Ugrás a tartalomra

A számok szerint virágzik a miskolci turizmus

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2024. március 22. péntek 13:19
Jobb adatokat produkált a város vendégéjszakák terén, mint tavaly ilyenkor, de a Barlangfürdő sem panaszkodhat.
Fotók: Mocsári László

A napokban az jelent meg a megyei hírlap hasábjain, hogy Miskolctapolca lecsúszott a turisztikai térképről. A cikk úgy érvelt, hogy a legnagyobb belföldi szállásfoglaló oldalon már a „legfelkapottabb” utazási célpontok között sincs a város. Az érmének ez az oldala minden bizonnyal a fej, a másik oldalán ugyanis számok vannak.

Ezekről Szopkó Tibor alpolgármester a Barlangfürdő előtt beszélt csütörtökön.

– A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai elfogulatlan, objektív mérések. Ezek alapján nemhogy bajban lenne a miskolci turizmus, de fejlődő pályán van – vezette fel a témát Szopkó Tibor, aki szerint még mindig Szlovákiából érkeznek a legtöbben a városba élmények reményében. Az előző év hasonló időszakához képest 95 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek el nálunk a szlovák turisták, mint tavaly.

Szopkó Tibor és Németh Judit

Az alpolgármester szerint februárban összesen 12180 fő szállt meg Miskolcon. Ez 9 százalékkal több, mint a tavalyi év hasonló időszaka. Ami igazán érdekes adat, hogy a külföldi vendégek számában 65 százalékos növekedés figyelhető meg.

– Ez a kiugró érték azért nem mutatkozik meg még jobban az összesített számok terén, mert a belföldről érkező vendégek száma viszont stagnált, vagy inkább elmaradt az említett intervallumot tekintve.

– A belföldi turizmussal láthatóan vannak bajok Magyarországon. Ennek az okai más lapra tartoznak. Miskolc viszont ezen a területen sem teljesít rosszul, hiszen a belföldi előfoglalások száma márciusban a tavaly ilyenkor leadottakhoz képest 127 százalékkal nőtt. A külföldi vendégek esetében 55 százalékos ugyanez a statisztikai mutató. a harmadik hónap a vendégéjszakák számát tekintve tehát még jobbnak tűnik, mint a január vagy a február.

Az alpolgármester elmondta, a legfontosabb szállástípusok esetében is növekedés tapasztalható: a szállodák esetében 6, a panzióknál 16 és magánszálláshelyek terén 21 százalékkal nőtt a februári foglalások száma a 2023 második hónapjában tapasztaltakhoz képest.

– A trendek és az objektív adatok tehát azt mutatják, nincsen baj a miskolci turizmussal, sőt, megkockáztatom: szárnyal.

Németh Judit. a Miskolci Fürdők Kft. ügyvezetője is alátámasztotta ezt az állítást; ő a Barlangfürdő látogatottságát hozta példaként.

– Tavalyhoz képest jelentősen nőtt a vendégeink száma: március 17-én már elértük azt a látogatói számot, amit tavaly egész hónapban produkáltunk. Összességében minden fürdő vonatkozásában elmondható, hogy vannak hullámvölgyek és erősebb időszakok. A családok elsősorban iskolai szünetben, munkaszüneti napokon látogatnak hozzánk, a külföldi vendégeink pedig többnyire hétköznap érkeznek – bár mostanában nem volt olyan vasárnapunk, hogy ne látogattak volna lengyel és szlovák csoportok a Barlangfürdőbe – összegezte a helyzetet Németh Judit, aki elmondta, a húsvéti időszakban kiemelkedő látogatószámmal terveznek: erre az időszakra már a csónakázó tavat is használhatják majd a turisták.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!