Ugrás a tartalomra

A siketek nyelvén is értenek

Kujan István
Utoljára módosítva
2020. december 03. csütörtök 16:36
Az esélyegyenlőségi kérdésekkel foglalkozó Kerek Judit és dr. Gyökér Ádám munkája során is használni szokta a jelnyelvet. A fogyatékos emberek világnapja apropóján beszélgettünk a polgármesteri hivatal munkatársaival.

Magánemberként kihívást láttam benne, aztán feltettem a kérdést magamnak: milyen civil és esélyegyenlőségi referens lennék, ha meg sem próbálom megtanulni a jelnyelvet? – mondja motivációiról Kerek Judit. A polgármesteri hivatal koordinációs osztályának munkatársa a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségénél (SINOSZ) látta a felhívást a jelnyelvi tanfolyamról, miskolci irodájukba jár tanfolyamra dr. Gyökér Ádám kollégájával.

Fotó: Juhász Ákos

– Kifejezetten hasznos, ha a siket ügyfelekkel, partner szervezetek munkatársaival is tudunk kommunikálni – teszi hozzá a polgármesteri kabinethez tartozó referensi csoport vezetője. Kiemeli: ma már egyébként is egyre szélesebb körben válik nyitottá, elérhetővé a miskolci polgármesteri hivatal. A fogyatékossággal élők egyre kevesebb akadállyal szembesülnek az ügyintézés során. – A személyes kihívás mellett motivált az is minket tehát, hogy olyat tanuljunk, amit a hivatali munkánk során tudunk hasznosítani.

– Ez tényleg fontos. Vannak siket munkatársaink, ma már tudunk velük is kommunikálni. És a partner szervezetek is értékelik ezt a gesztust, ajándéknak tartják. Tudják, hogy a szabadidőnk terhére járunk tanfolyamra – mutat rá Judit, aki elmondása szerint nagyon sokat tanul a tanfolyamokon, és nem csak a jelnyelvet. – Nagy mértékben fejlődik a metakommunikációs készségünk. A halláskárosult vagy siket embereknek sokkal fejlettebb a nonverbális kommunikációjuk, fantasztikusan tudják kifejezni magukat a jelelés által.

Ádám azt hangsúlyozza, hogy ma már elvárható, hogy egy polgármesteri hivatalban bármilyen fogyatékossággal élő nyugodtan tudja intézni ügyeit. – És nem bánjuk, hogy mi ebben úttörők vagyunk. Ez azért egy picit büszkeséggel is eltölt minket – fűzi hozzá.

A jelelésnél fontos az artikulálás, a mimika, a fotó kedvéért került le a maszk

December 3-a a fogyatékkal élő emberek világnapja. Ez mások mellett az érzékenyítés fontosságára is felhívja a figyelmet. Miskolcon minimum 10 ezer fogyatékkal élő ember van, ez azt jelenti, hogy körülbelül 40 ezer embert érint ez az élethelyzet, ha egy átlagos, négyfős családdal számolunk. – Tudjuk, hogy a családok számára egy fogyatékkal élő személy 24 órás szolgálatot jelent. De egy ilyen élethelyzet a munkavállalásra, az egészségügyi ellátásra, a szabadidős tevékenységre, az ügyintézésre, az életminőségre egyaránt kihat. Fontos tehát, hogy társadalmi és egyéni szinten is, a törvényalkotástól a gyermekünk neveléséig figyelembe vegyük a fogyatékkal élő embertársaink sorsát, támogatását – mondják.

Már tartanak az egyeztetések a jövőre hatályát vesztő Helyi Esélyegyenlőségi Programról. Ádám úgy fogalmaz: soha ekkora hangsúlyt és figyelmet nem kapott még a program, mint most. A városháza nyitottságát és dolgozóinak elhivatottságát mutatja, hogy számítanak a civilek véleményére, javaslataira. Ehhez egy úgynevezett Részvételi Irodát is kialakítottak a polgármesteri hivatal portája mellett (fotóink is itt készültek – a szerző). Szívesen fogadnak minden olyan alulról jövő kezdeményezést, ami az önkormányzatot érintheti, kapcsolódik az esélyegyenlőséghez, például a fogyatékkal élők mindennapjainak akadálymentesítése kapcsán. A javaslatokat – a járványhelyzetre való tekintettel – elsősorban e-mailben várják a hivatal@miskolc.hu címre.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!