Ugrás a tartalomra

Sokkal jobban esett az ebéd, mert nagy szeretettel adták

Kujan István
Utoljára módosítva
2022. december 20. kedd 16:05
Kétszáz adag meleg ételt osztottak ki fedél nélküliek és rászorulók között kedd délben a Magyar Vöröskereszt Hajléktalanokat Gondozó Központjának népkonyháján. Majd az intézmény megtartotta hagyományos ünnepi műsorát is Mindenki karácsonya címmel.
Fotók: Juhász Ákos

- Óriási sokat jelent nekem, hogy most itt megebédelhettem - mondta kezét tördelve Tóth Illésné. A 88 éves kisnyugdíjas az utóbbi időben kezdte el látogatni a Magyar Vöröskereszt népkonyháját az árak emelkedése miatt. Azt mondta, a 72 ezer forintos nyugdíjából 13 ezer forintot költ csak gyógyszerekre - és akkor még nem esett szó a rezsiárakról.

"Számolják ki, mire elég ez a kis nyugdíj!" - tette hozzá.

- Hogy szívből, nagy szeretettel adták, így sokkal jobban esett az ebéd - fogalmazott, de kérdésünkre arról is mesélt, hogyan tölti majd a karácsonyt.

- Egyedül. Nagyon egyszerű, szerény lesz: szentmisére megyek, sehová máshová - árulta el.

A Magyar Vöröskereszt megyei szervezeténél úgy tapasztalják, idén nem a hajléktalanok száma nőtt, hanem a rászorulóké, körülbelül 20 százalékkal többen keresik fel őket. Leginkább idős, egyedül élő emberek szorulnak most segítségre. Nekik minden támogatás jól jön.

Finom ebéddel várták most őket, töltött káposztából mintegy kétszáz adag készült el kedd délre a karitatív szervezet Baross Gábor utcai népkonyháján. Az ünnepi menüben gyümölcs és szaloncukor szerepelt még.

Az ebédet követően már a nappali melegedőbe várták a központ lakóit, itt tartották meg hagyományos karácsonyi műsorukat, a Mindenki karácsonyát, amiben a hajléktalanok is szerepet kaptak. Bejgli, üdítő, forralt bor és ajándékok osztásával zárult a program.

Duberné Dunaveczki Éva, a Magyar Vöröskereszt Hajléktalanokat Gondozó Központjának intézményvezetője elmondta, háromszáz lakójuk van, ők kaptak most ajándékot.

Felidézte, hogy Miskolcon már túl vannak egy köztéri ételosztáson: hétfőn a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház Képalkotó Diagnosztikai Centrumának támogatásával a Szinva teraszon várták meleg étellel a rászorulókat. A Centrum munkatársai kétszáz adag meleg étellel, süteménnyel és forró teával készültek az alkalomra.

Grubert Roland, a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén megyei igazgatója korábban elmondta, megyeszerte sok ezer családnak juttattak el tartós élelmiszer- és tisztítószer-csomagot, amit korábban nagyáruházak segítségével gyűjtöttek össze. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyében letelepült ötszáz ukrajnai család is részesült az adományokból.

A jótékonysági akciók sora folytatódik: pénteken vállalkozók által felajánlott háromszázötven tartós élelmiszercsomagot osztanak ki a Baross Gábor utcai intézmény parkolójában felállított sátorban.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!