Ugrás a tartalomra

A szerelem maga a kockázatvállalás

Gallai Judit
Utoljára módosítva
2023. május 07. vasárnap 10:35
Tavasz. Újraéledő természet. Napsütés. Lágy szellő. Szerelem. Hogyan mondta Shakespeare? ” A szerelem nem szemmel lát, hanem elmével.” Talán valóban mondhatjuk, hogy a szerelem vak? Esetleg valódi harctér? Vagy nem más, mint állandó megfelelés és kihívás?

Másként látom. Tudatosan nem lehet szeretni. Képtelenség mellette, vagy épp elenne listákat gyártani, különösen akkor, ha valaki már megégette magát. Legalább egyszer. Valószínűleg nehez(ebb)en vállal kockázatot, amit később lehet, megbán, hiszen az élet szépen lassan elmegy mellette. A szerelem maga a kockázatvállalás. Vállalod, hogy akár meg is égetheted magad, és azt is, hogy megéled a teljes szerelmet. Milyen egyszerű szó, melyet ketten töltötök meg tartalommal. A szerelmed nem az, aki boldoggá tesz, hiszen ha te magad nem vagy jól, akkor boldoggá sem tud tenni senki. Akkor csak támaszkodsz és reménykedsz, hogy a másik melletted marad.

Takaródzhatsz sokáig azokkal a szavakkal, hogy “így van megírva”, hogy “többet nem égetem meg magam”, s azzal is, hogy “nem engedem meg senkinek, hogy tönkretegyen”. A legszomorúbb, hogy aki így érez, a saját boldogságának útjában áll, és sérülni fog. Valóban mély sérüléseket szerezhetünk, amikor szeretünk, azonban elkerülhető, ha ismerjük önmagunkat, és úgy szeretjük a másikat, ahogyan az neki jó. Nem hitegetjük, nem ígérgetünk, és legfőképp nem játszunk az érzéseivel. Ez okozza azokat a horzsolásokat, melyeket mind a ketten meg fognak szenvedni.

Szeretni egyszerű. Őszinteségen és bizalmon alapszik. Ne csak elhitesd magaddal, hogy neked az nem jár, és bezárod a lelked, a szíved, mert azon kívülről senki nem tud áthatolni. Az ajtót csak te tudod kinyitni belülről, és beengedni azt, aki az ajtódban toporog. Tudd, nem örökké. A valódi szeretet vár, amikor elesel, hogy szépen talpra állj. Nem megváltoztatni akar, hanem melletted lenni. Nem irányítani, hanem melletted lépdelni. Hagyod-e? Ha nem állsz készen a szeretetre, akkor képes vagy-e elengedni, hogy járhassa a saját útját, vagy görcsösen akarsz neki hirtelen megfelelni és birtokolni vágysz? El tudsz-e engedni szépen? Hiszed-e, hogy nem menekülnöd kell, vagy épp menekülésre késztetni a másikat?

Képes vagy szeretni önmagad? Azt az éned, melyet csak te ismersz. Az esendőt, a gyarlót, a gyermekit. Amikor megismered a te valós éned, meg mered-e mutatni másoknak is, vagy más kabátjában elbújva kukucskálsz a biztonságból? Hidd el, a valódi szeretet elfogad úgy, ahogy vagy. Tudod, hiszen tapasztaltad már. Bátran mutasd meg igazi valód, s vesd le az álarcokat, melyeket magadra öltöttél! Amikor feltételek nélkül vállalod önmagad, akkor tudod el is fogadni igazi valód.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!