Ugrás a tartalomra

Sokan gratuláltak a gyógyítóknak szánt köszönetfilmhez

Répássy Olívia
Utoljára módosítva
2020. november 05. csütörtök 08:34
Idén rendhagyó módon szervezték meg a Köszönet a gyógyítóknak elnevezésű konferenciát és kulturális programot a járványhelyzet miatt. És főleg emiatt most is szerettek volna hálát adni azoknak, akik értünk dolgoznak, kockáztatva saját egészségüket.
gyermekgyogyaszat-orvos-vizsgal.jpg
Képünk csak illusztráció

Tizenhárom éve az Éltető Lélek Alapítvány rendezi meg a Köszönet a gyógyítóknak című rendezvényt, ami egy konferenciából és egy színvonalas kulturális műsorból áll. – Civil szervezetünk keresztény értékeket képvisel, amik közé tartozik a hála kifejezése az orvosoknak, az ápolóknak, a gyógyszerészeknek és a szociális területen dolgozóknak – nyilatkozta Várhelyi Krisztina, az alapítvány képviselője. – Fontos, hogy kifejezzük a megbecsülésünket azok iránt, akik segítőink a nehéz helyzetben. Továbbá szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy milyen kiemelkedő színvonalon működik a nagyon bonyolult rendszerű egészségügyi és szociális ellátás. A rendezvénysorozat szervezésében segítőnk a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége, a Magyar Tudományos Akadémia és a Magyar Orvosi Kamara. Az évente egyszer megrendezett eseményt a MAB Székházban szervezik meg. Olyankor zsúfolásig megtelik a nagyterem, száz-százötven ember kíváncsi a népszerű programra, aminek a végén általában Pitti Katalin operaénekes ad színvonalas műsort. Mivel ezt a hagyományokkal rendelkező konferenciát idén nem tudtuk megrendezni, azt találtuk ki, hogy filmet készítünk. Nagyon pozitív visszajelzéseket kaptunk most is, sokan gratuláltak a hangulatos összeállításhoz.

A műsorban hangsúlyosan Merkely Béla kardiológus portréja rajzolódott ki, aki egyetemi tanárként, a Semmelweis Egyetem Kardiológiai Központjának igazgatójaként, a Semmelweis Egyetem rektoraként szerepet kap a járványhelyzet leküzdésében. Megható pillanatokat idézett meg a filmben Berkő Péter professzor, a MAB alelnöke, a Miskolci Egyetem professor emeritusa. Olyan történeteket mondott el, melyekben a hála különösen mutatkozott meg. Az összeállításban napjaink orvosokat érintő kihívásairól beszélt Csilek András infektológus, a Magyar Orvosi Kamara Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Területi Szervezetének elnöke és Csöbör Katalin országgyűlési képviselő. A köszönet a gyógyítóknak program születéséről Berkes László plébános beszélt.

A megszólalásokat olyan különleges, helyi vonatkozású darabok színesítették, melyek az orvosláshoz is kapcsolódnak, és Flach Antal zeneművész kutatásai nyomán kerültek elő. Ezek között kuriózum volt Pfliegler Imre Sajó partján című műve. Az orvos-szerző nehéz, ám magával ragadó zongoradarabja igazi felfedezés. Emellett Szent-Gály Gyula Albumlap vagy Zerkovitz Béla Lillafüredi emlék című művei is elhangzottak. Közreműködött Flach Antal zongorán, Soós Gábor hegedűn és Kolozsi Balázs énekkel. Bárdos-Simon Katalin borsodi népdalokat tolmácsolt. Elismerés illeti a film rendezőjét: Czikora Ágnest és a BLUEPIXEL Kft munkatársait. A program, melyet a Sanofi-Aventis, Magyarország vezető gyógyszervállalata mecénásként felkarolt nemcsak az orvosok számára tartogatott érétkes üzeneteket, hanem minden kultúraszerető néző számára vonzó lehetett.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!