Ugrás a tartalomra

A színházat támogatja a Furmint Február Miskolc is

Kujan István
Utoljára módosítva
2023. január 31. kedd 12:54
Február 10-én ötödik alkalommal rendezik meg a Furmint Február Miskolc sétáló kóstolót, melynek ismét a Népkerti Vigadó ad otthont. Az ezúttal a város teátrumát támogató rendezvényen közel negyven Tokaj-hegyaljai borászat százféle nedűje kerül terítékre.
Fotók: Juhász Ákos

A program részleteit sajtótájékoztató keretében ismertették a szervezők kedden, akik az országos kezdeményezést követve indították útjára a miskolci sétáló kóstolót. A siker aztán arra ösztönözte őket, hogy hagyományt teremtsenek, ezzel a borsodi vármegyeszékhelyen a Furmint Februárral kezdődnek a nagyobb boros rendezvények - mondta a társszervező BluePixel Kommunikációs és Produkciós Iroda ügyvezetője, Czikora Ágnes.

A sétáló kóstolóra Tokaj-hegyalja legnevesebb borászatait várja a szervező Miskolci Borklub Egyesület. Elnöke, Sándor Zsolt választ adott arra a sajtótájékoztatón, miért éppen a furmint áll a program fókuszában.

- Magyarországnak ez a legnépszerűbb szőlőfajtája, amely jól közvetíti a tokaji talaj sokszínűségét, számtalan stílusjegyet hordoz, és fantáziadús. Nem egy remek példát tudunk mutatni arra, hogy Tokaj-hegyalján világszínvonalú borokat készítenek belőle. A februári programunkon a száraz borok mellett az édesekből is lesz egy jókora merítés - tette hozzá.

Megközelítőleg negyven pincészet - nagyobb birtokok és kisebb borászatok egyaránt - bemutatkoznak majd a Furmint Februáron. Somogyi Gergely, a Barta Pince részéről elmondta, az elmúlt években a furmint "nemzeti fajtánkká vált". 2004 óta vizsgálatok is bizonyítják, hogy nem csak, hogy magyar, de tokaji szőlőfajta.

- Sokáig nem volt evidencia, hogy ebből a fajtából lehet egyáltalán száraz borokat készíteni, de bő húsz éve elkezdtek kísérletezni, és kiderült: kis energia-befektetéssel rendkívül változatos módon iskolázható - mutatott rá, hozzátéve, hogy ők maguk is a száraz pezsgőtől kezdve a hat puttonyos asszúig sok mindent készítenek belőle.

Az idei sétáló kóstolóra gasztronómiai kuriózumokkal készül a programnak otthont adó Népkerti Vigadó. Bokor Éva marketingvezető elmondta, a furminthoz passzoló ételeket - sült malaccsászárt, kacsamáj mousse-t - kínálnak majd, és a tulajdonos pincészetének borait is megkóstolhatják a résztvevők.

A boros programon jótékonysági akciót szerveznek a Miskolci Nemzeti Színház javára: úgynevezett támogatói csomagokat állítanak össze, ezeket megvásárolva támogathatják a résztvevők a teátrumot. Seres Ildikó színművész megtisztelőnek és szívet melengetőnek nevezte, ahogyan a város összefogott a színháza érdekében.

- Számtalan rendezvényt tartottak már eddig is, amiket kifejezetten a támogatásunkra hívtak életre. Magánszemélyek, cégek, nagyon sokan összefogtak - mondta.

Február 10-én délután 5 órakor kezdődik a Furmint Február Miskolc, elővételben február 5-éig vásárolhatók jegyek. A programról további részleteket az esemény Facebook-oldalán olvashat.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!