Ugrás a tartalomra

Szilágyi Szabolcs: előre kipukkant a kampánylufi az Avason?

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. március 24. csütörtök 19:51
A jelenlegi információk szerint nem áll rendelkezésre az avasi földalatti hulladékgyűjtők megvalósításához szükséges pénzügyi forrás, amellyel korábban Csöbör Katalin fideszes országgyűlési képviselőjelölt kampányolt – erről ír szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében Szilágyi Szabolcs, az egységes ellenzék országgyűlési képviselőjelöltje.
Fotók: Minap-archív, Juhász Ákos

A politikus felidézi: nemrég olvashattuk a hírt, hogy Csöbör Katalin egy mintaprogram ötletével és több száz milliós állami támogatással parádézott a lakótelepen. 

– Utána néztünk annak, hogy mi a helyzet a közvetlenül az országgyűlési választás előtt beígért 200 milliós kormányzati támogatással és mintaprojekttel, amit az avasi földalatti hulladékgyűjtőkkel kapcsolatosan jelentett be Csöbör Katalin – írja a városatya. 

„Az ügyben közérdekű adatigénylést nyújtottam be Miskolc jegyzőjéhez. A kapott válaszból nem látjuk, hogy pontosan mi, mikorra és hogyan tudna megvalósulni.”

A válaszból a többi közt az derül ki – taglalja a jobbikos önkormányzati képviselő –, hogy a MIREHU-nak jelenleg nem áll rendelkezésére pénzügyi forrás a földalatti hulladékgyűjtők kialakításához.

Szilágyi Szabolcs úgy tudja, hogy a Miskolci Regionális Hulladékgazdálkodás Önkormányzati Társulás támogatási kérelmet nyújtott be az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft.-hez, ami március 16-án a társulást arról tájékoztatta, hogy a szakmai és pénzügyi hiánypótlás még folyamatban van, ezért jelenleg nem tudni, hogy a forrást rendelkezésre bocsájtják-e, vagyis hogy lesz-e pénz az ígéretre. Hozzáteszi: mivel a társulás még nem tud támogatói döntésről, ezért bizonytalan, hogy a Csöbör Katalin által beígért határidőre, vagyis idén nyárra, lehet-e egyáltalán bármi ebből az egészből.

 
– A regionális hulladékkezelő társulás egyeztetett ugyan a MIREHU-val arról, hogy az Avason gyűjtési körzeteket alakítanának ki, és meghatároztak lehetséges helyeket, de erre vonatkozóan semmilyen műszaki vizsgálat, közműegyeztetés nem történt, így nem megállapítható, hogy a szóba került helyszínek alkalmasak-e földalatti gyűjtőedények kihelyezésére. Így a pályázat során ezek egyelőre nem tekinthetők konkrét helyszíneknek – áll a közleményben.

Szilágyi leszögezi, hogy minden, az itt élők életkörülményeit javító fejlesztést támogatnak. – A felelőtlen ígérgetésnek azonban nem vagyunk a hívei. Tehát a jelenlegi információink szerint nem áll rendelkezésre a beruházáshoz szükséges pénzügyi forrás, döntés sem született arról, hogy a pénzt rendelkezésre fogják bocsájtani, és megfelelő helyszínek sem kerültek hivatalosan kijelölésre – fogalmaz.

– Persze tudom, hogy kampány van, és végre az Avason is felbukkant Orbán Viktor embere, de sajnos már sok olyan ígéretet hallottunk az elmúlt években a Fidesztől a választások előtt, amelyekből végül semmi nem lett. Ilyen volt anno az intermodális csomópont megépítése, vagy a 20 emeletes felújítása. Kíváncsiak lennénk, hogy valóban 200 millió forintról van-e szó, és ha igen, akkor ez az összeg pontosan mire fordítható? És persze kérdés, hogy ezek alapján mi lehet ez az egész, ha nem egy, még a választások előtt kipukkant kampánylufi – zárja közleményét Szilágyi Szabolcs.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!