Ugrás a tartalomra

A Spider megmentése érdekében tiltakoztak

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2024. szeptember 04. szerda 21:35
A demonstráció végén Lehoczki-Spider László visszaadta díszpolgári címét a polgármesteri hivatalnak. Szerintük mindegy, hogy az emlékplakett fizikailag hol van, a Spider alapítója Miskolc örökös díszpolgára, az is marad.

A Spider Mentőcsoport megmentéséért demonstráltak a csoport tagjai és őket támogató miskolciak szerda délután a Szent István téren. Az eseményen Rózsa-Atkinson Erika, a mentőcsoport tagja és a demonstráció szóvivője beszélt először, aki felidézte mi vezetett oda, hogy a tüntetést meghirdették.

– Akik most itt vannak, az idejüket ajándékozták nekünk azért, hogy támogassák az ügyünket. Az idő az egy olyan dolog, amit ha valaki elvesz tőlünk, azt soha többet nem kapjuk vissza. Nem lehet visszakérni, visszavásárolni. Az idő nagyon nagy érték. És ha már az időről beszélünk, a Spider Mentőcsoport és Lehoczki-Spider László már több mint kettő és fél éve, hogy próbálta a jelenlegi helyzetet megoldani. Ez alatt az idő alatt semmi nem történt, ezért vagyunk most itt – jelentette ki.

Hogy mindenki pontosan értse miről van szó, ahhoz nekünk is vissza kell mennünk kettő és fél évet és vissza kell ugornunk ehhez a közleményhez, melyben Lehoczki-Spider László bejelentette: nevelt lányával együtt, kilépett abból az egyesületből, aminek a célja a mentőcsoport anyagi támogatásának megszervezése volt. Azt írta annak idején, hogy történt mindez azért, mert egyesület a kiképzőpályát lezárta, a zárakat lecserélte Lehoczki szerint, és elzárták előle a mentéshez és a kiképzéshez nélkülözhetetlen eszközöket is. A mentőcsoport vezetője számos tiltást bevezetett: például Mancs, valamint Hope képmásainak bármely Spider Mentőcsoport Támogatói Egyesület általi vagy azzal összefüggő használatát. A teljes közleményt tehát korabeli cikkünkben a fentebbi linken elolvashatják.

A demonstráción Binda Nikolett, Lehoczki-Spider László nevelt lánya is felszólalt, aki választ igyekezett adni arra, miért is szakított a Spider Mentőcsoport, a Spider Mentőcsoport Támogatói Egyesülettel.

– Az egyesület annak idején azért jött létre, hogy tudjunk indulni olyan pályázatokon, melyeken az önkormányzati működtetésű, minket támogató közalapítvány nem. Ennek akkor én voltam az elnöke öt évig. A szervezet azért jött létre, hogy a civil társulást, a Spider Mentőcsoportot támogassa a háttérből. Ezt követően azonban valami megváltozott, személyes hasznon szerzésre szerette volna használni az egyesületet annak egy része és puccsot indítottak Laci ellen. Először szép szóval, később jogi úton próbáltuk megoldani a helyzetet, de sajnos két év nyolc hónapja nem történt semmi – mondta.

Binda Nikolett felidézte, az egyesület  és Lehoczkiék is megpróbálták levédetni a Spider nevet,  és bár a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala első fokon Lehoczki-Spider Lászlónak adott igazat, két év nyolc hónap alatt jogerős döntés nem született. „Az önkormányzat is megpróbálta rendezni az ügyet, de ezek a törekvések sem vezettek eredményre, Lehoczki-Spider László ezért is döntött úgy, visszaadja díszpolgári címét Miskolcnak” – mondta.

A demonstráció végén ez valóban meg is történt: a címet jelképező emlékplakettet illetve a petíciót a tüntetés szervezői átadták a polgármesteri hivatal képviselőjének.

Mocsári László képgalériája

Az átadott petíció tartalma:
1. A SPIDER Mentőcsoport név azonnali legalizálása
(Hogy ne tudjanak mások visszaélni és jogosulatlanul megtévesztéssel támogatásokat gyűjteni és azokat felélni a Lehoczki-Spider László által megalkotott logóval és névvel)
2. A támogató egyesület azonnali megszüntetése
(A Spider Mentőcsoport Támogatói Egyesület nem támogatja a Spider Mentőcsoportot és a Spider valamint Lehoczki-Spider László nevével visszaélve saját maguknak gyűjt támogatásokat az embereket megtévesztve azonban mentést nem végeznek)
3. A felszerelések és anyagi javak , adományok azonnali átadása
(A Spider Mentőcsoport nevével összegyújtott támogatásokat és felszereléseket, melyek a Spider Mentőcsoport Támogatói Egyesület birtokában vannak jogosulatlanul haladéktalanul adjak át a Spider Mentőcsoportnak azaz Lehoczki-Spider Lászlónak.)
4. A kiképző terület azonnali visszaszolgáltatása és annak helyreállítási költségének fedezése.
(A Miskolc Hold u. 4 szám alatt tálalható Lehoczki-Spider László által felépített kiképzőpályát haladéktalanul adják vissza a Spider Mentőcsoportnak. A területet a Spider mentőcsoport támogatói egyesület bitorolja a Miskolci Önkormányzat közreműködésével)
5. Lehoczki László ellen elkövetett morális és anyagi károk megtérítése és az elkövetők felelősségre vonása
(A Spider Mentőcsoport Támogatói Egyesület vezetőségének valamint a Miskolci Speciális Felderítő és Mentőcsoportért Közalapítvány kuratóriumi elnökének büntetőjogi felelősségre vonása sikkasztásért, hűtlen kezelésért és csalásért valamint a cselekedeteket eltűrő azok ellen semmit nem tevő Miskolci városvezetés felelősségre vonása!)"

A demonstrációt követően közleményt juttatott el szerkesztőségünkhöz a városháza sajtóosztálya, melyben azt írják: a hivatal és az önkormányzat megdöbbenéssel és sajnálattal értesült arról, hogy "Lehoczki László nevét és nimbuszát saját politikai céljaik érdekében felhasználó politikai szereplők tüntetést szerveztek szeptember 4-re a Városháza elé. Szomorú látni, amikor egy olyan köztiszteletben álló személyt, mint Lehoczki László, politikai célokra használnak, szomorú látni, amikor egy ember példaértékű életútja, munkássága, megkérdőjelezhetetlen szakmai eredményei a politika játékszerévé válnak" – kezdik írásukat.

Leszögezik:

Lehoczki László Miskolc örökös díszpolgára, az is marad, attól függetlenül, hogy hol, kinek a birtokában van az ezt kinyilvánító oklevél és emlékplakett.

Lehoczki László díszpolgári címe egy olyan cím, amelyet a miskolciak akaratából, a miskolciak elismerését és tiszteletét kifejezve ítéltek oda neki.

Lehoczki László nem egy városvezetés díszpolgára, hanem a miskolci embereké, nem egy városvezetés hőse, hanem Miskolc hőse, legendája pedig Miskolc értéke.

"Amennyiben az őt politikai célokra felhasználó személyek ragaszkodnak az elismerés visszaszolgáltatásához, úgy azt nem a városvezetésnek kell visszaadniuk, hanem a miskolci embereknek, azoknak, akiknek akaratából Lehoczki László átvehette azt. A díszpolgári cím visszaadásával nem a városvezetés szándékát, hanem a miskolciak szeretetét és tiszteletét veszik semmibe.

Értetlenül állunk azelőtt is, hogy a mai tüntetésen megfogalmazott követeléseket a demonstráció szervezői miért Miskolc MJV Önkormányzatának címezték, hiszen azok egyike sem tartozik a helyhatóság hatáskörébe.

Lehoczki László személye, munkássága és életútja továbbra is példaértékű minden miskolci polgár, minden magyar és minden ember számára, ezért is bízunk abban, hogy a józan ész legyőzi a politikai akaratot, és a díszpolgári cím marad ott, ahol az a legjobb helyen van: Lehoczki Lászlónál" - zárul a közlemény.

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!