos állásbörze megnyitóján. B-A-Z Megye kormánymegbízottja azt kívánta a jelenlévőknek, hogy mindenki találja meg a számára megfelelő munkát, hiszen családjuk számára ez szolgálja majd a boldogulást.

– Az utóbbi időben jelentősen csökkent a munkanélküliek száma. Továbbra is feladatunknak tekintjük, hogy minél több energiát és gondot fordítsunk arra, hogy mindenkinek megtaláljuk a tehetségéhez méltó munkát. Jelen állásbörzén tizenkét iskola ötszáz végzős diákja is részt vesz, hogy a hatvanhárom munkáltató több mint ezer álláslehetősége között keresgéljen – összegzett a kormánymegbízott.

A találkozón nagy figyelmet fordítottak a fiatalok munkába állására, akik leendő szakmájukban például elektrotechnikai, faipari, vegyész és magasépítő technikusként, szakácsként, kőművesként vagy éppen pénzügyi és számviteli, logisztikai és szállítmányozási, vállalkozási és bérügyintézőként szeretnének majd elhelyezkedni.

Az állásbörzét a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztálya és a Miskolci Járási Hivatal Foglalkoztatási, Munkaügyi és Munkavédelmi Főosztálya szervezte.

Karakó László, az Országos Közfoglalkoztatási Közalapítvány ügyvezető igazgatója elmondta, a szervezet harminc éve vesz részt a munkaerőpiacon. – A közalapítványt a Magyar Kormány alakította, programunk lényege, hogy minél közelebb vigyük a munkavállalókhoz a munkaadókat, szinkronba kell hozni a kínálatot és a keresletet. A képzést is ehhez kell igazítanunk – mondta az igazgató.

Az állásbörzén ott volt a Miskolcon működő Robert Bosch Power Tool Kft., a Shinwa Magyarország Precíziós Kft., a Fux Zrt., a Patec Precision Kft., a Joyson Safety System Hungary Kft. és a Miskolc Holding Önkormányzati Vagyonkezelő Zrt. is.

Kriza Ákos, Miskolc polgármestere elmondta, az elmúlt nyolc-kilenc évben Miskolc a lepukkant iparvárosból egy dinamikusan fejlődő gazdasági centrummá vált. – Akkor nyolc-kilencezer ember dolgozott a nagy munkáltatóknál, ma tizenkilencezer. A munkanélküliség bőven öt százalék alatt van. Az ide települő cégek egyre inkább igénylik a jól képzett munkaerőt. Azt gondolom, hogy a hatóságoknak, az önkormányzatoknak kiemelt felelőssége van, hogy segítsék, támogassák a munkaerőpiaci egyensúly kialakulását. Erre nagyon komoly programokat készített a kormány, és a város is elkészítette a Miskolc 4.0 akciótervét, amiben egy jelentős rész a munkavállalók támogatását szolgálja. Azt gondolom, hogy egy sikeres várost csak sikeres munkavállalókkal közösen lehet építeni. Sikerre van ítélve ez a térség, ennek pedig részben Önök is a kulcsai – mondta a polgármester.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara információkkal, képzéssel, támogatásokkal segíti a munkavállalókat és a cégeket – erről már Bihall Tamás, a BOKIK elnöke beszélt az állásbörzén.

 – Itt mintegy hatvanhárom munkaadó van jelen, a falakon kívül azonban mintegy hatezerháromszáz vállalat keres munkavállalókat. A világban felértékelődik a szakmai tudás, a továbbképzés és a fejlesztés nagyon fontos. Kívánom, hogy mindenki olyan állást találjon itt magának, ami nyugodt és boldog életet biztosít neki – fogalmazott a kamara elnöke.

Jelenleg a villanyszerelő, hegesztő, szakács, gépkezelő, konyhai kisegítő, lakatos, kőműves, gépi forgácsoló, asztalos, minőségellenőr, mérnök, pénzügyi-számviteli munkatárs, minőségbiztosítási mérnök, összeszerelő, szobalány, targoncás, betanított munkás, raktáros, takarító, segédmunkás, karbantartó, operátor, és a minőségellenőr a legkeresettebb szakma, de vendéglátósokból, vegyipari szakemberekből is hiány van.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!