Ugrás a tartalomra

Széles az egyetemisták számára a lakhatási kínálat Miskolcon

Nagy-Hankó Krisztina
Utoljára módosítva
2024. augusztus 04. vasárnap 14:14
Az egyetemi ponthatárok kihirdetését követően az a leendő hallgató, aki lakhelyétől távol kezdi meg felsőfokú tanulmányait, egy újabb kihívással kerül szembe. A lakhatását kell megoldania még az őszi szemeszter előtt. Erre rendszerint két alapvető lehetősége van: vagy kollégista lesz, vagy albérletbe költözik.
Kollégium a Miskolci Egyetemen /Fotó: Osztie Tibor

Aki Miskolcot választotta továbbtanulási céllal, annak még lehet pályázni a Miskolci Egyetem Bolyai Kollégiumába augusztus 13-ig, a végső döntés pedig 16-án születik meg. A pótfelvételi eljárásban résztvevőknek a rendkívül korlátozott férőhely szám miatt, elsősorban a Miskolci Rendvédelmi Technikum közreműködésével elérhető kollégiumi férőhelyeket ajánlják – olvasható a kollégium honlapján.

Amennyiben mindenképpen a Bolyai Kollégium épületeinek egyikébe kíván a diák bekerülni - Uni-Hostel Diákotthon, E/1, E/2, E/5 és E/6 épületek - akkor lehetősége van évközi pályázatot benyújtania augusztus 15-e után. A pályázatok elbírálása folyamatos (jelentkezési határidő nincs) és az üres helyek függvényében történik – írják. 

Kollégiumi szoba /Fotó: Osztie Tibor

Aki lemarad a kollégiumi férőhelyekről vagy eleve nem ezt a lehetőséget választja, az a bérelhető ingatlanok piacán kezd el nézelődni. Juhos Zsolt ingatlanértékesítő, az Ingatlan Befektető Klub vezetője szerint ilyenkor augusztus elején már megindul az érdeklődés és sok esetben a szerződéskötésre is sor kerül. 

- Elég sok albérletet adok ki, sok befektetővel dolgozom együtt, van olyan üzletember, akinek több kiadó lakása is van az Avason – hangsúlyozta az ingatlanszakértő. Vannak olyan lakástulajdonosok, akik szívesen adják ki egyetemistáknak az ingatlant, sőt kifejezetten ezt a lehetőséget részesítik előnyben és a belső tereket is úgy alakítják ki, hogy a fiatalok igényeinek megfeleljen. 

- Mások – vélhetően rossz tapasztalataik miatt – inkább nem adják ki egyetemistáknak a lakást, mert úgy gondolják, hogy hangosak, buliznak és tönkre teszik az ingatlant – mondta. A másik probléma, ami a bérbeadás kapcsán jelentkezhet, hogy ha többen bérelnek egy lakást és valamelyik fiatal kiesik időközben, akkor gondok akadnak a havi bérleti díj kifizetésével. 

Az egyetemisták akár többen is kivesznek egy lakást (Illusztráció) /Fotó: Osztie Tibor

- Az egyetemista albérlőket kategóriákra is lehet osztani – fogalmazott a szakértő. A tehetősebbek egyedül vesznek ki egy garzont vagy egy másfél szobás lakást és azt hosszú távra, rendszerint a tanulmányaik befejezéséig. De az a család, ahol az anyagi körülmények megengedik, inkább megvásárolja az ingatlant, szépen berendezi a fiatalnak, vagy eleve úgy veszi meg, berendezve. Majd rendszerint öt-hat év után értékesítik vagy megmarad befektetésnek. 

Befektetésként tekintenek rá

- Vannak, akik csak hitelfelvétellel tudnak lakást vásárolni, de mégis inkább ezt az utat választják és saját gyermekük mellé befogadnak egy-két egyetemi csoporttársat, akik bérleti díjat fizetnek, így a hitel törlesztője nem probléma. Később így a sajátjuk lesz és megmaradhat befektetésnek, vagy lakóingatlannak. Akik nem terveznek hosszú távra, vagy nincs anyagi lehetőségük a vásárlásra, azok általában összeállnak többen és együtt vesznek ki egy albérletet. Azonban ebben az esetben előfordul, hogy egy szobában ketten is laknak. 

- Erre a célra a legalkalmasabbak egyébként a jellemzően avasi, 73 négyzetméteres panellakások. Ott ugyanis van három szoba, amelyen ha ketten osztoznak, fejenként legalább 30 ezer forintot elkérhet a tulajdonos, így a hat egyetemistától egészen szép összeg jön össze havonta. 

Illusztráció Fotó: Juhász Ákos

- A garzonlakásokat átlagosan nyolcvanezer és százezer forint közötti áron lehet kiadni Miskolcon. Az Avason ezért az összegért két szobás lakást is kaphat az albérlő. Itt nem szálltak el annyira az árak, évek óta ugyanezért a díjért elérhetőek az albérletek. Persze attól is függ, mennyire igényes az ingatlan belső kialakítása, bútorozása, milyen felszereltséggel rendelkezik, vannak-e benne gépek (mosógép, mosogatógép, szárítógép stb.). Egy ilyen jellemzőkkel rendelkező lakást mondjuk a Győri kapuban 150 ezer forintért is ki lehet adni – hangoztatta Juhos Zsolt. És villámgyorsan akad is rá jelentkező – tette hozzá. 

Kedvelt az Avas, de a Győri kapu és a belváros is 

- Az egyetemisták szeretik az Avast, mert közel van a campushoz és olcsóbb is, mint a város más részeiben lévő albérlet. De ha megengedhetik maguknak a drágábbat, nem gond a tömegközlekedés sem számukra, hiszen Miskolc nem olyan nagy város, hogy hosszú idő lenne eljutni az egyetemhez bárhonnan.

- Van, akik az egyetemi ponthatárok kihirdetése után azonnal cselekszik és le akar csapni a legjobb albérletre, más pedig vár pár hetet, mert nem akar plusz egy hónapot kifizetni. Azért augusztusban már elég erős a mozgolódás ezen a téren, mert ebben a hónapban többnyire kiveszik az albérletet és a hónap végén elkezdik a beköltözést.

- De van, aki az utolsó pillanatban eszmél, vagy csak nem jön össze a kollégiumi elhelyezés, ezért kell albérletet néznie. Attól azonban nem kell tartani, hogy nem lesz kiadó lakás, bőséges a választék – vélekedett a szakértő. 

További hírek

Olvasnivaló