Ugrás a tartalomra

Szabályozzák a vaddisznóállományt Miskolcon

Detzky Anna
Utoljára módosítva
2024. február 07. szerda 13:02
Vad belterületi megjelenése miatt a Miskolci Önkormányzati Rendészetnél (MIÖR) is bejelentést lehet tenni.
Jellemzően tavasszal találkozhatunk kis vadmalacokkal.

Egy hete írtunk róla, hogy milyen veszélyeket rejt és szankciókat vonhat maga után, ha egy kiránduló vadászat területére téved. Olvasóink érdeklődtek a cikk kapcsán, hogy milyen esetben lőhető ki a városba betévedt vad. Ennek jártunk most utána. 

- Magyarország egész területe fel van osztva vadászati területekre. Viszont nem mindenhol folytatható vadászati tevékenység, a belterületeken nem – tájékoztatta olvasóinkat Kovács István János hivatásos vadász. - Belterületnek számít minden tanya, major, temető, laktanya, repülőtér, valamint az összes olyan bekerített hely, lakóingatlan, ami nem mezőgazdasági, vagy erdőgazdálkodási célt szolgál. Ha egy lakóövezet szélén rendszeresen megjelenik egy vad, vagy megtámad valakit, akkor az illetékes rendőrkapitányság adhat ki elejtésére engedélyt a 253/2004. kormányrendelet 36. szakasza alapján. 

Vaddisznó elfogása csapdázással. Fotó: Mocsári László

A miskolci önkormányzat együttműködési megállapodást kötött a vadásztársaságokkal a beltéri vaddisznóállomány szabályozására. 

„Miskolc város területi elhelyezkedésénél fogva közvetlen kapcsolatban van a környező erdőkkel, bokros területekkel. A korábbi zártkerti részeken a vaddisznó életfenntartásához, szaporodásához szinte minden körülmény rendelkezésre áll” – válaszolta megkeresésünkre Miskolc Polgármesteri Kabinetjének Sajtó és Kommunikációs Osztálya. „A vaddisznó állományát pontosan nem lehet megbecsülni a város környezetében, de a szakemberek véleménye szerint jelenleg százötven-kétszáz vaddisznó él a város belterületi részein. Az állomány nagy száma miatt károkat okoznak. Főleg a tél végi-korai tavaszi időszakban a hagymás és gumós növények túrásával.”

Az elmúlt években sikeresen gyérítették a város területén előforduló vaddisznóállományt. 

„A környező vadásztársaságokkal 2017-ben együttműködési megállapodást kötött Miskolc önkormányzata a belterületi vaddisznóállomány szabályozására vonatkozóan. Az elmúlt években sikeresen hajtottuk végre a belterületen megtelepedett vad állományának apasztását, mind lőfegyverrel, mind vadcsapda alkalmazásával. A tavaszi malacozási időszakot követően a szaporulatnak jelentős hányadát tudjuk így csökkenteni. Az Afrikai Sertéspestis megjelenését követően Miskolcon az állományszabályozás a 2020-2022. időszakban jóval kevesebb problémát okozott. Azonban tavaly ősztől kezdődően az állomány ismételt visszaszaporodását tapasztaljuk a lakossági bejelentések alapján. A lakosság a MIÖR ingyenesen hívható 06-80/46-00-46-os telefonszámán, illetve e-mailben az ugyfelszolgalat@mior.hu, jegyzo@miskolc.hu és a varosuzem@miskolc.hu címen tehet bejelentést”– tudatta velünk a Városháza sajtóosztálya. 

További hírek

Olvasnivaló