Ugrás a tartalomra

A strandetikett betartása kutyával különösen fontos

Detzky Anna
Utoljára módosítva
2024. július 08. hétfő 15:44
A jól szocializált kedvenc kevésbé kitett a fürdőhelyeken szerezhető sérüléseknek.
Fotók: Mocsári László

Higiéniai és biztonsági kockázatai is vannak annak, ha az emberek a kutyákkal együtt fürdőznek egy szabadvízi fürdőhelyen. Az esetek többségében ráadásul ez tilos is. Ugyanakkor a kutyabarát strandokon kisebb az esélye, hogy kedvencünk megsérül, különösen, ha jól nevelt. 

– Nem ugyanazt jelenti, hogy kutyás strandra megyünk, és hogy a kutyával megyünk fürdeni. A legtöbb helyen, ahol emberek is strandolnak, jogszabályilag nem megengedett kutyát fürdetni, és a közös fürdőzés büntethető. Ellenben minden olyan szabály vonatkozik a szabadvízi strandokra, mint más közterületekre. Például, hogy a kutyát pórázon kell vezetni, a kutyaürüléket össze kell gyűjteni, és ha harapós az eb, szájkosarat kell adni rá – nyilatkozta szerkesztőségünknek Puskás Gábor kisállatgyógyász, a Miskolci Állatkórház klinikus szakállatorvosa. 

– Éppen ezért ajánlott kutyabarát strandot választani, de csak akkor, ha szocializált kutyusunk van, tehát visszahívható és nem támadja meg a többi ebet. Tapasztalatom szerint a legtöbb probléma abból adódik, hogy a gazdik nincsenek tisztában a saját kutyájuk viselkedésével. Ez időnként a kutyafuttatókon is probléma szokott lenni – árulta el. 

Elsorolta, hogy ebből adódóan az állatorvosi rendelőben leggyakrabban kutyatámadásból, harapásból, karmolásból, ugrálásból kialakult sebekkel, végtagtörésekkel találkoznak a strandolásból hazatért kutyusoknál. Amennyiben pedig az emberekkel közös fürdőhelyre vitte magával kedvenceit a gazdi, vágott sérüléseket szintén szerezhetnek, ha törött sörösüvegbe vagy -dobozba lépnek. 

Kiemelte, hogy a vízparton gyakori az egérárpa, amelynek a termése a toklász. Ez az állat bőrébe fúródva súlyos problémákat képes okozni. Legtöbbször csak műtéti eljárással lehet eltávolítani. Ezért jó ügyelni rá, hogy az eb ne menjen toklászos helyre. Továbbá, hogy az élősködők elleni védelemnél érdemes tablettára váltani a melegben. Ugyanis, ha tópartra megyünk, akkor a cseppentő készítmények és a nyakörvek elveszítik a hatékonyságukat. 

– A pancsolásból hazafelé vezető út előtt, amikor betennénk az autóba a kutyát, a szőrét töröljük szárazra. Azt sose engedjük, hogy a fejét kilógassa az ablakon, mert megfázhat, kötőhártya-, vagy középfülgyulladást kaphat. Lógó fülű fajtáknál könnyebben alakul ki hallójárat-gyulladás a fürdés hatására, ezért fülmosó folyadékkal érdemes kitisztítani és megszárítani a füleiket. Az érzékenyebb bőrű kutyusokat pedig strandolás után ajánlott kutyasamponnal is megfürdetni, hogy ne alakuljon ki náluk bőrgennyesedés – hívta fel a figyelmet az állatorvos. 

– Amennyiben tömegközlekedéssel megyünk haza, akkor pedig figyeljünk oda rá, hogy a buszon szintén hőgutát kaphat az eb, ha folyamatosan tűz rá a nap! Ezért ajánlott valamilyen árnyékolót és ivóvizet vinni magunkkal – fűzte hozzá. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!