Ugrás a tartalomra

Szikrázó napsütésben, hegyi utakon tekertek

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2021. május 10. hétfő 16:17
A tavaszi Bükki Kerékpáros Teljesítménytúrán több mint kétszázhatvanan vettek részt.

Ilyen volt a XXI. Bükki Kerékpáros Teljesítménytúra képekben. | Mocsári László képgalériája

Huszonegyedik alkalommal rendezték meg múlt hétvégén a Bükki Kerékpáros Teljesítménytúrát. A sporteseményt korábban többnyire ősszel, az Európai Mobilitási Héthez kapcsolódva tartották, ám a kellemes hőmérséklet és a szikrázó napsütés is sokakat csábított a hegyekbe.

A több mint két évtizedes múltra visszatekintő programot eleinte a Vörösmarty Művelődési Ház Természetjáró szakosztálya szervezte meg, de csaknem tíz éve már, hogy a Zöld Kapcsolat Egyesület átvette ezt a feladatot. Az egyesületi elnök lapunknak azt mondta, azért döntöttek úgy, hogy megszervezik a tavaszi teljesítménytúrát, mert az érdeklődés hatalmas volt, „úgy tűnik, a járvány hatására érezhetően többet szeretne tenni az egészségéért szinte mindenki, mint eddig”.

– Ezt bizonyítják a számok is: a négy távon több mint kétszázhatvanan indultak. A résztvevők több mint a fele miskolci, ez ősszel kisebb szám szokott lenni. Emellett ötvenöt településről – köztük, Vásárosnamény, Debrecen, Székesfehérvár és a főváros – érkeztek még bringások. A legfiatalabb indulónk 7, a legidősebb 69 éves volt, de gyerekülésen két és fél éves kisgyermek is teljesítette a túrát – sorolta F. Nagy Zsuzsanna.

A főszervező szerint az, hogy a kerékpáros szezon csak nemrég indult, a távok népszerűségén is nyomon lehetett követni. Amíg ősszel rendre a 80 és a 110 kilométeres útvonalak a legnépszerűbbek, most a 30 és az 50 kilométeres bringatúrákat favorizálták az indulók.

A sporteseményen több mint negyven önkéntes figyelt a résztvevők biztonságára, a járványügyi szabályok betartatására (a túrázók egyesével való indítására, a távolságtartásra), akik a hagyományos ellenőrzőpontokon – Sátán, Mályinkán, a Bányahegyen, a Királyasztalnál, Szilvásváradon és Jávorkúton – ellátmányt is biztosítottak.

A hagyományos őszi Bükki Kerékpáros Teljesítménytúrát a tervek szerint szeptember 19-én, vasárnap rendezik meg – zárta F. Nagy Zsuzsanna.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

-
Miskolc és környéke
-
Miskolc és környéke