Ugrás a tartalomra

Sosem volt még ilyen fontos Ukrajna Függetlenségének Napja (videóval)

Király Csaba
Utoljára módosítva
2022. szeptember 04. vasárnap 08:24
Az ukrán – orosz háború miatt különös jelentőséget kap idén az ukránok ünnepe, hiszen a szomszédos nemzet függetlensége veszélybe került. Szombaton a miskolci városházán együtt emlékeztek, ünnepeltek a nemzetiség tagjai, illetve támogatói.

Ukrajna Függetlenségének Napját hivatalosan augusztus 24-én ünneplik az anyaországban és világszerte. Ugyanis 1991-ben ezen a napon, népszavazási eredménnyel megtámogatva kiáltotta ki függetlenségét az ország.

A városháza Dísztermében szombaton a helyi ukránságnak és támogatóiknak is lehetősége nyílt hivatalos keretek között megemlékezni a függetlenség napjáról. A városvezetés nevében Szopkó Tibor alpolgármester köszöntötte a vendégeket.

Képgalériánk az eseményről. | Fotók: Horváth Csongor

Elmondta, hogy a város különösen büszke a nemzetiségeire, köztük az ukránokra is, „akiket barátoknak tekintünk. Bajban ismerszik meg a barát, és a barátaink most bajban vannak” – fogalmazott. Kifejtette, hogy Miskolc humanitárius segítséget nyújt, illetve a szombatihoz hasonló rendezvényeken keresztül hirdetik a két nemzet barátságát. A szomszédban zajló háború miatt most különösen nagy jelentősége van az utóbbinak.

Hartyányi Jaroszlava, a Magyarországi Ukránok Kulturális Egyesületének elnöke arról beszélt, számítottak rá, hogy Ukrajna függetlensége újra veszélybe kerülhet, azonban arra, amit Oroszország tett, még ők sem gondoltak.

Azóta azon dolgoznak, hogy megmutassák a háború szörnyűségeit és kiálljanak az ukránok mellett. „Azért is fontos, hogy itt legyünk, hogy a miskolci közösséget bíztassuk: nem szabad abbahagyni Ukrajna támogatását, nem szabad elkeseredni, mert a nemzetnek ki kell állnia ezt a megpróbáltatást!” – fejtette ki.

A miskolci Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, Ignácz Viktória arra hívta fel a figyelmet, hogy a Függetlenség Napja ezúttal nem az ünneplésről, inkább a megemlékezésről szól.

„Állítsunk emléket azoknak az embereknek, akik elhunytak, megsérültek vagy akik ebben a nehéz helyzetben ott maradtak” – fejtette ki.

Azt nem lehet pontosan megmondani, hogy jelenleg Miskolcon mennyi ukrán tartózkodik. „Vannak, akik régóta itt élnek és azok, akik most elmenekültek otthonról. Van, aki felveszi a menekült státuszt vagy a tartózkodási engedélyt, mások viszont itt töltenek egy kis időszakot, majd tovább mennek” – adott összegzést a miskolci létszámról Ignácz Viktória.

A közösségi összejövetel, a közös ünneplés mellett az esemény különlegessége volt a Vörös Kaléna című videóklip bemutatása: a miskolci Ageless zenekar megzenésített egy ukrán népdalt, amihez klipet is forgattak.

Spirkó Károly zenekarvezető megosztotta, hogy a Vörös Kaléna az ukrán nép számára egy szimbolikus növény, erre építve pedig egy szolidaritási zenéről van szó, amelyben angolul és ukrán nyelven is elhangzanak strófák.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!