Ugrás a tartalomra

Számos változást hoz az új esztendő, elmondjuk - videóval

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. január 01. vasárnap 16:05
A Miskolc Televízió híradója összegyűjtötte ezeket a változásokat, a minimálbér és nyugdíjemeléstől a dráguló MVK jegyárakon át, az autópálya matricáig. 

2023-ban több változás lép érvénybe. Összegyűjtöttük a legfontosabbakat. 

Tizenhat százalékkal nő a minimálbér összege, emelkednek a nyugdíjak, és adómentességet kapnak a 30 év alatti anyák január 1-jétől. Jövő évtől drágul az autópálya matrica ára, és változások várhatóak a SZÉP-kártya felhasználásában. Miskolcon hatszáz parkolóhely válik fizetőssé, az MVK Zrt. jegyárai húsz százalékkal növekednek. 

Az év első napjával több jogszabály-módosítás is érvénybe lép. Fontos változás, hogy jövőre 232 ezer forint lesz a bruttó minimálbér. Ez egy tizenhat százalékos emelést jelent. A garantált bérminimum pedig tizennégy százalékkal nő, ami bruttó 296 ezer forint. 

A nyugdíjak is emelkednek. A törvény szerint minden év januárjában a várható infláció mértékével kell emelni a nyugdíjakat; ez most tizenöt százalékkal. A kormányrendelet néhány további ellátás összegéről is rendelkezett, így a rokkantsági járadék havi összege 53.880 forintra emelkedik a következő évtől. 

A kormány 2023-tól kiterjeszti az szja-mentességet. Azoknak a nőknek, akik 30 éves kor alatt vállalnak gyermeket, jövő évtől nem kell személyi jövedelemadót fizetniük. Ahogy a családi adókedvezmény, úgy az szja-mentesség is érvényesíthető a saját és az örökbefogadott gyermekek után is. A kormány számításai szerint több 10 ezer jövedelemmel rendelkező édesanya élhet majd a lehetőséggel.

Átlagosan húsz százalékos tarifaemelés lesz január 1-től az MVK Zrt-nél. Így a tanuló, nyugdíjas hóközi kombinált bérlet 4950 forint lesz, az általános kombinált bérlet pedig 9400 forint. Emellett új jegytípusokat is bevezet a közlekedési vállalat. 

Miskolc belvárosban csaknem hatszáz parkolóhely válik fizetővé január 1-jétől. Az új díjköteles parkolóhelyek a sárga zónába tartoznak majd, azaz óránként 260 forintot kell fizetnie az ott várakozó autósoknak. Ilyen lesz a Sarolta és a Soltész Nagy Kálmán utcák közötti szakasz, Selyemrét és a Vörösmarty lakótelep egy része és a Tizeshonvéd, valamint a Malomszög utcák környéke. 

Jövőre ismét drágul az autópálya matricák ára. A legrosszabbul a teherautósok és az alkalmi felhasználók járnak majd. Ezzel szemben személyautóra a megyei és az éves országos marticák ára alig emelkedik. Mindössze 5 százalékkal.

Összeadódnak a Szép kártyára feltöltött összegek januártól. Az alszámlák megszüntetését szabályozó rendelet már megjelent a Magyar Közlönyben. A korábbi szálláshely, vendéglátás és szabadidő zsebek összevonása mintegy 2,5 millió kártyafelhasználót és csaknem 50 ezer hazai turisztikai szolgáltatót érint pozitívan. A Magyar Turisztikai Ügynökség által véleményezett módosításnak köszönhetően várhatóan tovább nő a kártya népszerűsége, hiszen mind a kártya tulajdonosok, mind az elfogadóhelyek, vállalkozások számára könnyítést és támogatást jelent a szankciós válságban – áll a közleményben.

A Miskolc Televízió összeállításából minden kiderül: 

 


 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!