Ugrás a tartalomra

Szakmájuk a hivatásuk

Kujan István
Utoljára módosítva
2020. augusztus 30. vasárnap 12:18
Ha lehetne, akkor sem választanának más pályát, és örömmel tanítanak technikumban – nyilatkozták lapunknak miskolci oktatók.
A Miskolci Szakképzési Centrum több mint 50 pedagógusa vehetett át arany, ezüst és bronz fokozatú díjakat a közelmúltban. Fotó: Mocsári László

A tudás átadása, önzetlenség, a jövő építése – ezek miatt szép a tanári szakma Bagány Máté szerint. A Miskolci Szakképzési Centrum Bláthy Ottó Villamosipari Technikumának fiatal elektronika-fizika szakos tanára úgy fogalmaz: a diákok gyermekként érkeznek az iskolába, és felnőttként, egy biztos szaktudással távoznak. – Nagy öröm számomra, hogy ennek én is részese lehetek. Látni a sikereiket mindig jó érzés, és ez a diáktársakra is motiválóan hat. Immár hetedik éve dolgozom a Bláthyban, büszke vagyok arra, hogy itt lehetek, egy neves iskola hírnevét öregbíthetem – mondja, hozzátéve: ma sokoldalú, minőségi szaktudásra van szükség, és ez a fiatalok számára is egyre egyértelműbb; a szakmák népszerűsége nő a tanulók körében.

Van lehetőség tehetséggondozásra

– Kereskedelmi, vendéglátóipari, pénzügyi profillal rendelkező iskolában tanítok, ahol meghatározó a matematika. Ha ezt a tantárgyat nem jól adom át nekik, egyszerűen nem tudnak haladni a szakmai tárgyakban sem – fogalmaz Tóth Géza matematika-kémia szakos tanár. 30 éve dolgozik a szakképzésben, 20. tanévét kezdi meg a Miskolci Szakképzési Centrum Berzeviczy Gergely Technikumában. Azt mondja, mindig is tanári pályára készült, amiben egykori oktatói óriási szerepet vállaltak.
– Az elmúlt évtizedekben sok sikerben volt részem. Legutóbb a szakképzési centrumtól kaptam Arany minősítésű tehetséggondozó címet. A Berzeviczy az elmúlt 25 évben minden fontosabb városi és megyei versenyt megnyert saját kategóriájában, de nagyon sok jó országos eredménnyel is rendelkezünk.

A Miskolci Szakképzési Centrum a tavalyi Szakmák éjszakáján 15 tagintézményében várta az érdeklődő fiatalokat, szülőket, tanárokat. Fotó: Végh Csaba

Inspiráló környezet

Korábbi oktatói miatt lett tanár Velenyákné Vanta Anna is. A Miskolci Szakképzési Centrum Bláthy Ottó Villamosipari Technikumának angol szakos tanára 40 éve van a pályán. Azt mondja, nem könnyű szakma, de jó döntést hozott. – Ha egy munkahelyre jó bejönni, az már fél egészség – vallja. – Nagyon jó a nevelőtestület, emberileg és szakmailag is inspiráló a környezet. Jól ismerem a szakképzést; itt a gyerekek nagyon talpraesettek, jó értelemben vagányok. Meg kell találni velük a közös hangot, akkor könnyen taníthatók. Legnagyobb szakmai sikerem az volt, amikor egy nyelvi előkészítős osztályban a diákok 70 százaléka nyelvvizsgával hagyta el az iskolát – úgy, hogy nem jártak különtanárhoz.

A műszaki világ egyébként is az életközege: a Bláthyban ismerkedett meg a férjével, és van két mérnök fiuk. „Egy egész családot köszönhetek ennek az iskolának”, teszi hozzá. Azt is mondja, hogy az itt tanult szakmákkal nagyon jól el tudnak helyezkedni a fiatalok, akik a pályázatoknak köszönhetően külföldi tanulmányutakon vehetnek részt. És egyre modernebb az eszközpark is. A szakképzésben ráadásul júliustól a tanárok magasabb bért, a tanulók pedig ösztöndíjat kapnak.

Kiss Gábor, a Miskolci Szakképzési Centrum kancellárja

Megváltozott jogállásban

Több diák kezdi meg tanulmányait a szakképző intézményekben, mint egy évvel ezelőtt – ezt már a centrum főigazgatója mondja. Molnár Péter hozzáteszi: zavartalanul meg tudják kezdeni az oktatást, de mivel több osztályt indíthatnak, így több tanárra is van szükség. – Jó lehetőségek vannak a szakmaoktatásban, vonzó az oktatók számára, amit az is alátámaszt, hogy a meghirdetett pozíciók közül alig pár maradt betöltetlen.
Mint ismert, átlagosan 30 százalékkal nőttek a bérek a szakképzésben azt követően, hogy júliusban megváltozott a tanárok jogállása: közalkalmazotti státusz helyett a Munka Törvénykönyve szerint foglalkoztatják őket. Kiss Gábor, a Miskolci Szakképzési Centrum kancellárja kiemelte, minden oktatójuk érzékeli a változást. Akik pedig most gondolkoznak a tanári pályán, azok számára emiatt is vonzó lehet elmenni egy technikumba oktatni.

 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!