Ugrás a tartalomra

Sűrítéssel készül az iskolakezdésre az MVK

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2022. augusztus 28. vasárnap 20:23
Az iskolakezdéshez igazodva szeptember elsejével új menetrend lép érvénybe az MVK Zrt.-nél.
Fotók: Beregi László korábbi felvételei

Tizennégy autóbuszjárat esetében tervezik a sűrítést, és újra közlekedni fog a 22-es. A legjelentősebb változás azonban a villamosok esetében tapasztalható majd. Juhász János, az MVK Zrt. villamosközlekedési igazgatója emlékeztetett: az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően a korábbi tanulmányi időszakokban alkalmazott menetrendek tapasztalatait figyelembe véve bővítik a járatokat.

Ennek mentén: munkanapokon a Tisza pályaudvar és az Újgyőri főtér között tizenkilenc, az Újgyőri főtér és a Diósgyőri Gimnázium között tíz, a Diósgyőri Gimnázium és Felső-Majláth végállomás között huszonnégy többletfordulót iktatnak be. De a munkaszüneti napokon is néggyel nő a kötött pályás járatok száma. Továbbá újra közlekedik a 2-es villamos.

Az új menetrend kialakításánál a közlekedési vállalat figyelemmel volt arra, hogy a busz- és villamosjáratok össze legyenek hangolva, így a kora reggeli és a késő esti órákban ismét bevezetik a garantált csatlakozások rendszerét, amit a szakemberek folyamatosan figyelemmel kísérnek majd, hogy szükség esetén beavatkozhassanak. – Ezeket a járatokat a menetrendben külön háttérszínekkel találják az utasok – jegyezte meg Juhász.

A Miskolc Televíziónak nyilatkozó Badány Lajos alpolgármestertől megtudtuk: a MÁV informatikai hálózatából kinyerhető adataira támaszkodva az aktuális vonatjáratokat is figyelni fogják a helyi közlekedési vállalat forgalomirányítói, így a szerelvények késése esetén addig nem indítják el az MVK járatait, amíg az utasok meg nem érkeznek a buszmegállókba.

– Folyamatban van a 3-as és 3A-s vonalszakaszokra vonatkozóan lefolytatott társadalmi egyeztetés kiértékelése, melynek eredményét az Y-híd megnyitását követően fogják beilleszteni a menetrendbe – tette hozzá a városvezető, aki az üzemanyagárak nyomán a közösségi közlekedés iránti igény megnövekedésével kalkulál a közeljövőben.

Badány szerint az energiahordozók folyamatosan növekvő ára a közösségi közlekedést is veszélyezteti, ezért kormányzati beavatkozást és kompenzációt sürgetett, ugyanis – miként fogalmazott a helyi politikus – félő, hogy ezek a cégek és az azokat finanszírozó önkormányzatok nemsoká a szakadék szélére kerülnek. 

Programok

Jelenleg nincsenek programok!